Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Opinie Michiel Pekelharing, 20 jan 2016 14:27

Hoe kijkt u na de stroom positieve berichten van de laatste maanden tegen Pharming aan?

0 0 Leestijd ongeveer

De laatste maanden kwam biotechbedrijf Pharming verschillende keren met goed nieuws. In oktober bleek uit de cijfers over het derde kwartaal dat de afzet van Ruconest, een middel tegen de zeldzame huidziekte angio-oedeem, in de Verenigde Staten beter op gang komt dan het zich aanvankelijk liet aanzien. Begin december kwam het nieuws dat de European Medicines Agency de toestemming om het middel ook in Europa op de markt te brengen, voor onbepaalde tijd verlengt; aanvankelijk gold de gebruikelijke periode van vijf jaar. Vlak voor de feestdagen kreeg Pharming goedkeuring om samen met lokale partner Hyupjin ook de Zuid-Koreaanse markt te betreden en begin januari kwam naar buiten dat het bedrijf het beoogde aantal patiënten heeft geworven voor een studie naar de preventieve werking van Ruconest. Ondanks het goede nieuws, is de beurskoers sinds half november nauwelijks in beweging gekomen. Dat komt deels doordat de berichten bepaald geen verrassing zijn. Minstens zo belangrijk is echter dat de vooruitzichten voor Pharming nu sterk beïnvloed worden door de gang van zaken bij concurrent Shire. Dit concern heeft in november vorig jaar voor $5,7 mrd het Amerikaanse biotechbedrijf Dyax overgenomen. Net als Shire en Pharming, heeft Dyax een middel op de markt gebracht tegen aanvallen van angio-oedeem, maar het bedrijf staat vooral in de schijnwerpers omdat dit nieuwe middel, DX-2930 genaamd, mogelijk in staat zou zijn om deze aanvallen te voorkomen. Het medicijn doorloopt momenteel een versneld keuringsproces, en kan mogelijk al in 2018 op de markt komen. Hoewel Pharming onderzoekt of Ruconest eveneens ter preventie ingezet kan worden, loopt het bedrijf door een achterstand in het onderzoeks- en keuringsproces en de beperkte financiële middelen (jaaromzet circa €10 mln tegenover $6,4 mrd voor Shire) het risico dat zijn rol op de markt voor middelen tegen angio-oedeem gemarginaliseerd wordt. Ondanks het goede nieuws en de (kleine) kans dat er in het lopende jaar geen verlies meer wordt gemaakt, krijgt Pharming met het oog op de ontwikkelingen bij Shire dan ook niet meer dan een houdadvies.

De laatste maanden kwam biotechbedrijf Pharming verschillende keren met goed nieuws. In oktober bleek uit de cijfers over het derde kwartaal dat de afzet van Ruconest, een middel tegen de zeldzame huidziekte angio-oedeem, in de Verenigde Staten beter op gang komt dan het zich aanvankelijk liet aanzien. Begin december kwam het nieuws dat de European Medicines Agency de toestemming om het middel ook in Europa op de markt te brengen, voor onbepaalde tijd verlengt; aanvankelijk gold de gebruikelijke periode van vijf jaar. Vlak voor de feestdagen kreeg Pharming goedkeuring om samen met lokale partner Hyupjin ook de Zuid-Koreaanse markt te betreden en begin januari kwam naar buiten dat het bedrijf het beoogde aantal patiënten heeft geworven voor een studie naar de preventieve werking van Ruconest.

Ondanks het goede nieuws, is de beurskoers sinds half november nauwelijks in beweging gekomen. Dat komt deels doordat de berichten bepaald geen verrassing zijn. Minstens zo belangrijk is echter dat de vooruitzichten voor Pharming nu sterk beïnvloed worden door de gang van zaken bij concurrent Shire. Dit concern heeft in november vorig jaar voor $5,7 mrd het Amerikaanse biotechbedrijf Dyax overgenomen. Net als Shire en Pharming, heeft Dyax een middel op de markt gebracht tegen aanvallen van angio-oedeem, maar het bedrijf staat vooral in de schijnwerpers omdat dit nieuwe middel, DX-2930 genaamd, mogelijk in staat zou zijn om deze aanvallen te voorkomen. Het medicijn doorloopt momenteel een versneld keuringsproces, en kan mogelijk al in 2018 op de markt komen.

Hoewel Pharming onderzoekt of Ruconest eveneens ter preventie ingezet kan worden, loopt het bedrijf door een achterstand in het onderzoeks- en keuringsproces en de beperkte financiële middelen (jaaromzet circa €10 mln tegenover $6,4 mrd voor Shire) het risico dat zijn rol op de markt voor middelen tegen angio-oedeem gemarginaliseerd wordt. Ondanks het goede nieuws en de (kleine) kans dat er in het lopende jaar geen verlies meer wordt gemaakt, krijgt Pharming met het oog op de ontwikkelingen bij Shire dan ook niet meer dan een houdadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ