Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 31 jul 2015 11:11

Indrukwekkend kwartaal voor Amazon

0 0 Leestijd ongeveer

Op lange termijn is de groeistrategie van Amazon zeer veelbelovend en het concern heeft een ijzersterke marktpositie. Gezien de fors opgelopen koers (+70% sinds eind 2014) en de hoge waardering, is het echter verstandig om een beter instapniveau af te wachten.

Amazon (AMZN) heeft in het tweede kwartaal een winst geboekt van $92 mln ($0,19 per aandeel). Dat is een enorme meevaller, aangezien het bedrijf ervoor kiest om het overgrote deel van de inkomsten te investeren in nieuwe initiatieven – zelfs als dat onderaan de streep een verlies oplevert. De internetwinkel is daar het afgelopen kwartaal gewoon mee doorgegaan, maar de inkomsten namen veel sneller toe dan de uitgaven. De omzet groeide met 20%, tot $23,2 mrd. Dat was zelfs 29% geweest als de dollar niet zo sterk was gestegen ten opzichte van andere valuta’s. Het valuta-effect leidde ertoe dat de internationale omzet met 12% daalde ten opzichte van een jaar geleden. Op de Amerikaanse thuismarkt namen de inkomsten met 26% toe. De operationele winst kwam uit op $464 mln, tegenover een verlies van $15 mln in dezelfde periode van vorig jaar. De vrije kasstroom – een indicator hoeveel een bedrijf overhoudt na aftrek van investeringskosten – steeg van $1,04 mrd naar $4,37 mrd. Die verbetering was voor een groot deel te danken aan Amazon Web Services (AWS), dat de operationele marge verhoogde van 7,7% vorig jaar tot 21,4% dit jaar. De afdeling leverde in het afgelopen kwartaal 36% van de totale operationele winst, terwijl dat een jaar geleden nog 19% was. Voor het lopende kwartaal voorspelt cfo Brian Olsavsky van Amazon dat het operationeel resultaat uitkomt tussen -$480 mln en +$70 mln. De omzetverwachting is $23,5-25,5 mrd, wat wijst op een groei van 38 tot 50% ten opzichte van het derde kwartaal van 2014.

BELEGGERS HEBBEN GEDULD

De prognose en de resultaten over het tweede kwartaal lagen beduidend hoger dan de analistenschatting en daardoor steeg de koers met 10%. Die enthousiaste reactie is voor een deel indicatief voor het goede beursklimaat, waarin beleggers veel geduld hebben met een concern dat ervoor kiest om de stap naar structurele winstgevendheid uit te stellen. In een toelichting op de kwartaalcijfers merkte Olsavsky op dat Amazon onderaan de streep nog geregeld in de rode cijfers terecht zal komen als gevolg van hoge investeringen in nieuwe projecten. Zolang succesverhalen als AWS echter een belangrijke motor vormen achter de omzetgroei, zijn tegenvallers als de geflopte Fire-smartphone niet zo heel moeilijk te verteren. In de tussentijd moeten beleggers echter niet vergeten wat er kan gebeuren als het sentiment omslaat of de (volatiele) resultaten tegenvallen. Een jaar geleden kwam een zwak tweede kwartaal het aandeel bijvoorbeeld nog op een koersdaling van 10% te staan.

Amazon (AMZN) heeft in het tweede kwartaal een winst geboekt van $92 mln ($0,19 per aandeel). Dat is een enorme meevaller, aangezien het bedrijf ervoor kiest om het overgrote deel van de inkomsten te investeren in nieuwe initiatieven – zelfs als dat onderaan de streep een verlies oplevert. De internetwinkel is daar het afgelopen kwartaal gewoon mee doorgegaan, maar de inkomsten namen veel sneller toe dan de uitgaven. De omzet groeide met 20%, tot $23,2 mrd. Dat was zelfs 29% geweest als de dollar niet zo sterk was gestegen ten opzichte van andere valuta’s. Het valuta-effect leidde ertoe dat de internationale omzet met 12% daalde ten opzichte van een jaar geleden. Op de Amerikaanse thuismarkt namen de inkomsten met 26% toe. De operationele winst kwam uit op $464 mln, tegenover een verlies van $15 mln in dezelfde periode van vorig jaar. De vrije kasstroom – een indicator hoeveel een bedrijf overhoudt na aftrek van investeringskosten – steeg van $1,04 mrd naar $4,37 mrd.

Die verbetering was voor een groot deel te danken aan Amazon Web Services (AWS), dat de operationele marge verhoogde van 7,7% vorig jaar tot 21,4% dit jaar. De afdeling leverde in het afgelopen kwartaal 36% van de totale operationele winst, terwijl dat een jaar geleden nog 19% was. Voor het lopende kwartaal voorspelt cfo Brian Olsavsky van Amazon dat het operationeel resultaat uitkomt tussen -$480 mln en +$70 mln. De omzetverwachting is $23,5-25,5 mrd, wat wijst op een groei van 38 tot 50% ten opzichte van het derde kwartaal van 2014.

BELEGGERS HEBBEN GEDULD

De prognose en de resultaten over het tweede kwartaal lagen beduidend hoger dan de analistenschatting en daardoor steeg de koers met 10%. Die enthousiaste reactie is voor een deel indicatief voor het goede beursklimaat, waarin beleggers veel geduld hebben met een concern dat ervoor kiest om de stap naar structurele winstgevendheid uit te stellen.

In een toelichting op de kwartaalcijfers merkte Olsavsky op dat Amazon onderaan de streep nog geregeld in de rode cijfers terecht zal komen als gevolg van hoge investeringen in nieuwe projecten. Zolang succesverhalen als AWS echter een belangrijke motor vormen achter de omzetgroei, zijn tegenvallers als de geflopte Fire-smartphone niet zo heel moeilijk te verteren. In de tussentijd moeten beleggers echter niet vergeten wat er kan gebeuren als het sentiment omslaat of de (volatiele) resultaten tegenvallen. Een jaar geleden kwam een zwak tweede kwartaal het aandeel bijvoorbeeld nog op een koersdaling van 10% te staan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ