Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Opinie Michiel Pekelharing, 8 jan 2016 13:48

Hoe kijkt u na de recente koersdaling aan tegen het biotechbedrijf Shire?

0 0 Leestijd ongeveer

De snelle winstgroei (ruim 10% in de komende jaren) en een redelijke waardering (15,6 maal de voor 2016 verwachte winst) maken het de moeite waard om Shire ondanks de zwakte in de sector voorlopig vast te houden.

De beurskoers van Shire is met 18% onderuit gegaan sinds het aandeel op 3 augustus een (record)slotstand van 573 pence bereikte. Een belangrijke oorzaak van die daling is het zwakke sentiment binnen de sector: de Nasdaq Biotechnology Index is in dezelfde periode met 12% gedaald. De relatief sterke correctie van Shire heeft twee oorzaken. Ten eerste zorgde een vijandig overnamebod op branchegenoot Baxalta voor onzekerheid bij beleggers. Zij vreesden dat het bedrijf een nieuw, hoger bod zou uitbrengen. Ten tweede heeft de Amerikaanse toezichthouder FDA op 17 oktober aanvullende informatie opgevraagd in het kader van het keuringsproces van Lifitegrast. Dit middel tegen droge ogen is het meest veelbelovende product in de pijplijn van Shire, en goedkeuring van de FDA lijkt nu verder weg dan afgelopen zomer. De kans is echter groot dat Shire zich in de komende maanden overtuigend van beide tegenvallers kan herstellen. Nog geen twee weken nadat het keuringsproces van Liftegrast vertraging opliep, bracht het bedrijf zeer gunstige testuitslagen naar buiten: in een onderzoek met meer dan 2500 patiënten was er een overtuigend verschil in effectiviteit ten opzichte van een placebo, en in veel gevallen trad er al binnen één of twee weken zichtbare verbetering op. Shire is van plan om het medicijn voor het eind van het eerste kwartaal opnieuw aan de toezichthouder voor te leggen. De Amerikaanse krant USA Today meldde op 3 januari dat het bedrijf ook op het punt staat om een verbeterd bod uit te brengen op Baxalta. In plaats van $30 mrd in aandelen zou Shire $32 mrd in aandelen en cash bieden. Dat bod kan volgens de krant rekenen op de steun van het bestuur van Baxalta. Shire betaalt dan een flinke prijs, maar de voordelen van de transactie zijn groot. De omzet van Baxalta valt straks onder het Ierse fiscaal regime, waar 16 à 17% winstbelasting wordt geheven in plaats van de huidige 23%. Daar komt bij dat door een fusie de grootste speler ontstaat op de markt voor zeldzame aandoeningen. Dat brengt flinke schaalvoordelen met zich mee, waardoor de overname op korte termijn al zou bijdragen aan de winst per aandeel.

De beurskoers van Shire is met 18% onderuit gegaan sinds het aandeel op 3 augustus een (record)slotstand van 573 pence bereikte. Een belangrijke oorzaak van die daling is het zwakke sentiment binnen de sector: de Nasdaq Biotechnology Index is in dezelfde periode met 12% gedaald.

De relatief sterke correctie van Shire heeft twee oorzaken. Ten eerste zorgde een vijandig overnamebod op branchegenoot Baxalta voor onzekerheid bij beleggers. Zij vreesden dat het bedrijf een nieuw, hoger bod zou uitbrengen. Ten tweede heeft de Amerikaanse toezichthouder FDA op 17 oktober aanvullende informatie opgevraagd in het kader van het keuringsproces van Lifitegrast. Dit middel tegen droge ogen is het meest veelbelovende product in de pijplijn van Shire, en goedkeuring van de FDA lijkt nu verder weg dan afgelopen zomer.

De kans is echter groot dat Shire zich in de komende maanden overtuigend van beide tegenvallers kan herstellen. Nog geen twee weken nadat het keuringsproces van Liftegrast vertraging opliep, bracht het bedrijf zeer gunstige testuitslagen naar buiten: in een onderzoek met meer dan 2500 patiënten was er een overtuigend verschil in effectiviteit ten opzichte van een placebo, en in veel gevallen trad er al binnen één of twee weken zichtbare verbetering op. Shire is van plan om het medicijn voor het eind van het eerste kwartaal opnieuw aan de toezichthouder voor te leggen.

De Amerikaanse krant USA Today meldde op 3 januari dat het bedrijf ook op het punt staat om een verbeterd bod uit te brengen op Baxalta. In plaats van $30 mrd in aandelen zou Shire $32 mrd in aandelen en cash bieden. Dat bod kan volgens de krant rekenen op de steun van het bestuur van Baxalta. Shire betaalt dan een flinke prijs, maar de voordelen van de transactie zijn groot. De omzet van Baxalta valt straks onder het Ierse fiscaal regime, waar 16 à 17% winstbelasting wordt geheven in plaats van de huidige 23%. Daar komt bij dat door een fusie de grootste speler ontstaat op de markt voor zeldzame aandoeningen. Dat brengt flinke schaalvoordelen met zich mee, waardoor de overname op korte termijn al zou bijdragen aan de winst per aandeel.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ