Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Opinie Hendrik Jan Davids, 19 jan 2016 13:15

Beursbarometer: AEX op rand van afgrond

0 0 Leestijd ongeveer

Het technische beeld van de AEX-index wordt er niet beter op. De verkoopdruk op de korte termijn heeft doorgezet, waardoor ook het trendbeeld op de wat langere termijn in gevaar komt. De oplopende steunlijn onder de bodems sinds 2013 is daarbij al gesneuveld. Die had rond 420 voor steun moeten zorgen; dat dit uitblijft is een teken van zwakte. Nu staat het volgende steunniveau rond 405 onder zware druk. Een duidelijke weekslotkoers onder dit steunniveau zet ook voor de langere termijn een dalende trend in beweging. De kansen daarop zijn zeker aanwezig, ook omdat de MACD-indicator aangeeft dat het momentum nog steeds neerwaarts is gericht. Deze week is daarom belangrijk voor de perspectieven van de AEX in de komende maanden. Een opleving vanaf het gebied rond 405 voorkomt een negatief beursklimaat, al betekent dat nog geen structurele stierenmarkt. Pas wanneer het hoogtepunt van november op 475 wordt uitgenomen ontstaat weer een stelselmatig stijgende trend. Tot die tijd is een bandbreedte tussen 405 en 475 het hoogst haalbare. Een Europese beursindex die al over de rand van de afgrond is gevallen is de IBEX35 van Spanje. Enkele weken geleden zakte de Spaanse beursgraadmeter onder het steunniveau rond 930. Daarmee werd een langgerekt hoofdschouderspatroon afgerond. In de weekgrafiek wordt dat duidelijk met de indicaties S-H-S. Een dergelijk patroon staat bekend als een betrouwbaar omkeerpatroon. De voorafgaande stijgende trend is nu omgekeerd in een dalende trend. Relatief ten opzichte van het Europese beursgemiddelde blijft Spanje duidelijk achter; dat blijkt uit het onderste deel van de grafiek waarin de relatievesterktelijn een duidelijke dalende trend toont. Wellicht is dit zelfs een vooraankondiging dat de stress in de periferie van Europa weer toeneemt.

Het technische beeld van de AEX-index wordt er niet beter op. De verkoopdruk op de korte termijn heeft doorgezet, waardoor ook het trendbeeld op de wat langere termijn in gevaar komt. De oplopende steunlijn onder de bodems sinds 2013 is daarbij al gesneuveld. Die had rond 420 voor steun moeten zorgen; dat dit uitblijft is een teken van zwakte. Nu staat het volgende steunniveau rond 405 onder zware druk. Een duidelijke weekslotkoers onder dit steunniveau zet ook voor de langere termijn een dalende trend in beweging. De kansen daarop zijn zeker aanwezig, ook omdat de MACD-indicator aangeeft dat het momentum nog steeds neerwaarts is gericht. Deze week is daarom belangrijk voor de perspectieven van de AEX in de komende maanden. Een opleving vanaf het gebied rond 405 voorkomt een negatief beursklimaat, al betekent dat nog geen structurele stierenmarkt. Pas wanneer het hoogtepunt van november op 475 wordt uitgenomen ontstaat weer een stelselmatig stijgende trend. Tot die tijd is een bandbreedte tussen 405 en 475 het hoogst haalbare.
Een Europese beursindex die al over de rand van de afgrond is gevallen is de IBEX35 van Spanje. Enkele weken geleden zakte de Spaanse beursgraadmeter onder het steunniveau rond 930. Daarmee werd een langgerekt hoofdschouderspatroon afgerond. In de weekgrafiek wordt dat duidelijk met de indicaties S-H-S. Een dergelijk patroon staat bekend als een betrouwbaar omkeerpatroon. De voorafgaande stijgende trend is nu omgekeerd in een dalende trend. Relatief ten opzichte van het Europese beursgemiddelde blijft Spanje duidelijk achter; dat blijkt uit het onderste deel van de grafiek waarin de relatievesterktelijn een duidelijke dalende trend toont. Wellicht is dit zelfs een vooraankondiging dat de stress in de periferie van Europa weer toeneemt.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ