Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 27 jan 2016 17:07

Commodities

0 0 Leestijd ongeveer

De prijs van olie, gemeten aan de hand van de WTI, laat steeds heftiger uitslagen zien. Op 20 januari stond olie op $26,19. Het zwarte goud steeg vervolgens in twee dagen met 23,52% tot $32,35. In de vier dagen daarna daalde de olieprijs met 10,60%, wat uitkwam op $29,25. De correlatie tussen olie en de MSCI World was in de zomer van 2014 0. Dit betekent dat het voor aandelen niet uitmaakt wat de prijs van olie doet. Sindsdien is de correlatie aan het stijgen, op het moment van schrijven tot 0,5. Dit betekent dat de olie en de wereldwijde aandelen steeds meer synchroon bewegen. Het dieptepunt van de S&P500 en de olieprijs lag op 20 februari binnen het uur. De oorzaken van dit fenomeen zijn waarschijnlijk tweedelig. Hoe lager de prijs van olie, des te groter de kans dat de wereldeconomie aan het afkoelen is. Dit komt doordat 25% van de winsten van de opkomende markten direct en indirect van de prijs van grondstoffen vandaan komt. Opkomende markten zijn in totaal groter dan de ontwikkelde wereld, bovendien ligt de gemiddelde groei ook nog eens hoger. Tijdens de laatste twee wereldwijde recessies in 2002 en 2008 daalden aandelen 50%. Hoe verder grondstoffen dalen, des te groter de kans op een wereldwijde recessie. Het tweede punt zijn de staatsfondsen, met duizenden miljarden onder beheer. Deze zijn aan het verkopen omdat de overheden van grondstofrijke landen met grote begrotingstekorten kampen. Wij zijn negatief over de grondstoffensector, omdat leidende indicatoren nog steeds aangeven dat de overcapaciteit eerder toeneemt dan afneemt. De Amerikaanse olievoorraden namen afgelopen week weer toe met 11 miljoen barrels tot 486.537.000 barrels. Dit is exclusief de strategische voorraden die de Amerikaanse overheid aanhoudt. De gemiddelde Amerikaanse voorraad over de afgelopen tien jaar was 361.000.000 barrels. Zolang de voorraden toenemen, zien wij de olieprijs niet oplopen. De liquidatie in de Amerikaanse oliesector ging afgelopen week door. Er kwam op 510 plekken olie uit de grond. Dit zijn er 5 minder dan een week eerder. Wij blijven bij ons verkoopadvies voor de hele sector, met één uitzondering. Sinds ons koopadvies op 15 december is de goudprijs met 6,46% gestegen. Het koopadvies volgt op de uitspraken van Draghi dat hij zal blijven proberen om 2% inflatie te bereiken in Europa. In de afgelopen week gaf hij hintjes dat de ECB in maart de rente verder in negatief gebied gaat brengen. Daarom blijven wij enthousiast over goud.

De prijs van olie, gemeten aan de hand van de WTI, laat steeds heftiger uitslagen zien. Op 20 januari stond olie op $26,19. Het zwarte goud steeg vervolgens in twee dagen met 23,52% tot $32,35. In de vier dagen daarna daalde de olieprijs met 10,60%, wat uitkwam op $29,25.

De correlatie tussen olie en de MSCI World was in de zomer van 2014 0. Dit betekent dat het voor aandelen niet uitmaakt wat de prijs van olie doet. Sindsdien is de correlatie aan het stijgen, op het moment van schrijven tot 0,5. Dit betekent dat de olie en de wereldwijde aandelen steeds meer synchroon bewegen. Het dieptepunt van de S&P500 en de olieprijs lag op 20 februari binnen het uur. De oorzaken van dit fenomeen zijn waarschijnlijk tweedelig. Hoe lager de prijs van olie, des te groter de kans dat de wereldeconomie aan het afkoelen is. Dit komt doordat 25% van de winsten van de opkomende markten direct en indirect van de prijs van grondstoffen vandaan komt. Opkomende markten zijn in totaal groter dan de ontwikkelde wereld, bovendien ligt de gemiddelde groei ook nog eens hoger. Tijdens de laatste twee wereldwijde recessies in 2002 en 2008 daalden aandelen 50%. Hoe verder grondstoffen dalen, des te groter de kans op een wereldwijde recessie. Het tweede punt zijn de staatsfondsen, met duizenden miljarden onder beheer. Deze zijn aan het verkopen omdat de overheden van grondstofrijke landen met grote begrotingstekorten kampen.

Wij zijn negatief over de grondstoffensector, omdat leidende indicatoren nog steeds aangeven dat de overcapaciteit eerder toeneemt dan afneemt. De Amerikaanse olievoorraden namen afgelopen week weer toe met 11 miljoen barrels tot 486.537.000 barrels. Dit is exclusief de strategische voorraden die de Amerikaanse overheid aanhoudt. De gemiddelde Amerikaanse voorraad over de afgelopen tien jaar was 361.000.000 barrels. Zolang de voorraden toenemen, zien wij de olieprijs niet oplopen. De liquidatie in de Amerikaanse oliesector ging afgelopen week door. Er kwam op 510 plekken olie uit de grond. Dit zijn er 5 minder dan een week eerder.

Wij blijven bij ons verkoopadvies voor de hele sector, met één uitzondering. Sinds ons koopadvies op 15 december is de goudprijs met 6,46% gestegen. Het koopadvies volgt op de uitspraken van Draghi dat hij zal blijven proberen om 2% inflatie te bereiken in Europa. In de afgelopen week gaf hij hintjes dat de ECB in maart de rente verder in negatief gebied gaat brengen. Daarom blijven wij enthousiast over goud.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ