Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Advies Berend Izaks, 24 jul 2015 13:20

Bod op Ten Cate zal slagen

0 0 Leestijd ongeveer

Aandeelhouders raken een aandeel kwijt in een bedrijf met goede perspectieven, maar een verleden waarin deze nooit geconcretiseerd zijn. Zij moeten zich met het bod tevreden stellen. Ons advies is te zijner tijd 'aanmelden' of desgewenst nu al 'verkopen'.

Ten Cate komt waarschijnlijk in handen van een participatiemaatschappij onder leiding van Gilde Buy Out, die een bod heeft uitgebracht. Het bestuur en enkele grootaandeelhouders zijn akkoord. Een tegenbod lijkt erg onwaarschijnlijk. Ons advies is dan ook te zijner tijd 'aanmelden'. Tennessee Acquisitions, waarachter Gilde Buy Out Partners, Parcom Capital en ABN Amro Participaties zitten, heeft een bod op de aandelen Koninklijke Ten Cate uitgebracht van €24,60 per stuk. Dit is een premie van bijna 27% ten opzichte van de beurskoers vlak voor de bekendmaking van het bod en de gemiddelde koers van de afgelopen twaalf maanden. De raden van bestuur en commissarissen en grootaandeelhouders Delta Lloyd Deelnemingen, directievoorzitter Loek de Vries en de familie Ten Cate steunen het bod. Zij hebben circa 16% van de uitstaande aandelen. Wat andere grootaandeelhouders, waaronder ING, NN en Kempen, van het bod vinden, is (nog) niet bekend. Directeur De Vries vindt Gilde c.s. (uiteraard) de ideale partner om Ten Cate verder te ontwikkelen. De kopers onderschrijven de strategie en zullen deze met eigen kennis en zo nodig financiële hulp ondersteunen. De directeur spreekt van een faire prijs voor aandeelhouders Ten Cate en van een ‘onweerstaanbaar bod’ voor alle betrokkenen. De rol van De Vries in het overnameproces roept vragen op, te meer daar hij de opbrengst van de verkochte aandelen deels in de nieuwe structuur van Ten Cate herinvesteert. 'Is hij gebaat bij een lage of een hoge verkoopprijs?', vraagt de VEB zich af. Tamelijk ongeloofwaardig is dat De Vries volgens het bedrijf niet bij de onderhandelingen betrokken is geweest. En bij alle bezweringen van een 'Chinese Wall' tussen de diverse afdelingen doet het merkwaardig aan dat ABN Amro een van de kopers is én als financieel adviseur van Ten Cate optreedt. ING is trouwens adviseur van Tennessee. Kennis De kennis van de potentiële kopers van de activiteiten van Ten Cate – technisch textiel – is beperkt. In min of meer aanverwante sectoren heeft Gilde een participatie in Dimension Polyant, maker van zeildoek voor boten. Dat maakt Ten Cate niet en er is ook weinig verwantschap met de kogel- en brandwerende materialen en de sterke kunststoffen voor auto’s van Ten Cate. In het verleden bezat Gilde Gamma Holding, dat opgesplitst en doorverkocht werd. Opsplitsen van Ten Cate is niet de bedoeling, zegt Gilde. Een industriële partner om de uitvoering van de strategie te versnellen had volgens ons meer voor de hand gelegen. Ten Cate krijgt geld van Gilde om te investeren, aldus een argument om op het bod in te gaan. Met een goede onderbouwing hadden zittende aandelen waarschijnlijk ook wel op zo'n verzoek willen ingaan. Acceptabele prijs De geboden €24,60 betekent een k/w van circa 20 keer de door ons voor dit jaar getaxeerde winst per aandeel van €1,20 en is acceptabel. Dat is het bod ook op basis van andere ratio’s vergeleken met bijvoorbeeld concurrent Sioen uit België. Of (groot-) aandeelhouders kunnen afdwingen dat er een tegenbod komt (dat dan minstens 7,5% hoger moet liggen en van een voor het management 'bonafide' partij moet komen) is zeer de vraag – ook vanwege de steun van de directie en commissarissen en belangrijke aandeelhouders. Het ziet er dus naar uit dat het een gelopen race is.

Ten Cate komt waarschijnlijk in handen van een participatiemaatschappij onder leiding van Gilde Buy Out, die een bod heeft uitgebracht. Het bestuur en enkele grootaandeelhouders zijn akkoord. Een tegenbod lijkt erg onwaarschijnlijk. Ons advies is dan ook te zijner tijd ‘aanmelden’.

Tennessee Acquisitions, waarachter Gilde Buy Out Partners, Parcom Capital en ABN Amro Participaties zitten, heeft een bod op de aandelen Koninklijke Ten Cate uitgebracht van €24,60 per stuk. Dit is een premie van bijna 27% ten opzichte van de beurskoers vlak voor de bekendmaking van het bod en de gemiddelde koers van de afgelopen twaalf maanden. De raden van bestuur en commissarissen en grootaandeelhouders Delta Lloyd Deelnemingen, directievoorzitter Loek de Vries en de familie Ten Cate steunen het bod. Zij hebben circa 16% van de uitstaande aandelen. Wat andere grootaandeelhouders, waaronder ING, NN en Kempen, van het bod vinden, is (nog) niet bekend.

Directeur De Vries vindt Gilde c.s. (uiteraard) de ideale partner om Ten Cate verder te ontwikkelen. De kopers onderschrijven de strategie en zullen deze met eigen kennis en zo nodig financiële hulp ondersteunen. De directeur spreekt van een faire prijs voor aandeelhouders Ten Cate en van een ‘onweerstaanbaar bod’ voor alle betrokkenen.

De rol van De Vries in het overnameproces roept vragen op, te meer daar hij de opbrengst van de verkochte aandelen deels in de nieuwe structuur van Ten Cate herinvesteert. ‘Is hij gebaat bij een lage of een hoge verkoopprijs?’, vraagt de VEB zich af. Tamelijk ongeloofwaardig is dat De Vries volgens het bedrijf niet bij de onderhandelingen betrokken is geweest. En bij alle bezweringen van een ‘Chinese Wall’ tussen de diverse afdelingen doet het merkwaardig aan dat ABN Amro een van de kopers is én als financieel adviseur van Ten Cate optreedt. ING is trouwens adviseur van Tennessee.

Kennis

De kennis van de potentiële kopers van de activiteiten van Ten Cate – technisch textiel – is beperkt. In min of meer aanverwante sectoren heeft Gilde een participatie in Dimension Polyant, maker van zeildoek voor boten. Dat maakt Ten Cate niet en er is ook weinig verwantschap met de kogel- en brandwerende materialen en de sterke kunststoffen voor auto’s van Ten Cate. In het verleden bezat Gilde Gamma Holding, dat opgesplitst en doorverkocht werd. Opsplitsen van Ten Cate is niet de bedoeling, zegt Gilde. Een industriële partner om de uitvoering van de strategie te versnellen had volgens ons meer voor de hand gelegen. Ten Cate krijgt geld van Gilde om te investeren, aldus een argument om op het bod in te gaan. Met een goede onderbouwing hadden zittende aandelen waarschijnlijk ook wel op zo’n verzoek willen ingaan.

Acceptabele prijs

De geboden €24,60 betekent een k/w van circa 20 keer de door ons voor dit jaar getaxeerde winst per aandeel van €1,20 en is acceptabel. Dat is het bod ook op basis van andere ratio’s vergeleken met bijvoorbeeld concurrent Sioen uit België. Of (groot-) aandeelhouders kunnen afdwingen dat er een tegenbod komt (dat dan minstens 7,5% hoger moet liggen en van een voor het management ‘bonafide’ partij moet komen) is zeer de vraag – ook vanwege de steun van de directie en commissarissen en belangrijke aandeelhouders. Het ziet er dus naar uit dat het een gelopen race is.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ