Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Opinie Edin Mujagic, 9 feb 2015 17:41

Grexit goed voor de euro

0 0 Leestijd ongeveer

De nieuwe machthebbers in Griekenland blijven dreigen met het opblazen van de afspraken met Europa. Voor de euro kan uittreding van Griekenland best voordelen hebben.

Nadat de linkse partij Syriza bij de verkiezingen in Griekenland de grootste partij was geworden, en bijna zelfs de absolute meerderheid in het parlement had gekregen, dook EUR/USD verder omlaag. Syriza beloofde dat die partij, eenmaal aan de macht, de afspraken over wat Griekenland moet doen in ruil voor 240 miljard euro aan noodleningen van de andere eurolanden zal opzeggen. Dat zou op zijn minst leiden tot grote spanningen in de eurozone en wie weet zelfs tot het uittreden van Griekenland uit de muntunie.

EUR/USD dook omlaag omdat met een Grexit iets zou gebeuren wat volgens alle politici en beleidsmakers uit de eurozone absurd en onmogelijk was. De euro was immers onomkeerbaar, kregen we talloze keren te horen in de voorgaande jaren. Als Griekenland nu wel uit zou treden, waarom zouden niet nog meer landen volgen?

Syriza houdt voet bij stuk

Maar het zou niet voor het eerst zijn dat een politieke partij heel veel roept tijdens de verkiezingscampagne om uiteindelijk zich anders te gedragen als die op de regeringspluche plaats mag nemen. Dat had met Syriza ook kunnen gebeuren. Inmiddels weten we echter dat Syriza niet van plan is ook maar één letter van zijn verkiezingsbeloftes te wijzigen, zo veel is duidelijk na het aanhoren van de maiden speech van Alexis Tsipras, de nieuwe Griekse minister-president.

Daarmee is een clash tussen Griekenland en de rest van de eurozone, vooral Duitsland en zijn traditionele bondgenoten zoals Nederland, een feit. In het kielzog van die toespraak, hebben verschillende analisten de voorspellingen voor EUR/USD omlaag bijgesteld. De koers zien ze dit en volgend jaar zakken naar pariteit of zelfs eronder.

Ik houd er toch stiekem rekening mee dat EUR/USD over 12 maanden hoger staat dan nu. Dit om een aantal redenen en zéker als Griekenland inderdaad uit de euro vertrekt (Foto: Spyros Papaspyropoulos).

Rotte appel(s)

In de eerste plaats: Griekenland kunnen we het beste zien als de rotste appel in het euromandje. Haal die eruit en er is een kans dat het hele mandje niet bedorven raakt. Ik ben overigens de eerste die zal zeggen dat er nog meer rotte appels te vinden zijn in dat mandje (en dat de euro op termijn gedoemd is) maar ik kan me ook heel goed voorstellen dat als Italië of Portugal merken dat een loopje nemen met de Europese afspraken kan leiden tot uittreding uit de euro, zij hun leven toch zullen beteren.

In de tweede plaats, een zeer belangrijke reden voor de daling van EUR/USD afgelopen maanden was de verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) een almaar ruimer monetair beleid zal voeren en de Fed in de VS dat beleid juist zal verkrappen. Die verruiming in de eurozone is nu een feit, waardoor het ‘bezit van de zaak is het einde van het vermaak’-regel kan gaan optreden. Zeker als de Fed niet, zoals velen verwachten, in juni begint met renteverhogingen en wanneer de bank ermee start, de rente langzamer zal verhogen dan beleggers nu verwachten.

Wat doet de inflatie?

Of de Fed de rente in de zomer al gaat verhogen, zal afhangen van de ontwikkeling van de economische groei en inflatie de komende tijd. Met de lage olieprijs, een sterke dollar en afkoelende economieën c.q. recessie bij de belangrijkste handelspartners, zou het niet verbazen als de inflatie blijft zakken richting 0 procent en de economische groei vertraagt. In zo’n omgeving zal de Fed, zeker deze Fed met alleen maar duiven in het rentecomité, wel drie keer nadenken voordat ze de rente gaat verhogen. In dit geval is een verdere daling van EUR/USD geen uitgemaakte zaak.

Natuurlijk, verlaat Griekenland de euro dan is een forse daling van EUR/USD – denk aan de daling van EUR/CHF na het loslaten van de koppeling tussen de frank en de euro, maar dan in het kwadraat –  te verwachten. Immers, het zou een aardbeving op de valutamarkt zijn en de euro zou fors minder waard worden. Maar na enige tijd zou het idee dat een Grexit per saldo goed is voor de toekomst van de euro EUR/USD omhoog jagen. Mocht de door velen voorspelde daling naar pariteit optreden, dan kan men dat ook zien als een prima gelegenheid long te gaan op de euro.

In deze uiterst onzekere tijden is zowel short als long gaan op de euro aan te raden. En dan op de juiste momenten afscheid nemen van de relevante posities.