Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Advies Michiel Pekelharing, 20 jan 2016 18:34

IBM

0 0 Leestijd ongeveer

De belangrijkste argumenten om na de teleurstellende cijferpresentatie de aandelen vast te houden, zijn het aantrekkelijke dividendrendement van bijna 4% en de steeds groter wordende kans dat Rometty gedwongen wordt opzij te stappen. Ze slaagt er consequent niet in om de omzetgroei op gang te krijgen en beleggers zouden de komst van een nieuwe topman of -vrouw naar alle waarschijnlijkheid belonen met een flinke koersstijging.

Het lukt IBM maar niet om een eind te maken aan de daling van de omzet. In de laatste drie maanden van het jaar bedroegen de inkomsten $22,1 mrd, en dat was 9% lager dan in dezelfde periode van 2014. Een deel van de daling wordt veroorzaakt door de sterke dollar. Het bedrijf boekt meer dan de helft van de inkomsten buiten de Amerikaanse thuismarkt, en rekening houdend met wisselkoerseffecten zou de daling slechts 2% zijn geweest. Het is al het vijftiende kwartaal op rij waarin de omzet van IBM terugloopt. De winst per aandeel viel met 17% terug naar $4,84. De traditionele aanpak, waarbij de onderneming een pakket van software, hardware, ondersteuning en eventueel ook diensten voor de analyse van bedrijfsprocessen verkoopt, heeft aan effectiviteit ingeboekt nu steeds meer klanten inzetten op diensten via de cloud. Met name de omzet van de divisies Global Business Services (-4% naar $4,3 mrd) en software (-6% naar $6,8 mrd) wordt hierdoor getroffen. Er tekende zich nog wel een kleine plus af bij Global Technology Services (+1% naar $8,1 mrd) en Systems Hardware (+3% naar $2,4 mrd), maar bij alle activiteiten liep de operationele winstmarge met 1,5 tot 3,3% terug. De marge voor heel IBM daalde van 53,9 naar 52,9%. Een lichtpuntje was dat de omzet van strategische initiatieven op de vlakken van onder meer cloud, bedrijfsanalyses, mobiele diensten en het beveiligen van gegevens en processen met 26% groeide naar $29 mrd. Deze activiteiten maakten de afgelopen jaren al een sterke groei door. Deze strategische initiatieven mogen dan 35% van de concernomzet vormen, dat is vooralsnog onvoldoende om de spiraal van dalende inkomsten te doorbreken. Een andere tegenvaller is dat de winst per aandeel in het nieuwe jaar met ruim 10% zou kunnen dalen. Topvrouw Ginni Rometty voorspelt dat dit bedrag in 2016 op ten minste $13,25 uitkomt (2014: $14,92).  

Het lukt IBM maar niet om een eind te maken aan de daling van de omzet. In de laatste drie maanden van het jaar bedroegen de inkomsten $22,1 mrd, en dat was 9% lager dan in dezelfde periode van 2014. Een deel van de daling wordt veroorzaakt door de sterke dollar. Het bedrijf boekt meer dan de helft van de inkomsten buiten de Amerikaanse thuismarkt, en rekening houdend met wisselkoerseffecten zou de daling slechts 2% zijn geweest.

Het is al het vijftiende kwartaal op rij waarin de omzet van IBM terugloopt. De winst per aandeel viel met 17% terug naar $4,84. De traditionele aanpak, waarbij de onderneming een pakket van software, hardware, ondersteuning en eventueel ook diensten voor de analyse van bedrijfsprocessen verkoopt, heeft aan effectiviteit ingeboekt nu steeds meer klanten inzetten op diensten via de cloud. Met name de omzet van de divisies Global Business Services (-4% naar $4,3 mrd) en software (-6% naar $6,8 mrd) wordt hierdoor getroffen. Er tekende zich nog wel een kleine plus af bij Global Technology Services (+1% naar $8,1 mrd) en Systems Hardware (+3% naar $2,4 mrd), maar bij alle activiteiten liep de operationele winstmarge met 1,5 tot 3,3% terug. De marge voor heel IBM daalde van 53,9 naar 52,9%. Een lichtpuntje was dat de omzet van strategische initiatieven op de vlakken van onder meer cloud, bedrijfsanalyses, mobiele diensten en het beveiligen van gegevens en processen met 26% groeide naar $29 mrd. Deze activiteiten maakten de afgelopen jaren al een sterke groei door.

Deze strategische initiatieven mogen dan 35% van de concernomzet vormen, dat is vooralsnog onvoldoende om de spiraal van dalende inkomsten te doorbreken. Een andere tegenvaller is dat de winst per aandeel in het nieuwe jaar met ruim 10% zou kunnen dalen. Topvrouw Ginni Rometty voorspelt dat dit bedrag in 2016 op ten minste $13,25 uitkomt (2014: $14,92).

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ