Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 7 sep 2016 15:02

Vijfde verjaardag met plus van 135%

0 0 Leestijd ongeveer

Afgelopen dinsdag was het precies vijf jaar geleden dat de dividendportefeuille van Beleggers Belangen werd gelanceerd. Na een dubbelcijferig rendement in de jaren 2011 tot en met 2015, staat de teller dit jaar na ruim acht maanden op +6,3%. Nieuwe records lonken.

De dividendportefeuille werd op 6 september 2011 geïntroduceerd via een omslagartikel met de titel ‘De beste dividendaandelen’. Op dat moment hadden de beurzen een flinke tik gekregen, volgend op het scherpe herstel vanaf het dieptepunt in maart 2009 tijdens de kredietcrisis. De subkop boven het artikel luidde dan ook niet voor niets: ‘Koerszwakte biedt uitstekende kansen voor dividendbelegger’.

Achteraf gezien bleek de lancering van de toen nog 25 aandelen tellende dividendportefeuille zeer goed getimed. Het jaar 2011 (waarvan dus nog bijna vier maanden resteerden) werd afgesloten met een rendement van +17,7%, gevolgd door winsten van 11,9% (2012), 24,2% (2013), 22,6% (2014) en 10,2% (2015). Het jaar 2016 is na een zwakke start inmiddels ook goed op gang gekomen, met een winst van 6,3% per 6 september. 

De afgelopen vijf jaar werden flink wat wijzigingen doorgevoerd in de dividendportefeuille, met in totaal 65 (gedeeltelijke) verkooptransacties. Daarvan waren er 56 winstgevend, met als grote uitschieter Altria (+173%). Van de negen aandelen die met verlies werden verkocht, was FMC (-39,9%) de minst succesvolle. De huidige samenstelling van 40 aandelen is totaal anders dan vijf jaar geleden. Van de 25 starters, zitten er nog 15 in portefeuille.

Onder de vele aandelen die pas in een later stadium werden toegevoegd zijn Reckitt-Benckiser (+172,5%), Becton Dickinson (+151,8%), Groupe SEB (+112,3%), General Mills (+105,3%), Dow Chemical (+98%) en Kellogg (+88%). De grootste daler is nu nog Whitbread (-12,7%), dat veel van het eerdere Brexit-verlies al ongedaan heeft gemaakt.

De huidige portefeuille, die deze week slechts €26 of 0,01% tekort kwam voor een nieuwe recordstand, biedt een dividendrendement van 2,5%. Wie vanaf dag 1 meedoet krijgt nu alleen aan dividend al jaarlijks 5,9% op zijn investering. Dat percentage zal de komende jaren steeds verder oplopen.

Bekijk hier de dividendportefeuille