Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Opinie Edin Mujagic, 19 sep 2013 12:02

Toch maar niet van het QE-infuus

0 0 Leestijd ongeveer

De vraag was niet óf maar met hoéveel de Fed het opkopen van de Amerikaanse staatsobligaties (bekend als QE) zou verlagen. Lezers van Beleggers Belangen wisten echter wel dat afbouw van QE-beleid géén uitgemaakte zaak is.

De verrassing was enorm op de financiële markten toen Bernanke bekendmaakte dat de Fed voorlopig niet aan het QE-knop zal komen. EUR/USD kreeg er bijna 2 cent bij en klom van ca. 1,3350 naar bijna 1,3550.

Mijns inziens is daarmee het opwaartse potentieel in EUR/USD op. De volgende vergadering van het rentecomité van de Fed is eind oktober. De kans is groot dat dat een non-event zal zijn en dat de verwachting nu vooral zal worden dat de Fed in december QE langzaam gaat afbouwen.

Kortom, uit de hoek waar veel invloed op EUR/USD te verwachten is, is voorlopig niet veel spannends te verwachten.

Scenario

Kijk ik naar de andere kant van de EUR/USD-medaille, de Europese Centrale Bank (ECB) dan is het moeilijk een geloofwaardig scenario te bedenken dat een market mover zou zijn voor EUR/USD. De algemene verwachting is dat de ECB de rente zal verlagen met 25 basispunten ergens de komende maanden.

Alleen als de ECB duidelijk zou maken dat een renteverlaging niet aan de orde is óf de rente in één keer zou kortwieken van 0,5 naar 0 procent, zou er sprake zijn van een aardbeving in EUR/USD.

Het eerste is niet waarschijnlijk gelet op de lage inflatie en het vrijwel ontbreken van groei in de eurozone. Ineens kortwieken ligt ook niet voor de hand: de situatie is daar niet erg genoeg voor en de krachten binnen het ECB-bestuur die ertegen zijn, zijn groot. Ook zou de ECB met zo'n verlaging juist voor paniek kunnen zorgen, iets wat de bank juist wil voorkomen.

Schuldplafond

Het enige wat wellicht tijdelijk voor wat spanning in EUR/USD kan zorgen, in de zin van enige opwaartse druk, is het feit dat de federale overheid in de Verenigde Staten binnen een week aan het schuldplafond zal komen. Vanaf dat moment kan het land niet meer lenen en komen zelfs rentebetalingen op Amerikaanse staatsobligaties in gevaar.

Uiteraard zullen de Republikeinen en de Democraten dat gevaar – rentebetaling missen is simpelweg default – afwenden, maar de kans is groot dat dat op het allerlaatste moment zal gebeuren. In de aanloop naar het bereiken van het schuldplafond kan er daarom enige opwaartse druk ontstaan op EUR/USD.

Long posities afbouwen

Al met al: ik heb mijn long posities in EUR/USD afgebouwd en ben aan het wachten op eerste aanwijzingen dat een potentieel behoorlijke daling van EUR/USD aanvangt.

De verrassing was enorm op de financiële markten toen Bernanke bekendmaakte dat de Fed voorlopig niet aan het QE-knop zal komen. EUR/USD kreeg er bijna 2 cent bij en klom van ca. 1,3350 naar bijna 1,3550.

Mijns inziens is daarmee het opwaartse potentieel in EUR/USD op. De volgende vergadering van het rentecomité van de Fed is eind oktober. De kans is groot dat dat een non-event zal zijn en dat de verwachting nu vooral zal worden dat de Fed in december QE langzaam gaat afbouwen.

Kortom, uit de hoek waar veel invloed op EUR/USD te verwachten is, is voorlopig niet veel spannends te verwachten.

Scenario

Kijk ik naar de andere kant van de EUR/USD-medaille, de Europese Centrale Bank (ECB) dan is het moeilijk een geloofwaardig scenario te bedenken dat een market mover zou zijn voor EUR/USD. De algemene verwachting is dat de ECB de rente zal verlagen met 25 basispunten ergens de komende maanden.

Alleen als de ECB duidelijk zou maken dat een renteverlaging niet aan de orde is óf de rente in één keer zou kortwieken van 0,5 naar 0 procent, zou er sprake zijn van een aardbeving in EUR/USD.

Het eerste is niet waarschijnlijk gelet op de lage inflatie en het vrijwel ontbreken van groei in de eurozone. Ineens kortwieken ligt ook niet voor de hand: de situatie is daar niet erg genoeg voor en de krachten binnen het ECB-bestuur die ertegen zijn, zijn groot. Ook zou de ECB met zo'n verlaging juist voor paniek kunnen zorgen, iets wat de bank juist wil voorkomen.

Schuldplafond

Het enige wat wellicht tijdelijk voor wat spanning in EUR/USD kan zorgen, in de zin van enige opwaartse druk, is het feit dat de federale overheid in de Verenigde Staten binnen een week aan het schuldplafond zal komen. Vanaf dat moment kan het land niet meer lenen en komen zelfs rentebetalingen op Amerikaanse staatsobligaties in gevaar.

Uiteraard zullen de Republikeinen en de Democraten dat gevaar – rentebetaling missen is simpelweg default – afwenden, maar de kans is groot dat dat op het allerlaatste moment zal gebeuren. In de aanloop naar het bereiken van het schuldplafond kan er daarom enige opwaartse druk ontstaan op EUR/USD.

Long posities afbouwen

Al met al: ik heb mijn long posities in EUR/USD afgebouwd en ben aan het wachten op eerste aanwijzingen dat een potentieel behoorlijke daling van EUR/USD aanvangt.