Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Advies Michiel Pekelharing, 31 jul 2015 14:36

Nieuwe overnameprooi voor medicijnmaker Teva

0 0 Leestijd ongeveer

De aankoop van de divisie van Allergan is een stuk minder riskant dan de overnamestrijd rond Mylan en Teva presenteerde mooie cijfers. De gunstige ontwikkelingen leidden tot een koerssprong van 16%. Er is geen aanleiding het houdadvies aan te passen.

De kwartaalcijfers van Teva stonden in de schaduw van het bericht dat de onderneming voor $40,5 mrd de generieke divisie van Allergan overneemt. Het vergroten van de schaalomvang is een speerpunt in de strategie van Teva, dat in dit opzicht met de aankoop een flinke stap maakt. De generieke afdeling van Allergan was na die van Novartis de grootste concurrent van het concern. Het patent op het middel Copaxone tegen multiple sclerosis – het belangrijkste merkmedicijn van Teva – is eerder dit jaar verlopen. Een deel van het omzetverlies kan worden goedgemaakt door patiënten te bewegen om over te stappen naar een variant met een langere werkzame periode, maar bij gebrek aan nieuwe blockbusters is het concern sterk afhankelijk van de generieke markt. Teva slaat twee vliegen in een klap, aangezien de overnamestrijd om Mylan (MYL) nu kan worden gestaakt. In een poging om Teva af te schudden heeft Mylan zelf een bod uitgebracht op de kleinere branchegenoot Perrigo. Door het intrekken van het bod op Mylan bespaart Teva zichzelf de complicaties van een juridische strijd en de operationele uitdaging van het inpassen van een organisatie die zich sterk verzet heeft tegen die samensmelting. Een ander voordeel is dat het generieke aanbod van Allergan minder overlapt dan dat van Mylan, zodat de transactie op minder bezwaren van toezichthouders zal stuiten.

Kostenbesparingen

Afgezien van een soepelere integratie zijn de voornaamste argumenten voor de aankoop van Allergan potentiële kostenbesparingen van $1,4 mrd per jaar en het verbeteren van de onderhandelingspositie met grote ziektekostenverzekeraars. Allergan liet bij de aankondiging van de transactie optekenen dat in de Verenigde Staten 90% van de koopkracht op de generieke medicijnmarkt geconcentreerd is bij slechts vijf partijen. Ook in dit opzicht is de overname van de divisie van Allergan een betere keuze dan de aankoop van Mylan. De afdeling heeft zich toegelegd op de fabricage van relatief complexe middelen, zoals medicijnen die via een injectie worden toegediend in plaats van in pilvorm. Dankzij het gespecialiseerde karakter ligt de ebitda-marge van 38% beduidend hoger dan de circa 30% die Teva en Mylan halen. Allergan ontvangt $33,75 mrd in contanten en $6,75 mrd in aandelen, waardoor het concern een belang krijgt van 10% in Teva. De overnameprijs waardeert de divisie op circa 16 maal de verwachte ebitda en ruim 6 maal de omzet. Ter vergelijking: Teva wordt verhandeld voor 11 maal de ebitda en 3 maal de omzet. Met het oog op de hoge marge van de Allergan-divisie is de overnamesom alleszins redelijk.

De kwartaalcijfers van Teva stonden in de schaduw van het bericht dat de onderneming voor $40,5 mrd de generieke divisie van Allergan overneemt. Het vergroten van de schaalomvang is een speerpunt in de strategie van Teva, dat in dit opzicht met de aankoop een flinke stap maakt. De generieke afdeling van Allergan was na die van Novartis de grootste concurrent van het concern. Het patent op het middel Copaxone tegen multiple sclerosis – het belangrijkste merkmedicijn van Teva – is eerder dit jaar verlopen. Een deel van het omzetverlies kan worden goedgemaakt door patiënten te bewegen om over te stappen naar een variant met een langere werkzame periode, maar bij gebrek aan nieuwe blockbusters is het concern sterk afhankelijk van de generieke markt.

Teva slaat twee vliegen in een klap, aangezien de overnamestrijd om Mylan (MYL) nu kan worden gestaakt. In een poging om Teva af te schudden heeft Mylan zelf een bod uitgebracht op de kleinere branchegenoot Perrigo. Door het intrekken van het bod op Mylan bespaart Teva zichzelf de complicaties van een juridische strijd en de operationele uitdaging van het inpassen van een organisatie die zich sterk verzet heeft tegen die samensmelting. Een ander voordeel is dat het generieke aanbod van Allergan minder overlapt dan dat van Mylan, zodat de transactie op minder bezwaren van toezichthouders zal stuiten.

Kostenbesparingen

Afgezien van een soepelere integratie zijn de voornaamste argumenten voor de aankoop van Allergan potentiële kostenbesparingen van $1,4 mrd per jaar en het verbeteren van de onderhandelingspositie met grote ziektekostenverzekeraars. Allergan liet bij de aankondiging van de transactie optekenen dat in de Verenigde Staten 90% van de koopkracht op de generieke medicijnmarkt geconcentreerd is bij slechts vijf partijen. Ook in dit opzicht is de overname van de divisie van Allergan een betere keuze dan de aankoop van Mylan. De afdeling heeft zich toegelegd op de fabricage van relatief complexe middelen, zoals medicijnen die via een injectie worden toegediend in plaats van in pilvorm. Dankzij het gespecialiseerde karakter ligt de ebitda-marge van 38% beduidend hoger dan de circa 30% die Teva en Mylan halen.

Allergan ontvangt $33,75 mrd in contanten en $6,75 mrd in aandelen, waardoor het concern een belang krijgt van 10% in Teva. De overnameprijs waardeert de divisie op circa 16 maal de verwachte ebitda en ruim 6 maal de omzet. Ter vergelijking: Teva wordt verhandeld voor 11 maal de ebitda en 3 maal de omzet. Met het oog op de hoge marge van de Allergan-divisie is de overnamesom alleszins redelijk.

Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ