Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Advies Michiel Pekelharing, 20 jan 2016 18:34

IBM

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

De belangrijkste argumenten om na de teleurstellende cijferpresentatie de aandelen vast te houden, zijn het aantrekkelijke dividendrendement van bijna 4% en de steeds groter wordende kans dat Rometty gedwongen wordt opzij te stappen. Ze slaagt er consequent niet in om de omzetgroei op gang te krijgen en beleggers zouden de komst van een nieuwe topman of -vrouw naar alle waarschijnlijkheid belonen met een flinke koersstijging.

Het lukt IBM maar niet om een eind te maken aan de daling van de omzet. In de laatste drie maanden van het jaar bedroegen de inkomsten $22,1 mrd, en dat was 9% lager dan in dezelfde periode van 2014. Een deel van de daling wordt veroorzaakt door de sterke dollar. Het bedrijf boekt meer dan de helft van de inkomsten buiten de Amerikaanse thuismarkt, en rekening houdend met wisselkoerseffecten zou de daling slechts 2% zijn geweest.

Het is al het vijftiende kwartaal op rij waarin de omzet van IBM terugloopt. De winst per aandeel viel met 17% terug naar $4,84. De traditionele aanpak, waarbij de onderneming een pakket van software, hardware, ondersteuning en eventueel ook diensten voor de analyse van bedrijfsprocessen verkoopt, heeft aan effectiviteit ingeboekt nu steeds meer klanten inzetten op diensten via de cloud. Met name de omzet van de divisies Global Business Services (-4% naar $4,3 mrd) en software (-6% naar $6,8 mrd) wordt hierdoor getroffen. Er tekende zich nog wel een kleine plus af bij Global Technology Services (+1% naar $8,1 mrd) en Systems Hardware (+3% naar $2,4 mrd), maar bij alle activiteiten liep de operationele winstmarge met 1,5 tot 3,3% terug. De marge voor heel IBM daalde van 53,9 naar 52,9%. Een lichtpuntje was dat de omzet van strategische initiatieven op de vlakken van onder meer cloud, bedrijfsanalyses, mobiele diensten en het beveiligen van gegevens en processen met 26% groeide naar $29 mrd. Deze activiteiten maakten de afgelopen jaren al een sterke groei door.

Deze strategische initiatieven mogen dan 35% van de concernomzet vormen, dat is vooralsnog onvoldoende om de spiraal van dalende inkomsten te doorbreken. Een andere tegenvaller is dat de winst per aandeel in het nieuwe jaar met ruim 10% zou kunnen dalen. Topvrouw Ginni Rometty voorspelt dat dit bedrag in 2016 op ten minste $13,25 uitkomt (2014: $14,92).

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!