Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Opinie Pierino Ursone, 23 jun 2017 10:30

Inspelen op verdere daling Akzo

0 0 Leestijd ongeveer

PPG zet het bod op AkzoNobel vooralsnog niet door. Opwaarts potentieel heeft daardoor plaatsgemaakt voor neerwaarts risico. Maar valt er op een andere manier nog van de situatie te profiteren?

Beleggers Belangen heeft twee weken geleden het advies op AkzoNobel teruggebracht van ‘houden’ naar ‘verkopen’, nadat het Amerikaanse PPG had laten weten de poging om het verf- en chemieconcern in te lijven niet te zullen doorzetten. Maar een eventuele overname is nog niet compleet van de baan. PPG kan na een afkoelingsperiode van zes maanden een nieuw bod uitbrengen. Vooralsnog is er geen rechtvaardiging voor de huidige k/w van 17,6 De verwachting is dat de koers komende tijd onder druk komt te staan. Hierop kan worden ingespeeld met een put combinatie, de ratio put spread.

September 1 op 2 ratio put spread
Met een ratio put spread wordt een put gekocht met een hoge strike prijs en meerdere puts verkocht met een lagere strike. De ratio/verhouding tussen de twee strikes kan natuurlijk verschillen. Hier bespreken we de 1 op 2 (dus één keer kopen en twee keer verkopen) 75-70 put spread. Gezien het feit dat PPG weer hernieuwde belangstelling kan tonen na de afkoelingsperiode zal de looptijd van de combinatie niet te lang moeten zijn, waardoor de september expiratie (15-9-2017) de meest logische keuze is. Op basis van de koersen van vrijdag 16 juni kunt u de 75 put kopen voor ongeveer 1,50 en de 70 put verkopen op circa 0,40. Als u dus één keer de 75 put koopt en twee keer de 70 put schrijft, zal uw investering ongeveer €0,70 bedragen met een maximale winst van €4,30 (€5-0,70). Onder een koers van €74,30 gaat u geld verdienen. Uiteraard kunt u ook andere strikes uitzoeken die op een hoger niveau al winst gaan genereren, maar kijk wel uit want met de 1 op 2 ratio put spread zit het venijn in de tweede verkochte put. Die brengt het risico mee om tegen €70 te moeten kopen. Grote koersdalingen kunnen dan uitermate pijnlijk zijn.

Om te bepalen waar het niveau ligt waar deze combinatie pijn gaat doen, moet het break-evenpunt uitgerekend worden. U zult vervolgens de inschatting moeten maken of u dit risico wilt lopen. U betaalt dus 70 cent in een combinatie die op een koers van €70 voor AkzoNobel €5 oplevert (de 70 puts zijn dan waardeloos). U hebt dan dus €4,30 verdiend en onder de 70 zit u netto één put tekort. Dit betekent dat als de koers van AkzoNobel onder de €65,70 zakt, de put spread geld gaat kosten. Mocht u besluiten andere strikes te gebruiken, maak dan deze berekening en mocht u zich niet comfortabel voelen bij het short zitten van een put, zet dan gewoon de put spread op.

Lees meer in ons AkzoNobel dossier


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als
abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!