Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 28 mei 2017 07:20

Duurzaam beleggen is niet voor iedereen

0 0 Leestijd ongeveer

In mijn vorige artikel las u al dat ik drie vermogensbeheerders heb onderzocht op hun duurzaamheid. Deze week vervolg ik mijn zoektocht naar de meest duurzame beheerder en bekijk ik de websites van de volgende drie beheerders:

  1. iBeleggen.nl
  2. Knab
  3. Fit Vermogen

iBeleggen

Op de website van iBeleggen is niet direct het een en ander te vinden met betrekking tot duurzaam beleggen. Nadat ik via een mailtje om meer informatie over het duurzaamheidsbeleid vraag, krijg ik
een PDF-bestand van 3 pagina’s waarin de visie op duurzaam beleggen wordt toegelicht. Sinds kort heeft iBeleggen een modelportefeuille Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Bedrijven die zich bijvoorbeeld schuldig maken aan kinderarbeid worden automatisch uitgesloten, staat er. Helaas kan iBeleggen niet garanderen dat “bepaalde bedrijven niet of juist wel in de maatschappelijk verantwoorde portefeuille zijn opgenomen”. Een factor om rekening mee te houden. In het bestand staan verder ook de risico’s van duurzaam beleggen via iBeleggen. Zo staat er bijvoorbeeld dat: “Een oververtegenwoordiging van bepaalde marktsegmenten ertoe leidt dat deze fondsen op een aantal punten (die dus niet per se met duurzaamheid te maken hebben) risicovoller en gevoeliger voor koersdalingen zijn dan reguliere, "neutrale" beleggingen.” De kanttekeningen van duurzaam beleggen kunnen op die manier ook worden meegenomen.
Vanaf juni 2017 wil iBeleggen meer aandacht besteden op de website aan duurzaam beleggen. Hopelijk is hun visie dan meteen duidelijk voor elke (oriënterende) belegger. Mijn drie P’s vink ik in dit geval niet allemaal af, omdat het op de website van iBeleggen onduidelijk is of er expliciet aandacht wordt besteed aan mijn duurzaamheidscriteria. Het PDF-bestand kunt u aanvragen via iBeleggen.

→ Meer weten over duurzaam beleggen bij iBeleggen? Klik op de banner.

Knab

Duurzaam beleggen bij Knab is hetzelfde als duurzaam beleggen bij moederbedrijf Aegon. De twee bedrijven houden wat duurzaamheid betreft dezelfde koers aan. Aegon zegt te streven naar “een duurzame beleggingsportefeuille naar de richtlijnen van de Verenigde Naties (UNPRI)”. Daarnaast selecteert Aegon fondsen die mensenrechten, milieu en de volksgezondheid respecteren. Bedrijven die zich niet houden aan deze richtlijnen – zelfs na het aangaan van een kritische dialoog – worden uitgesloten van verdere beleggingen. Ik vink dankzij deze richtlijnen in ieder geval ‘People’ en ‘Planet’ af. De derde P van Profit vink ik niet af, omdat ik naast het verantwoord ondernemen van Aegon zelf
weinig heb gevonden over eventuele fondsen die hetzelfde doen. Knab probeert de belegger gerust te stellen door drie beleggingsexperts te presenteren die drie modelportefeuilles hebben samengesteld. Op papier ziet het er in ieder geval goed uit.

→ Meer weten over duurzaam beleggen bij Knab? Klik op de banner.

Fit Vermogen

Fit vermogen is onderdeel van NN Group. Op de site van Fit Vermogen zelf kan ik weinig vinden over een eventuele visie of missie over duurzaam beleggen. Op de site van de NN Group staat wel meer informatie over hun ‘environmental footprint’ en ‘verantwoord beleid’. Daarnaast houdt Fit Vermogen zich aan de Code Duurzaam Beleggen. Een van de punten in deze code neemt – net als bij Aegon – de UNPRI van de Verenigde Naties in acht. Een ander belangrijk punt is dat “leden van het Verbond in hun beleggingsbeleid rekening houden met milieu-aspecten, sociale aspecten en goed ondernemingsbestuur van de entiteiten waarin door hen wordt belegd”. Op papier is Fit Vermogen in ieder geval goed
vertegenwoordigd wat betreft mijn drie P’s. Het zou echter handig zijn om op de site van Fit Vermogen meer informatie te kunnen vinden over hun visie en beleid met betrekking tot duurzaamheid. Dat maakt het graafwerk voor de duurzame belegger overbodig.

→ Meer weten over duurzaam beleggen bij Fit Vermogen? Klik op de banner.

Volgende keer behandel ik de laatste vier vermogensbeheerders en komen we erachter welke beheerder uit de bus komt als meest duurzame vermogensbeheerder. Hieronder vindt u de top-5 duurzame beheerders tot nu toe.

Lees ook: De duurzame millennial wil verantwoord beleggen

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.