Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 4 feb 2017 05:08

Bodem in zicht voor Wereldhave

0 0 Leestijd ongeveer

Ondanks de uitdagende marktomstandigheden kan de bezettingsgraad de komende jaren verder verbeteren. Dat zal de verwachte druk op de huren compenseren.

Vastgoedfonds Wereldhave heeft het direct beleggingsresultaat vorig jaar met 13% weten op te voeren naar €151 mln, wat overeenkomt met €3,45 per aandeel (+7%). Daarmee lag de operationele winst in lijn met de verwachtingen. Door een afwaardering in Nederland en Finland werd een negatief indirect resultaat geboekt van €30,2 mln. Wereldhave presteert redelijk gegeven de lastige retailmarkt. Ondanks de negatieve invloed van faillissementen onder de huurders lag de autonome huurgroei op 1%, ruim boven de inflatie van 0,4%. De bezettingsgraad nam in alle landen toe en kwam eind vorig jaar uit op 95,5% (2015: 93,8%).

In de periode 2017-2019 moet de bezetting verder klimmen naar minstens 97%, wat naar verwachting de druk op de huren zal compenseren. Samen met nieuwe kostenbesparingen in Nederland zal dat in de jaren 2018-2019 tot een toename van de winst per aandeel leiden van minstens 2% per jaar. Het dividend kan daarmee in lijn toenemen. Dit jaar blijft de winst per aandeel naar verwachting stabiel op €3,40-€3,50 en wordt ook een gelijk dividend voorzien van €3,08. Een reorganisatielast en desinvesteringen drukken de winst, net als het faillissement van een grote warenhuisketen in het Finse winkelcentrum. Vanaf 2019 zal een bioscoop deze lege plek innemen.

De toekomst voor Wereldhave ziet er al met al weer beter uit. In Nederland herstelt de markt en neemt het aantal faillissementen duidelijk af, terwijl de omstandigheden in de andere drie landen stabiliseren. Om de kwaliteit van de portefeuille te verhogen zal het bedrijf voor €200 mln aan kleiner vastgoed verkopen, wat weer wordt goedgemaakt door projecten uit de ontwikkelingspijplijn. Ondanks de financiële ruimte (schuldgraad van 39%) hebben acquisities voorlopig geen prioriteit. Het ziet ernaar uit dat Wereldhave vanaf volgend jaar weer op een stabiel groeipad kan komen, waardoor het aandeel ook een inhaalslag kan maken. Bij een korting van 16% ten opzichte van de intrinsieke waarde en een dividendrendement van 7,5% is Wereldhave te laag gewaardeerd en handhaven wij ons koopadvies.

Lees ook: Shell stelt beleggers gerust


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!