Updates

Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Opinie Johan Brinkman, 30 mrt 2017 09:22

Commentaar: Graag uw mening over duurzaamheid

0 0 Leestijd ongeveer

Voor de een is het een woord waarbij de haren direct overeind gaan staan, voor de ander is het het enige maatschappelijke onderwerp dat er écht toe doet. Feit is dat het begrip ‘duurzaamheid’  steeds meer wordt gebruikt, zeker ook in het bedrijfsleven en bij beursgenoteerde bedrijven. Recent voorbeeld was het pleidooi van VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer voor forse investeringen van het nieuwe kabinet in de overgang van de economie naar schonere energie.

Ook financiële dienstverleners spelen steeds meer in op de kennelijke vraag van consumenten naar duurzame beleggingsproducten. Maar niet alleen particuliere, maar zeker ook institutionele beleggers willen in toenemende mate meer duurzaamheid voor hun geld. Zo bleek vorig jaar uit een bericht van DNB dat het aantal pensioenfondsen dat duurzaamheid in het beleggingsbeleid opneemt, in de periode 2013 tot 2015 is gegroeid van 45% naar 74%.

Zoals altijd bij enthousiaste verhalen, is het ook bij duurzaam beleggen wel zaak om kritisch te blijven op wat er feitelijk aan de hand is. Zo vestigde ik precies een jaar geleden op deze plek de aandacht op een onderzoek van een belangengroepering waaruit bleek dat de grootste verzekeraars in Nederland samen voor in totaal €1 mrd investeren in modehuizen die bont en krokodillen- en slangenleer verwerken in kleding, tassen en schoenen. Zeker ook niet alle grote investeerdersneuzen wijzen dus in dezelfde richting.

Om de opvattingen van particulieren te monitoren, hielden wij twee jaar geleden een enquête onder onze abonnees over duurzaam beleggen. Enkele uitkomsten: de meeste ondervraagden vonden het (enigszins) van belang dat hun portefeuille de wereld niet teveel schade toebrengt. Bovendien meende de meerderheid van de respondenten dat duurzaamheid helemaal niet ten koste hoeft te gaan van het rendement (hier link plaatsen naar artikeltje van twee jaar geleden). Aan het onderzoek deden toentertijd meer dan vijfhonderd beleggers mee.

Om de ontwikkeling van uw opvattingen over duurzaam beleggen te blijven volgen, hebben wij dezelfde vragen als twee jaar geleden nu opnieuw op onze website gepubliceerd. U zou ons enorm helpen door de vier meerkeuzevragen die we u hierin voorleggen, met een paar simpele muisklikken te beantwoorden. In principe kunt u daarmee binnen één à twee minuten klaar zijn. Bij wijze van uitzondering kunnen overigens ook niet-abonnees de enquête invullen.

De uitkomsten en daarmee de verschillen met twee jaar geleden zullen we half april publiceren. En net als twee jaar geleden zal het artikel met de uitkomsten van de enquête over twee weken deel uitmaken van een korte special over duurzaam beleggen. Mocht u na het invullen van de enquête nog vragen en/of opmerkingen hebben die ons kunnen helpen deze special zo goed mogelijk te maken, stuurt u mij dan een bericht naar mijn persoonlijke mailadres.

Lees ook: Duurzaam geen vies woord


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!