Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Advies Michiel Pekelharing, 20 jan 2016 16:58

Royal Dutch Shell

0 0 Leestijd ongeveer

Met een koersdaling van ruim 40% in de afgelopen twaalf maanden is een dividendverlaging na dit jaar al goeddeels ingeprijsd. Op het huidige koersniveau kunnen de stukken vastgehouden worden om het dividend (ruim 10% in 2016) op te strijken en een herstel van de olieprijs af te wachten.

De beurskoers van Shell is hard op weg naar het laagste niveau sinds ruim voor 2000. Het aandeel viel woensdag aan het begin van de handel met ruim 6% terug tot €16,79. Daarmee komt het bodemniveau van €15,38 dat in maart 2009 in de nasleep van de kredietcrisis werd bereikt wel heel dichtbij. De oorzaak van de felle koersval is de daling van de olieprijs met ruim 2% tot het laagste niveau in meer dan twaalf jaar en tegenvallende voorlopige kwartaalcijfers die Shell die ochtend bekend maakte. Topman Ben van Beurden vertelde dat de winst op basis van actuele geschatte voorraadkosen (ccs) in de laatste drie maanden van 2015 tussen de $1,6 en $1,9 mrd ligt. In dezelfde periode van het voorgaande jaar was dat nog $3,3 mrd, zodat de winst grofweg is gehalveerd. Die daling wordt volledig veroorzaakt door het negatieve effect van de lage olieprijs op de upstream-activiteiten, die zich richten op het ontdekken en aanboren van olie- en aardgasreserves. Van Beurden voorspelt voor deze divisie een ccs-winst van $0,4 tot $0,5 mrd, terwijl dat een jaar eerder nog $1,7 mrd was. De winst van de downstream-activiteiten komt in het vierde kwartaal naar verwachting op $1,4 tot $1,6 mrd (vierde kwartaal 2014: $1,6 mrd). Over heel 2015 zal de CCS-winst dalen van $22,6 mrd naar $10,4 tot $10,7 mrd. Overname BG Group Door de scherpe daling van de olieprijs en de forse winstdaling bij Shell in het afgelopen jaar oogt de timing van de overname van BG Group wat ongelukkig. In april 2015 bracht het concern een bod uit op het aardgasbedrijf, waarover aandeelhouders van beide ondernemingen eind deze maand mogen stemmen. Hoewel de energieprijs sinds de aankondiging van de overname is gehalveerd, is Van Beurden erop gebrand om de transactie door te zetten. In de eerste plaats biedt de combinatie van beide ondernemingen ruimte om diep in de kosten te snijden. De kapitaalinvesteringen komen in 2016 op circa $33 mrd en dat is 45% minder dan wat beide bedrijven samen in 2015 hebben uitgegeven. Daarnaast ontstaan door het in elkaar schuiven van beide organisaties synergievoordelen via het schrappen van arbeidsplaatsen en het sluiten van nieuwe contracten met toeleveranciers. Deze besparingen komen bovenop een verlaging van de operationele kosten van $3 mrd bij Shell. Besparingen en synergievoordelen zijn echter niet voldoende om de cashflow naar een niveau te tillen dat voldoende is om zowel te investeren in de toekomst als om dividend uit te keren. Aan dat laatste is Shell in 2015 $12 mrd kwijt. Van Beurden heeft al beloofd om de uitkering van $1,88 per jaar op peil te houden, zodat het totale bedrag door de overname van BG Group stijgt tot $15 mrd in 2016. Dat uitkeringsniveau is niet vol te houden als een herstel van de olieprijs lang op zich laat wachten. Op de optiebeurs prijzen handelaren al een flinke daling van de dividenduitkering in tot circa $1 na het lopende jaar. Die vrees voor de eerste dividendverlaging sinds de Tweede Wereldoorlog zet de koers nu enorm onder druk.

De beurskoers van Shell is hard op weg naar het laagste niveau sinds ruim voor 2000. Het aandeel viel woensdag aan het begin van de handel met ruim 6% terug tot €16,79. Daarmee komt het bodemniveau van €15,38 dat in maart 2009 in de nasleep van de kredietcrisis werd bereikt wel heel dichtbij. De oorzaak van de felle koersval is de daling van de olieprijs met ruim 2% tot het laagste niveau in meer dan twaalf jaar en tegenvallende voorlopige kwartaalcijfers die Shell die ochtend bekend maakte. Topman Ben van Beurden vertelde dat de winst op basis van actuele geschatte voorraadkosen (ccs) in de laatste drie maanden van 2015 tussen de $1,6 en $1,9 mrd ligt. In dezelfde periode van het voorgaande jaar was dat nog $3,3 mrd, zodat de winst grofweg is gehalveerd. Die daling wordt volledig veroorzaakt door het negatieve effect van de lage olieprijs op de upstream-activiteiten, die zich richten op het ontdekken en aanboren van olie- en aardgasreserves. Van Beurden voorspelt voor deze divisie een ccs-winst van $0,4 tot $0,5 mrd, terwijl dat een jaar eerder nog $1,7 mrd was. De winst van de downstream-activiteiten komt in het vierde kwartaal naar verwachting op $1,4 tot $1,6 mrd (vierde kwartaal 2014: $1,6 mrd). Over heel 2015 zal de CCS-winst dalen van $22,6 mrd naar $10,4 tot $10,7 mrd.

Overname BG Group
Door de scherpe daling van de olieprijs en de forse winstdaling bij Shell in het afgelopen jaar oogt de timing van de overname van BG Group wat ongelukkig. In april 2015 bracht het concern een bod uit op het aardgasbedrijf, waarover aandeelhouders van beide ondernemingen eind deze maand mogen stemmen. Hoewel de energieprijs sinds de aankondiging van de overname is gehalveerd, is Van Beurden erop gebrand om de transactie door te zetten. In de eerste plaats biedt de combinatie van beide ondernemingen ruimte om diep in de kosten te snijden. De kapitaalinvesteringen komen in 2016 op circa $33 mrd en dat is 45% minder dan wat beide bedrijven samen in 2015 hebben uitgegeven. Daarnaast ontstaan door het in elkaar schuiven van beide organisaties synergievoordelen via het schrappen van arbeidsplaatsen en het sluiten van nieuwe contracten met toeleveranciers. Deze besparingen komen bovenop een verlaging van de operationele kosten van $3 mrd bij Shell.

Besparingen en synergievoordelen zijn echter niet voldoende om de cashflow naar een niveau te tillen dat voldoende is om zowel te investeren in de toekomst als om dividend uit te keren. Aan dat laatste is Shell in 2015 $12 mrd kwijt. Van Beurden heeft al beloofd om de uitkering van $1,88 per jaar op peil te houden, zodat het totale bedrag door de overname van BG Group stijgt tot $15 mrd in 2016. Dat uitkeringsniveau is niet vol te houden als een herstel van de olieprijs lang op zich laat wachten. Op de optiebeurs prijzen handelaren al een flinke daling van de dividenduitkering in tot circa $1 na het lopende jaar. Die vrees voor de eerste dividendverlaging sinds de Tweede Wereldoorlog zet de koers nu enorm onder druk.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ