Updates

Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 10 okt 2014 08:44

Welke aandelen zijn nog goedkoop

0 0 Leestijd ongeveer

Je kunt je ook afvragen of nu het moment is om aandelen te kopen. Uiteindelijk gaat het erom dat je goedkoop koopt en duur verkoopt. Of een aandeel duur of goedkoop is, zie je niet aan de koers, dat bepaalt de waardering.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, er bestaat niet zoiets als de ultieme waarderingsmaatstaf. Een gemakkelijke maat voor goedkoop of duur is de koers-winstverhouding, ook het dividendrendement is een veelgebruikte maatstaf, de boekwaarde daarentegen is bij het grote publiek minder populair.

Waarderingsmaatstaven

Voor overtuigde waardebeleggers is de boekwaarde per aandeel de belangrijkste indicator. In de regel noteren aandelen boven hun boekwaarde. Aandelen die eronder noteren zijn niet per definitie goedkoop en moeten nader worden bekeken. Op dit moment telt de Amerikaanse S&P 500 welgeteld 19 aandelen die onder hun boekwaarde noteren. In de STOXX Europe 600 zijn er dat 71.

Wie nu aandelen voor de helft van de prijs wilt kopen, heeft amper keuze. In de Verenigde Staten kun je enkel je oog laten vallen op Amerikaanse verzekeraar Genworth Financial met een koers/boekwaarde van 0,4. In Europa is de keuze beperkt tot Banca Populare, Banca Monte dei Paschi di Siena, Commerzbank, Raiffeissen Bank International en staalbedrijf ArcelorMittal.

Fundamentele vuistregel

Welbeschouwd kijken de meeste fundamentele analisten en doorgewinterde beleggers naar meerdere waarderingsmaatstaven. Naast de populaire koerswinstverhouding werpen ze ook een blik op de boekwaarde, het dividendrendement en de winstgroei.

De American Association of Individual Investors (AAII), de tegenhanger van de Vereniging van EffectenBezitters (VEB) in de Verenigde Staten, ontwikkelde een fundamentele vuistregel waarmee je op ludieke wijze kunt achterhalen of aandelen voor een selectie in aanmerking komen. Hierbij worden het winstrendement, het dividendrendement en het rendement op ingehouden winst bij elkaar opgeteld. De onderliggende gedachte van het combineren is dat elke belegger zijn pijlen moet richten op laaggeprijsde aandelen met een hoog dividend en hoge groei. Omdat een perfecte combinatie van groei en dividend een zeldzaamheid is, moet er een afweging worden gemaakt. Aandelen die geen dividend betalen en uitzonderlijke groei voorleggen, kunnen net zo interessant zijn als bedrijven met een hoog dividend en matige winstgroei.

Korte beschrijving

Het winstrendement is niets anders dan de omgekeerde koers-winstverhouding, maar dan uitgedrukt als percentage. De k/w wordt berekend door de koers van het aandeel te delen door de nettowinst per aandeel en bij het winstrendement wordt de nettotwinst gedeeld door de koers en vervolgens wordt de uitkomst met honderd vermenigvuldigd.

Het dividend is het gedeelte van de nettowinst dat een onderneming aan zijn aandeelhouders uitkeert. Het dividendrendement wordt berekend door het dividend te delen door de koers en vervolgens wordt de uitkomst met honderd vermenigvuldigd.

Het rendement op ingehouden winst is een aangepaste versie van het rendement op eigen vermogen. Omdat het dividend uitgekeerd wordt aan de aandeelhouders en daardoor niet langer in de onderneming blijft, wordt het dividend van de nettowinst afgetrokken. Het gedeelte dat overblijft is de winst dat het bedrijf kan aanwenden om zijn groei te financieren. Op de integratie van het dividend na, is de berekening van het rendement op ingehouden winst identiek aan het rendement op eigen vermogen. In plaats van de nettowinst te delen door de boekwaarde, neem je het verschil van de nettowinst en het dividend en deel je de uitkomst door de boekwaarde en ook hier wordt de uitkomst met honderd vermenigvuldigd.

En tot slot worden de drie percentages bij elkaar opgeteld. Voor wie meer wil weten, het internetartikel Eenvoud siert, of loont zelfs gaat nader in op de berekeningswijze en onderliggende logica, maar dat even terzijde. De aandelen waarvan de som der rendementen 25 of meer bedraagt, zijn volgens AAII een vertrekpunt. De Amerikaanse beleggersvereniging raadt ook aan naar de algemene schuldgraad te kijken. Het rendement op eigen vermogen en daarmee indirect ook het rendement op ingehouden winst houdt geen rekening met het vreemd vermogen van een onderneming. In goede tijden werken schulden als een financiële hefboom, maar bedrijven die hoge schulden torsen, krijgen het snel moeilijk als het economisch tegenzit. Het AAII adviseert om bedrijven te mijden waarvan de totale schulden hoger zijn dan het eigen vermogen.

Van theorie naar praktijk

Het spreekt voor zichzelf dat je beter goedkope aandelen kunt kopen wanneer de beurzen laag staan. De Amerikaanse en Europese aandelenmarkten noteren onder (meerjarige) hoogterecords. De motivatie om nu nog in aandelen te beleggen, is dat er geen alternatief is.  Tina, wat staat voor There is no alternative, regeert en het tijdperk van historisch lage rentevoeten is lang nog niet voorbij. En welke belegger legt nu zijn geld voor vijf of tien jaar vast in obligaties die nauwelijks coupon betalen?

Tot zover de theorie, wanneer een en ander met inachtname van de kapitaalstructuur wordt doorgerekend aan hand van de waarderingsratio’s, dan springen in de S&P 500 navolgende aandelen in het oog.

En wat betreft de STOXX Europe 600 zijn dit de aandelen waarvan de som der rendementen groter is 25 procent: