Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 2 jul 2017 14:25

Op weg naar duurzaam vermogensbeheer

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Het is tijd voor het laatste deel van mijn onderzoek. In deze longread behandel ik de laatste vier vermogensbeheerders van mijn lijstje en sluit ik af met een top-10 van alle besproken beheerders.

Binck Forward

Binck Forward is een online vermogensbeheerder die geautomatiseerd te werk gaat. Instappen kan al vanaf €10.

De site van Binck Forward voorziet (potentiële) beleggers van informatie over het soort fondsen waarin wordt belegd en waar het bedrijf voor staat. Ik kan echter geen expliciete informatie vinden die betrekking heeft op mijn drie P’s. Ik heb nog contact met Binck Forward en hoop dat er iets van een duurzaamheidsbeleid bestaat binnen het bedrijf.

Binck Forward staat wel onder toezicht van De Nederlandsche Bank, die sinds 2016 duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Duurzaamheid is echter (nog) geen vereiste.

Doelbeleggen


Bij Doelbeleggen draait het om ‘Nederland doelbewust maken’. Het bedrijf zegt een van de grootste onafhankelijke vermogensbeheerders te zijn. De onderneming is een initiatief van Velthuyse & Mulder vermogensbeheer. Doelbeleggen volgt de richtlijnen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). De Nederlandsche Bank heeft op de website staan dat duurzaamheid een integraal onderdeel is van het eigen beleid. Helaas vind ik op de site van Doelbeleggen zelf niets over duurzaamheid. Een thema dat ik belangrijk vind en graag makkelijker terug wil kunnen vinden op de website van diverse vermogensbeheerders.

Axento Vermogensbeheer

Op de website van Axento staat op de homepage een tabblad met het kopje ‘Duurzaam’. Een verschil met voorganger Doelbeleggen, waar het moeilijk is informatie te vinden over een eventueel duurzaamheidsbeleid.

Axento wijdt een overzichtspagina aan hun duurzaamheidsbeleid en legt daar uit dat duurzaam beleggen ook maatschappelijke voordelen heeft (‘People’). Daarnaast schrijft Axento dat duurzaam beleggen volgens hen betekent dat er niet belegd wordt in bijvoorbeeld wapenhandel, bedrijven die mensenrechten schenden of die het milieu schade toebrengen. Deze definitie voldoet aan mijn drie P’s ‘People’, ‘Profit’ en ‘Planet’.    

 

Robeco


Robeco verdiende een A+ beoordeling van de VN voor hun duurzaamheidsbeleid. Het bedrijf houdt zich aan de Principles of Responsible Investment (PRI).
‘Duurzaamheid en beleggen gaan bij Robeco hand in hand’ wordt in de video over duurzaamheid verteld. En ‘bij het ontwikkelen en managen van al onze fondsen houden we rekening met mens, milieu en maatschappij’. Dat is nu precies wat ik bedoel met mijn drie P’s. Daarnaast benadrukt Robeco het belang van duurzaamheid in combinatie met goed ondernemerschap. Een gevolg is een positieve invloed op de winstgevendheid van bedrijven. Dochteronderneming Robeco Sam richt zich op duurzame fondsen voor de lange termijn en lijkt op die manier te matchen met de eisen die ik heb gesteld in mijn eerste artikel .

Conclusie


Na een aantal weken onderzoek kan ik concluderen dat lang niet elke vermogensbeheerder een duurzaamheidsbeleid heeft of daar expliciet ruimte voor maakt in de online informatie op de website. Bij een aantal vermogensbeheerders, zoals iBeleggen moest ik bijvoorbeeld mailen en bellen om extra informatie op te vragen over een eventueel duurzaamheidsbeleid.

Het biedt echter wel hoop dat een deel van de beheerders (in ieder geval) bezig is met duurzaamheid (op hun manier). De maatschappelijke initiatieven van bijvoorbeeld ING en Robeco helpen zo niet alleen de belegger, maar bijvoorbeeld ook beginnende ondernemers of mensen met duurzame bedrijven.

Ik sluit af met de top-10 duurzame vermogensbeheerders van deze onderzoeksreeks.

Mijn Top-10
  1. Robeco (Sam)
  2. Fit Vermogen / EVI
  3. Axento
  4. ING
  5. Hof Hoorneman
  6. Knab
  7. iBeleggen
  8. Doelbeleggen
  9. Binck Forward (Pritle)

 

Lees ook: Duurzaamheidsspecial: Millennial zoekt vermogensbeheerder

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!