Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Opinie Menno van Hoven, 6 sep 2011 14:42

De beste dividendaandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Dividend is van levensbelang voor het totaalrendement van beleggers, zeker in een zijwaarts of negatief beursklimaat. Wij selecteren de beste Europese en Amerikaanse dividendaandelen die beschikken over een sterke dividendhistorie en die vooral ook een houdbaar dividend uitkeren.

De malaise op de wereldwijde effectenbeurzen blijft dividendbeleggers prima instapmomenten voorschotelen. Historisch gezien is dividend met een aandeel van 45% in het geval van de S&P500-index goed gebleken voor een aanzienlijk deel van het totaalrendement van beleggers. In zijwaartse markten, zoals we die nu al jarenlang meemaken, zijn de cijfers nog indrukwekkender, met een aandeel van liefst 90% in het totaalrendement afkomstig van dividend. Juist nu kunnen veel van de mooiste dividendaandelen, die vaak al jarenlang op rij hun dividend consequent verhogen, tegen aantrekkelijke koersen worden aangekocht.

Wij selecteren de beste dividend-aandelen, waarbij we behalve de dividendhistorie, financiële positie en voorspelbaarheid van toekomstige cashflows vooral ook veel waarde hechten aan de dividendfrequentie. Ten aanzien van de dividendhistorie zijn er grote verschillen tussen met name Amerikaanse en Europese bedrijven. Over het algemeen wordt er, vooral in Europa, vastgehouden aan een vaste pay-out van de nettowinst, waarbij er elk jaar afhankelijk van de winstontwikkeling wordt besloten tot een al dan niet hoger dividend. Slechte jaren resulteren dan snel in een verlaging of zelfs het schrappen van dividend (zie Randstad, dat het dividend twee jaar passeerde).

In de Verenigde Staten is het dividend heilig en wordt het ook in slechtere jaren vaak overeind gehouden, wat tijdens een recessie doorgaans resulteert in een tijdelijk hogere pay-out. Wanneer de economie vervolgens weer aantrekt, blijft de dividendgroei doorgaans achter bij de winstgroei, resulterend in een lagere pay-outratio.

Frequentie

Een ander groot verschil tussen Amerikaanse en Europese aandelen is de niet onbelangrijke dividendfrequentie. In de VS keren vrijwel alle dividendbetalende bedrijven elk kwartaal uit, terwijl in Europa één of hooguit twee keer per jaar de standaard is. De cijfers liegen er niet om:  van alle uitkerende S&P500-aandelen keren er 384 een kwartaaldividend uit (ruim 96%), vergeleken met minder dan 10% (ofwel vijf aandelen) van alle dividendbetalende AEX-, AMX- en AScX-fondsen: liefst 59% keert slechts één keer per jaar uit. Hoe minder regelmatig een dividend wordt uitgekeerd, hoe minder zeker je als aandeelhouder bent van dat dividend. In een periode van twaalf maanden kan er immers een hoop gebeuren.

Een kwartaaldividend geeft beleggers veel meer zekerheid, en biedt grote voordelen voor zowel ‘income’-beleggers als in het geval van herbeleggen. De dividendinkomsten worden namelijk gelijkmatig over het jaar verdeeld en het grote voordeel als het om herbeleggen gaat, is uiteraard de gespreide aankoop van nieuwe aandelen uitgesmeerd over vier tijdstippen in elk kalenderjaar, dus ook op lagere koersniveaus.

In Nederland keert slechts een handvol aandelen een kwartaaldividend uit: Unilever, Royal Dutch Shell, ArcelorMittal, Aperam en Nieuwe Steen. Zowel Shell als Unilever ging begin augustus ex-dividend, waardoor er ook op de huidige (veelal) lagere koersniveaus herbelegd kon worden. Op lange termijn kan dat essentieel zijn voor het totaalrendement.

Wij legden verschillende multinationals de vraag voor waarom er slechts één keer per jaar dividend wordt uitgekeerd. Het veelgehoorde antwoord is dat het altijd zo is geweest en dat de aandeelhouders er elk jaar mee instemmen. ASML (dat laat weten zelden een verzoek te krijgen om de dividendfrequentie te verhogen) wijst ons bovendien op de hogere kosten die gepaard gaan met een hogere dividendfrequentie en Philips geeft aan dat een jaarlijks dividend logischer is, aangezien het grootste deel van de free cashflow in de tweede jaarhelft wordt gegenereerd.

Maandelijks extra inkomen dankzij betrouwbare dividendaandelen


Uiteraard is dividend (naast herbeleggen)  uitstekend geschikt als extra inkomstenbron. Ook hier geldt dat een hoge dividendfrequentie de voorkeur heeft. Standard & Poor’s stelde kort geleden een portefeuille samen van betrouwbare dividendbetalers waarbij specifiek werd gekeken naar de datum waarop deze bedrijven hun kwartaaldividend betaalden. Op die manier is het mogelijk om met de aanschaf van slechts zes aandelen het hele jaar lang elke maand twee dividenduitkeringen te ontvangen (immers:  zes aandelen maal vier uitkeringen per jaar). Wie een maandelijks extra inkomen van $100 wil, koopt bijvoorbeeld 105 aandelen Coca-Cola, 130 aandelen Altria, 115 AT&T, 105 Abbott Laboratories, 105 ExxonMobil en 65 aandelen Chrevron (totale investering ongeveer $30.000). Het mooie is dat al deze bedrijven al minstens 25 jaar op rij hun dividend hebben verhoogd, waardoor de kans zeer groot is dat uw dividendinkomsten jaarlijks verder zullen oplopen. In Nederland is een dergelijke strategie, waarvoor kwartaalbetalers Shell en Unilever de meest voor de hand liggende namen zouden zijn, onmogelijk. Voor brokers die geen of lage dividendkosten rekenen verwijzen wij u naar ons in november te verschijnen brokeronderzoek.

Nederland

Over het algemeen hebben Nederlandse aandelen een minder consequente dividendhistorie; in veel gevallen is er sprake van tijdelijke verlagingen of annulering van het dividend. Van de Nederlandse aandelen verhoogden er de afgelopen jaren maar weinig consequent jaarlijks hun dividend, met de beste trackrecords voor Unilever, Accell en KPN. Wij geven de voorkeur aan megaconcerns als Shell en Unilever, niet alleen vanwege de stabiele dividendhistorie, maar vooral ook omdat er vier keer per jaar wordt uitgekeerd. Daar komt bij dat beide eveneens in New York genoteerde bedrijven herhaaldelijk hebben laten weten zich sterk te maken voor een groeiend dividend op lange termijn. Uiteraard geldt dat voor meer aandelen, waaronder DSM, dat twee keer per jaar uitkeert en aangeeft een dividendbeleid te voeren dat uitgaat van een stabiel en bij voorkeur stijgend dividend.

DSM’s interimdividend is zoals bij veel bedrijven meestal een derde van het totaaldividend van het voorgaande jaar, voor 2011 in dit geval €0,45 (+12,5%). Wel geeft DSM aan dat dit geen indicatie is voor het totaaldividend, waardoor het afwachten blijft. Afgaande op de dividendtaxaties van analisten en vooral ook vanwege de ruimte die bedrijven hebben om hun dividend verder te verhogen, lijken beleggers momenteel het beste af met Aalberts, Randstad, Shell, Wolters Kluwer, Logica en DSM. Voor aandelen als BAM, Wereldhave, ArcelorMittal, PostNL en KPN  geldt dat beleggers een stuk minder zekerheid hebben over toekomstige dividendverhogingen.

Europa

Net als in Nederland geven ook veel Europese bedrijven, die gemiddeld goed zijn voor een hoger dividend-rendement dan de VS, nog altijd de voorkeur aan een jaarlijks of in sommige gevallen halfjaarlijks dividend. Desalniettemin zijn er voldoende interessante aandelen die al vele jaren op rij een keurig dividendbeleid handhaven, waarbij vooral Franse en Zwitserse ondernemingen soms vrijwel onafgebroken jaarlijks hun dividend opschroeven. Met name defensieve sectoren, waaronder enkele grote farmaceuten en levensmiddelenproducenten, scoren goed en zullen ook de komende jaren hun aandeelhouders niet teleurstellen. Minder aantrekkelijk zijn wat dat betreft een aantal telecom- en nutsbedrijven, die bekend staan om hun hoge dividendrendement, maar waarvan het in stand houden ervan lang niet altijd gegarandeerd is. De kans is groot dat dividendtoppers als RWE en Eon hun dividend flink zullen moeten terugschroeven en sommige analisten voorzien op langere termijn ook dividendverlagingen voor een aantal telecombedrijven. Behalve bij Eon en RWE  hoeven ook beleggers in bijvoorbeeld GDF Suez, France Telecom en veel financials niet op positief dividendnieuws te rekenen. De aandelen die op dit moment het best in staat lijken hun dividend te verhogen, zijn wat ons betreft BASF, LVMH, Danone, Schneider Electric, Siemens, Air Liquide, L’Oréal, SAP en Vivendi.

Bedenk wel dat aandelen met het hoogste dividendrendement vaak niet zonder reden een dusdanig groot deel van de beurskoers aan dividend uitkeren. Vooral wanneer een bedrijf slechts één keer uitkeert, is het vaak maar afwachten wat er een jaar later met het dividend gebeurt en is de kans op teleurstellingen groot. Denk hier behalve aan Eon en RWE bijvoorbeeld aan Nokia, dat in mei nog €0,40 uitkeerde en na een enorme koersdaling daardoor op papier goed is voor een dividendrendement van bijna 10%. Of Nokia ook volgend jaar weer hetzelfde dividend uitbetaalt, is nu nog zeer de vraag en laat beleggers, anders dan in het geval van een kwartaaldividend veel langer in het ongewisse. Meer vertrouwen hebben wij (wat betreft dividend) in Eurostoxx50-aandelen Telefónica en Vivendi. Ondanks het aanzienlijke dividendrendement kondigden beide bedrijven aan het dividend nog verder op te willen schroeven. Vivendi keerde in 2004 een dividend van €0,60 uit, dat stapsgewijs werd verhoogd naar de €1,40 die over 2008, 2009 en 2010 werd uitgekeerd. Over 2011 zal Vivendi minstens €1,45 uitkeren.

Ook het sterk in Latijns-Amerika aanwezige Telefónica schroefde de afgelopen jaren consequent zijn dividend op, dit jaar nog met 14%, tot €1,60 per aandeel. Voor 2012 wil Telefónica €1,75 aan dividend per aandeel uitkeren.

VS

Over de VS, wat ons betreft het walhalla voor de dividendbelegger, kunnen we kort zijn. Niet voor niets komen de bedrijven met de beste dividendhistorie uit de VS, waar een voor beleggers veel gunstiger kwartaaldividend de standaard is. Zeker honderd beursgenoteerde bedrijven verhoogden al minstens 25 jaar op rij hun dividend, en S&P houdt zelfs een speciale index bij van momenteel 42 van deze ‘Dividend Aristocrats’. Veel van deze gerenommeerde dividendbetalers kunnen momenteel met een flinke korting opgepakt worden dankzij angstige beleggers die al hun stukken dumpen.

Minder bekende namen als Parker-Hannifin, Dover Corp, Walgreen en PPG Industries, verhoogden vele tientallen jaren op rij hun dividend, en laten bovendien de sterkste 1-jaarsgroei zien. Bij de huidige koersen zijn ook dit stuk voor stuk koopjes. Hetzelfde geldt voor grote, goed bij kas zittende techaandelen als Intel en Microsoft, die de laatste jaren de grootste dividendverhogingen doorvoerden. Microsoft doet traditioneel in september een mededeling over het dividend en de kans is groot dat er op de 14e wederom een flinke verhoging bekendgemaakt wordt. Vorig jaar verhoogde Microsoft het dividend met 23% en gezien de zeer royale free cashflow, waarvan nog geen kwart wordt uitbetaald aan dividend, heeft Microsoft voldoende ruimte voor aanvullende verhogingen en kan het huidige dividend makkelijk verdubbeld worden.

Vanguard Dividend Appreciation ETF (ticker: VIG)


Voor wie in een mandje met de veiligste Amerikaanse dividendaandelen wil beleggen, is Vanguard Dividend Appreciation een prima alternatief. Deze in New York genoteerde ETF volgt de Dividend Achievers Select Index, met aandelen die minstens tien jaar op rij hun dividend verhoogden. Behalve een sterke dividendhistorie kijkt het fonds vooral naar de liquiditeit en financiële positie, waarbij kwaliteit boven een hoog dividendrendement gaat. Dit resulteert voor VIG in een dividendrendement van ‘slechts’ 2,2%, wat ongeveer gelijk is aan dat van de S&P500-index. Deze ETF is dan ook minder geschikt voor income-beleggers, maar juist voor de belegger die wil investeren in bedrijven met een houdbaar en oplopend dividendrendement op langere termijn. De grootste posities worden gevormd door McDonald’s, Chrevron, ConocoPhillips, Pepsico en Coca-Cola en United Technologies. Opvallend is de zeer lage weging voor de sectoren Healthcare (6%), Technology (5%) en Utilities (1,3%). Een groot pluspunt van het $8,4 mrd grote VIG is de lage expense-ratio van slechts 0,18%.

Portefeuillefavorieten

Voor de samenstelling van onze portefeuille met favoriete dividend-aandelen hebben we behalve de dividendhistorie en -vooruitzichten vooral gekeken naar de huidige waardering en het recente koersverloop. Met name aandelen die dit jaar om verschillende redenen zijn achtergebleven, achten wij om die reden juist interessanter dan prachtige dividendaandelen zoals McDonald’s en Colgate-Palmolive, die op het moment van schrijven op hun hoogste koersen ooit staan.

Onze dividendportefeuille zullen we actief gaan bijhouden en uiteraard wijzigen wanneer zich betere kansen voordoen. Onze watchlist hebben we al voor een groot deel ingevuld met aandelen als AT&T en gevallen Dividend Aristocrats Pfizer en General Electric en in Europa Diageo, L’Oréal, Schneider Electric en Air Liquide. De vier laatstgenoemde aandelen beschikken over een prima dividendhistorie (minimaal tien jaar op rij verhoogd) en keren een gezond dividend uit dat de komende jaren makkelijk verder opgeschroefd kan worden. Ook DSM, BASF, British American Tobacco  en Philip Morris International, aandelen die we enkele weken geleden nog in onze opkomendemarktendividendportefeuille opnamen, staan op de shortlist. De portefeuille is een combinatie van bekende namen die een hoog en gestaag groeiend dividend uitkeren en minder bekende aandelen met een vaak lager dividendrendement, maar een snellere dividendgroei. Daarmee is de portefeuille prima geschikt voor zowel beleggers die een extra, jaarlijks groeiend, inkomen nastreven, als voor beleggers die middels herbeleggen een zo groot mogelijk vermogen op langere termijn willen opbouwen. Het grote voordeel van herbeleggen is natuurlijk dat u elk jaar, het hele jaar door, automatisch aandelen bijkoopt, dus ook als de beurs net als nu flink daalt. 
Immers, wie dertien van de onderstaande kwartaalbetalers in portefeuille heeft, koopt gemiddeld elke week nieuwe stukken bij tegen de op dat moment geldende beurskoers. Zodoende bezit u elk jaar meer aandelen in de bedrijven die bovendien elk jaar hun dividend verhogen. De ervaring leert bovendien dat een bloedrode dag op de effectenbeurzen toch net wat minder hard aankomt in de wetenschap dat u via uw dividendportefeuille continu nieuwe aandelen bijkoopt op lagere niveaus. Belangrijk is dan ook om je als belegger niet te laten beïnvloeden door de hevige koersfluctuaties op korte termijn en vooral met het oog op de lange termijn te kijken naar de prima kansen die veel dividendaandelen juist nu bieden.

Uitstekend klimaat value-beleggers

Volgens analisten van UBS heeft de Europese schuldencrisis een uitstekend klimaat gecreëerd voor value-beleggers, die kunnen profiteren van aandelen met een bovengemiddeld dividendrendement en een goed trackrecord. Met 5% leveren Europese aandelen momenteel meer op dan Amerikaanse aandelen (het rendement van de S&P500-index is slechts 2,2%) en veel als veilig beschouwde bedrijfs- en staatsobligaties. Veilige dividendaandelen zijn volgens UBS onder meer AstraZeneca, Lagardère, Sanofi-Aventis, GlaxoSmithKline, Wolters Kluwer, Novartis, ABB, Reckitt Benckiser, Pearson, Diageo, Roche en WPP.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!