Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Opinie Michiel Pekelharing, 12 jan 2016 16:29

Krimpende oogst in Afrika maakt vijf op een rij voor cacao waarschijnlijk

0 0 Leestijd ongeveer

De prijs van cacao is in 2015 voor het vierde jaar op rij opgelopen. Hoewel de vraag naar deze grondstof in het nieuwe jaar wat minder snel toeneemt, is de kans groot dat door een krimpende productie in Ghana de prijs in 2016 verder stijgt.

Cacao was in 2015 een buitenbeentje op grondstofmarkten. Terwijl de prijzen van bijna alle grondstoffen onder druk stonden en de Bloomberg Commodity Index met 25% daalde, liep de cacaoprijs met ruim 10% op. Daarmee was 2015 het vierde jaar op rij waarin de prijs van deze grondstof voor chocolade steeg. Met name door een toenemende afzet in opkomende markten neemt de vraag naar deze lekkernij gestaag toe, terwijl het aanbod afneemt. De productiedaling van cacao is voor een groot deel een gevolg van een lagere oogstopbrengst in Ghana. Samen met buurland Ivoorkust neemt dit land circa tweederde van de wereldproductie voor zijn rekening. Terwijl de oogstopbrengst in Ivoorkust in het vorige jaar bijna op hetzelfde niveau lag als de 1,6 miljoen ton van 2014, tekende zich in Ghana een daling van 20% af tot 700.000 ton. Alles wijst erop dat de daling een gevolg is van het beleid van de Ghanese overheid. In de periode tot 2011 profiteerde de lokale cacao-industrie van verschillende maatregelen die de opkomst van de sector stimuleerden. De overheid zorgde ervoor dat boeren een goede prijs kregen voor hun oogst, via een speciaal programma ontvingen partijen kunstmest en andere hulpmiddelen en met sproeivliegtuigen werden middelen gespoten ter bestrijding van ongedierte en ziektes. De maatregelen, die een belangrijke rol speelden bij de groei van de cacaoproductie van circa 300.000 ton in 1995 tot meer dan een miljoen ton in het oogstjaar 2010/2011, worden echter gestaag afgebouwd. De sproeivliegtuigen vliegen nog maar een of twee keer per jaar over in plaats van de drie tot zes maal die in het verleden gebruikelijk was en een groot deel van de boeren ontvangt geen gratis kunstmest meer. Ten slotte betaalt de overheid – die het monopolie heeft op de cacao-inkoop – tegenwoordig een prijs voor de grondstof die geen recht doet aan de stijgende prijzen op de dalende markt en de daling van de Ghanese cedi. Hierdoor is het voor lokale boeren lastig om de productie op peil te houden. Dat geldt helemaal voor jaren met relatief weinig neerslag zoals 2015. Vraag in Azië Op de korte termijn gaat de aandacht echter vooral uit naar de mogelijke daling van de cacaovraag. De cijfers over de hoeveelheid vermalen cacaobonen die vandaag (15 januari) door de European Cacao Association naar buiten zijn gebracht, vormen in dit opzicht een goede aanwijzing. Europa is de belangrijkste consument, goed voor bijna de helft van het wereldverbruik. De voornaamste groei tekent zich de laatste jaren juist af in Azië. Daar valt de economische groei in China gestaag terug en dat heeft zijn impact op de consumptie van luxegoederen. De impact op het sentiment is een stuk groter dan op de wereldvraag, aangezien China slechts 3% van de totale chocolademarkt vormt. Het effect van een kleiner aanbod door de krimpende productie in Ghana heeft op de middellange termijn dan ook meer impact op de prijs dan een mogelijk minder snelle groei van de vraag. Het vooruitzicht dat er in 2016 opnieuw een tekort van 100.000 tot 200.000 ton is op de markt maakt de kans heel groot dat de cacaoprijs voor het vijfde jaar op rij verder oploopt. Dat maakt van de ETFS Cocoa ETC een van de meest veelbelovende grondstofbeleggingen voor 2016.

Cacao was in 2015 een buitenbeentje op grondstofmarkten. Terwijl de prijzen van bijna alle grondstoffen onder druk stonden en de Bloomberg Commodity Index met 25% daalde, liep de cacaoprijs met ruim 10% op. Daarmee was 2015 het vierde jaar op rij waarin de prijs van deze grondstof voor chocolade steeg. Met name door een toenemende afzet in opkomende markten neemt de vraag naar deze lekkernij gestaag toe, terwijl het aanbod afneemt. De productiedaling van cacao is voor een groot deel een gevolg van een lagere oogstopbrengst in Ghana. Samen met buurland Ivoorkust neemt dit land circa tweederde van de wereldproductie voor zijn rekening. Terwijl de oogstopbrengst in Ivoorkust in het vorige jaar bijna op hetzelfde niveau lag als de 1,6 miljoen ton van 2014, tekende zich in Ghana een daling van 20% af tot 700.000 ton.

Alles wijst erop dat de daling een gevolg is van het beleid van de Ghanese overheid. In de periode tot 2011 profiteerde de lokale cacao-industrie van verschillende maatregelen die de opkomst van de sector stimuleerden. De overheid zorgde ervoor dat boeren een goede prijs kregen voor hun oogst, via een speciaal programma ontvingen partijen kunstmest en andere hulpmiddelen en met sproeivliegtuigen werden middelen gespoten ter bestrijding van ongedierte en ziektes. De maatregelen, die een belangrijke rol speelden bij de groei van de cacaoproductie van circa 300.000 ton in 1995 tot meer dan een miljoen ton in het oogstjaar 2010/2011, worden echter gestaag afgebouwd. De sproeivliegtuigen vliegen nog maar een of twee keer per jaar over in plaats van de drie tot zes maal die in het verleden gebruikelijk was en een groot deel van de boeren ontvangt geen gratis kunstmest meer. Ten slotte betaalt de overheid – die het monopolie heeft op de cacao-inkoop – tegenwoordig een prijs voor de grondstof die geen recht doet aan de stijgende prijzen op de dalende markt en de daling van de Ghanese cedi. Hierdoor is het voor lokale boeren lastig om de productie op peil te houden. Dat geldt helemaal voor jaren met relatief weinig neerslag zoals 2015.

Vraag in Azië

Op de korte termijn gaat de aandacht echter vooral uit naar de mogelijke daling van de cacaovraag. De cijfers over de hoeveelheid vermalen cacaobonen die vandaag (15 januari) door de European Cacao Association naar buiten zijn gebracht, vormen in dit opzicht een goede aanwijzing. Europa is de belangrijkste consument, goed voor bijna de helft van het wereldverbruik. De voornaamste groei tekent zich de laatste jaren juist af in Azië. Daar valt de economische groei in China gestaag terug en dat heeft zijn impact op de consumptie van luxegoederen. De impact op het sentiment is een stuk groter dan op de wereldvraag, aangezien China slechts 3% van de totale chocolademarkt vormt. Het effect van een kleiner aanbod door de krimpende productie in Ghana heeft op de middellange termijn dan ook meer impact op de prijs dan een mogelijk minder snelle groei van de vraag. Het vooruitzicht dat er in 2016 opnieuw een tekort van 100.000 tot 200.000 ton is op de markt maakt de kans heel groot dat de cacaoprijs voor het vijfde jaar op rij verder oploopt. Dat maakt van de ETFS Cocoa ETC een van de meest veelbelovende grondstofbeleggingen voor 2016.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!