Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Advies Michiel Pekelharing, 27 aug 2015 12:08

Sleuteljaar breekt aan voor Esperite

0 0 Leestijd ongeveer

Door de wankele financiële positie is Esperite sterk afhankelijk van twee middelen die zich nog niet in de markt hebben bewezen. Dat maakt het aandeel tot een zeer speculatieve investering. We handhaven het houdadvies, maar alleen voor beleggers met een hoog risicoprofiel.

De laatste weken komt vanuit Esperite een positieve nieuwsstroom op gang, maar het is vooral zaak dat het bedrijf op korte termijn de horde naar structurele winstgevendheid neemt. Pas als dat gelukt is, kunnen de kansen voor de langere termijn serieus onder de loep genomen worden. Voor Esperite is een heel belangrijke periode aangebroken. In mei heeft het concern het testmiddel Serenity op de markt gebracht. Samen met het eerder geïntroduceerde Tranquility moet hierdoor een nieuwe inkomstenstroom worden aangeboord, die het concern in staat stelt om uit de rode cijfers te komen. Op 25 augustus werd bekend dat in de eerste helft van het jaar het verlies is verdrievoudigd tot €3,0 mln. De omzet steeg met 3% tot €13,9 mln en die toename was volledig te danken aan de op gang komende verkopen van Serenity en Tranquility. De totale omzet van beide middelen kwam op €1,5 mln en de inkomsten van de stamcelafdeling lag ongeveer op hetzelfde niveau als in de eerste helft van 2014. De kern van het bedrijfsmodel van Esperite wordt gevormd door Cryo-Save. Deze divisie, die dezelfde naam heeft als waaronder het concern tot halverwege 2014 werd verhandeld op de Euronext, richt zich op het verwerken en opslaan van navelstrengbloed en/of –weefsel. Dit wordt direct na de geboorte afgenomen en voor een periode van 25 jaar opgeslagen. In dit materiaal zitten stamcellen, die een belangrijk voordeel hebben op andere menselijke cellen. Stamcellen kunnen zich specialiseren in meer dan 200 verschillende soorten celtypen; van hartspiercellen tot rode bloedcellen. Dankzij deze eigenschap zien veel wetenschappers in stamcellen de sleutel voor de ontwikkeling van medicijnen die helemaal zijn toegesneden op degene bij wie ze zijn afgenomen.

Prijskaartje

Deze belofte is een sterk verkoopargument, aangezien er al meer dan 268.000 stukken navelstreng of weefsel liggen opgeslagen uit meer dan 70 landen in de gespecialiseerde opslagcentra van het concern in België. Duitsland, Dubai en Zuid-Afrika. Aan deze dienstverlening hangt een behoorlijk prijskaartje van bijna €2400. Die hoge kosten vormden een steeds hoger struikelblok in de periode van economische tegenwind tijdens en na de Europese schuldencrisis. Zuid-­ Europese landen die het zwaarst getroffen werden, leverden ruim een derde van de concernomzet. Inmiddels tekent zich daar een economisch herstel af, maar daar staat tegenover dat de concurrentie toeneemt. In een belangrijke groeimarkt zoals India zijn bijvoorbeeld meer dan tien spelers actief op dit terrein. Cryo-Save is niet op prijs de concurrentie aangegaan en door het gebrek aan schaalgrootte in het land is de onderneming niet uit de rode cijfers gekomen. Dat was twee jaar geleden aanleiding om de Indiase activiteiten te staken. In andere markten is de prijsdruk minder, maar om die ontwikkelingen voor te zijn is het concern al enige tijd bezig om de activiteiten te verbreden. Een voorbeeld daarvan is om het contact met stellen met een baby op komst of met een pasgeboren kindje ook te gebruiken voor het aanbieden van aanvullende diensten. Een ander goed voorbeeld is de overeenkomst die eerder dit jaar werd gesloten om een autismetest van het Franse IntegraGen te verkopen in alle landen met uitzondering van de Verenigde Staten. Met de test kan al vlak na de geboorte vastgesteld worden of een kind aanleg heeft voor autisme. Als in een vroeg stadium begonnen wordt met de aanpak van de stoornis is dat een groot voordeel.

Strategische heroriëntatie

De meest verregaande reactie op de veranderende marktomstandigheden is de strategische heroriëntatie waarbij ruim een jaar geleden twee divisies naast de bestaande activiteiten werden geplaatst. The Cell Factory richt zich op onderzoek naar het herstellen van cellen en weefsels met gen- en stamceltechnologie. Deze afdeling heeft half augustus een succes geboekt doordat een internationaal patent werd toegekend voor het gebruik van zogeheten exosomen (kleine blaasjes die door gezonde cellen worden afgescheiden) voor de behandeling van infecties en auto-immuun aandoeningen. Naar eigen zeggen is Esperite nu prima gepositioneerd om behandelingen te ontwikkelen voor onder meer de ziekte van Crohn, multiple sclerosis en gewrichtspijn die ontstaan na de transplantatie van organen of cellen. Op de beurs werd het nieuws beloond met een koersstijging van 35,7% naar €3,29 op 17 augustus. Er werden die dag bijna 1,7 miljoen stukken verhandeld en dat is ruim vijf keer zoveel als in de voorgaande tien handelsdagen samen. Dit soort berichten prikkelen de fantasie, maar de daadwerkelijke ontwikkeling van een nieuw middel is een tijdrovend en vooral ook zeer kostbaar proces. Dat besef leek in de dagen daarna ook neer te dalen bij beleggers, want in de daaropvolgende handelsdagen werd ongeveer de helft van de oorspronkelijke koerswinst ingeleverd. Zelfs het bericht over een samenwerking met twee katholieke onderzoekscentra in Italië op het vlak van genetische tests waarmee het erfelijke risico op borst- en eierstokkanker in kaart kan worden gebracht, kon daar niets aan veranderen. Vanuit Esperite wordt het samenwerkingsverband ingestoken via de derde divisie Genoma, die gespecialiseerd is in het voorspellen van ziektes op basis van eiwit- en genetisch onderzoek. Bij met name The Cell Factory zal er waarschijnlijk enkele jaren overheen gaan voordat de investeringen in onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten voldoende opleveren om de kosten te dekken. Vorig jaar kwam de ebitda van deze afdeling uit op -€0,46 mln en bij Genoma was dat -€0,63 mln. De ebitda van €0,53 mln van Cryo-Save was niet voldoende om deze rode cijfers te compenseren. Onderaan de streep kwam het nettoverlies uit op €3,3 mln (2013: -€2,4 mln) en de kaspositie daalde van €8,6 naar €2,1 mln.

Garantstelling

Om de vrees voor liquiditeitsproblemen in ieder geval tijdelijk weg te nemen heeft Salveo Holding – een Zwitsers bedrijf dat in handen is van Esperite-topman Frederic Amar – zich garant gesteld om via een aandelen- of obligatietransactie €2 mln in het bedrijf te investeren. De kans dat het zover komt is een stuk kleiner geworden toen eind mei bekend werd dat financiële houdstermaatschappij Educe Capital een lening heeft verstrekt van €2 mln. Of het concern de broodnodige omslag naar winstgevendheid kan maken, hangt voornamelijk af van de ontwikkelingen binnen Genoma. In het jaarverslag over 2014 voorspelt Esperite dat de ebitda in het lopende jaar omhoog kan schieten tot €3,5 mln en in 2016 zelfs tot €9 mln. Die verbetering moet voornamelijk komen van groeiende verkopen van Tranquility (een test voor het opsporen van afwijkingen in de foetus tijdens de zwangerschap) en Serenity (een test voor het in een vroeg stadium opsporen van borst- en baarmoederhalskanker). Pas als het succes van deze middelen of een toenemende activiteit bij Cryo-Save concreet uitzicht biedt op structurele winstgevendheid, is er aanleiding om enthousiast te worden over de nieuwsstroom die de laatste weken bij Esperite op gang is gekomen.

De laatste weken komt vanuit Esperite een positieve nieuwsstroom op gang, maar het is vooral zaak dat het bedrijf op korte termijn de horde naar structurele winstgevendheid neemt. Pas als dat gelukt is, kunnen de kansen voor de langere termijn serieus onder de loep genomen worden.

Voor Esperite is een heel belangrijke periode aangebroken. In mei heeft het concern het testmiddel Serenity op de markt gebracht. Samen met het eerder geïntroduceerde Tranquility moet hierdoor een nieuwe inkomstenstroom worden aangeboord, die het concern in staat stelt om uit de rode cijfers te komen. Op 25 augustus werd bekend dat in de eerste helft van het jaar het verlies is verdrievoudigd tot €3,0 mln. De omzet steeg met 3% tot €13,9 mln en die toename was volledig te danken aan de op gang komende verkopen van Serenity en Tranquility. De totale omzet van beide middelen kwam op €1,5 mln en de inkomsten van de stamcelafdeling lag ongeveer op hetzelfde niveau als in de eerste helft van 2014.

De kern van het bedrijfsmodel van Esperite wordt gevormd door Cryo-Save. Deze divisie, die dezelfde naam heeft als waaronder het concern tot halverwege 2014 werd verhandeld op de Euronext, richt zich op het verwerken en opslaan van navelstrengbloed en/of –weefsel. Dit wordt direct na de geboorte afgenomen en voor een periode van 25 jaar opgeslagen. In dit materiaal zitten stamcellen, die een belangrijk voordeel hebben op andere menselijke cellen. Stamcellen kunnen zich specialiseren in meer dan 200 verschillende soorten celtypen; van hartspiercellen tot rode bloedcellen. Dankzij deze eigenschap zien veel wetenschappers in stamcellen de sleutel voor de ontwikkeling van medicijnen die helemaal zijn toegesneden op degene bij wie ze zijn afgenomen.

Prijskaartje

Deze belofte is een sterk verkoopargument, aangezien er al meer dan 268.000 stukken navelstreng of weefsel liggen opgeslagen uit meer dan 70 landen in de gespecialiseerde opslagcentra van het concern in België. Duitsland, Dubai en Zuid-Afrika. Aan deze dienstverlening hangt een behoorlijk prijskaartje van bijna €2400. Die hoge kosten vormden een steeds hoger struikelblok in de periode van economische tegenwind tijdens en na de Europese schuldencrisis. Zuid-­ Europese landen die het zwaarst getroffen werden, leverden ruim een derde van de concernomzet. Inmiddels tekent zich daar een economisch herstel af, maar daar staat tegenover dat de concurrentie toeneemt. In een belangrijke groeimarkt zoals India zijn bijvoorbeeld meer dan tien spelers actief op dit terrein. Cryo-Save is niet op prijs de concurrentie aangegaan en door het gebrek aan schaalgrootte in het land is de onderneming niet uit de rode cijfers gekomen. Dat was twee jaar geleden aanleiding om de Indiase activiteiten te staken. In andere markten is de prijsdruk minder, maar om die ontwikkelingen voor te zijn is het concern al enige tijd bezig om de activiteiten te verbreden. Een voorbeeld daarvan is om het contact met stellen met een baby op komst of met een pasgeboren kindje ook te gebruiken voor het aanbieden van aanvullende diensten. Een ander goed voorbeeld is de overeenkomst die eerder dit jaar werd gesloten om een autismetest van het Franse IntegraGen te verkopen in alle landen met uitzondering van de Verenigde Staten. Met de test kan al vlak na de geboorte vastgesteld worden of een kind aanleg heeft voor autisme. Als in een vroeg stadium begonnen wordt met de aanpak van de stoornis is dat een groot voordeel.

Strategische heroriëntatie

De meest verregaande reactie op de veranderende marktomstandigheden is de strategische heroriëntatie waarbij ruim een jaar geleden twee divisies naast de bestaande activiteiten werden geplaatst. The Cell Factory richt zich op onderzoek naar het herstellen van cellen en weefsels met gen- en stamceltechnologie. Deze afdeling heeft half augustus een succes geboekt doordat een internationaal patent werd toegekend voor het gebruik van zogeheten exosomen (kleine blaasjes die door gezonde cellen worden afgescheiden) voor de behandeling van infecties en auto-immuun aandoeningen. Naar eigen zeggen is Esperite nu prima gepositioneerd om behandelingen te ontwikkelen voor onder meer de ziekte van Crohn, multiple sclerosis en gewrichtspijn die ontstaan na de transplantatie van organen of cellen. Op de beurs werd het nieuws beloond met een koersstijging van 35,7% naar €3,29 op 17 augustus. Er werden die dag bijna 1,7 miljoen stukken verhandeld en dat is ruim vijf keer zoveel als in de voorgaande tien handelsdagen samen. Dit soort berichten prikkelen de fantasie, maar de daadwerkelijke ontwikkeling van een nieuw middel is een tijdrovend en vooral ook zeer kostbaar proces. Dat besef leek in de dagen daarna ook neer te dalen bij beleggers, want in de daaropvolgende handelsdagen werd ongeveer de helft van de oorspronkelijke koerswinst ingeleverd. Zelfs het bericht over een samenwerking met twee katholieke onderzoekscentra in Italië op het vlak van genetische tests waarmee het erfelijke risico op borst- en eierstokkanker in kaart kan worden gebracht, kon daar niets aan veranderen. Vanuit Esperite wordt het samenwerkingsverband ingestoken via de derde divisie Genoma, die gespecialiseerd is in het voorspellen van ziektes op basis van eiwit- en genetisch onderzoek. Bij met name The Cell Factory zal er waarschijnlijk enkele jaren overheen gaan voordat de investeringen in onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten voldoende opleveren om de kosten te dekken. Vorig jaar kwam de ebitda van deze afdeling uit op -€0,46 mln en bij Genoma was dat -€0,63 mln. De ebitda van €0,53 mln van Cryo-Save was niet voldoende om deze rode cijfers te compenseren. Onderaan de streep kwam het nettoverlies uit op €3,3 mln (2013: -€2,4 mln) en de kaspositie daalde van €8,6 naar €2,1 mln.

Garantstelling

Om de vrees voor liquiditeitsproblemen in ieder geval tijdelijk weg te nemen heeft Salveo Holding – een Zwitsers bedrijf dat in handen is van Esperite-topman Frederic Amar – zich garant gesteld om via een aandelen- of obligatietransactie €2 mln in het bedrijf te investeren. De kans dat het zover komt is een stuk kleiner geworden toen eind mei bekend werd dat financiële houdstermaatschappij Educe Capital een lening heeft verstrekt van €2 mln. Of het concern de broodnodige omslag naar winstgevendheid kan maken, hangt voornamelijk af van de ontwikkelingen binnen Genoma. In het jaarverslag over 2014 voorspelt Esperite dat de ebitda in het lopende jaar omhoog kan schieten tot €3,5 mln en in 2016 zelfs tot €9 mln. Die verbetering moet voornamelijk komen van groeiende verkopen van Tranquility (een test voor het opsporen van afwijkingen in de foetus tijdens de zwangerschap) en Serenity (een test voor het in een vroeg stadium opsporen van borst- en baarmoederhalskanker). Pas als het succes van deze middelen of een toenemende activiteit bij Cryo-Save concreet uitzicht biedt op structurele winstgevendheid, is er aanleiding om enthousiast te worden over de nieuwsstroom die de laatste weken bij Esperite op gang is gekomen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ