Updates

Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Opinie Edin Mujagic, 2 sep 2013 11:31

Afbouw QE géén uitgemaakte zaak

0 0 Leestijd ongeveer

Afgaand op berichten over het voornemen van de Fed om dit jaar nog te starten met het afbouwen van het opkoopprogramma van de Amerikaanse staatsobligaties, zou je als belegger overtuigd zijn dat later dit jaar het begin van het einde van QE zeker is.

Niets is echter minder waar. Vele Fed-bestuurders, met Ben Bernanke voorop, hebben de afgelopen weken luid en duidelijk herhaald wat de Fed bij de aankondiging al zei: afbouw van QE is geconditioneerd op economische ontwikkeling.
Tijdens de halfjaarlijkse verslag in het Amerikaanse parlement zei Bernanke dat of en wanneer de Fed stopt met het afbouwen van het QE-beleid, afhankelijk is van economische groei, financiële condities, inflatie en werkloosheid.
Omdat het afbouwen daarvan afhangt is er geen sprake van een van tevoren vastgestelde route en snelheid. Met andere woorden: QE kan ook uitgebreid worden.
Opmerkelijk was vooral dat Bernanke een nieuwe voorwaarde voor de Fed om te starten met het afbouwen van de aankopen van de Amerikaanse staatsobligaties uit de hoge hoed toverde. Hij zei namelijk dat de Fed niets zal wijzigen in het beleid als de zogeheten financiële condities onvoldoende ruim worden. Financiële condities zijn niets anders dat de rentestanden in de Verenigde Staten. Als de rentes dus in ogen van de Fed te hoog worden en daardoor de economische groei in gevaar brengen, zal dat voor de centrale bank reden genoeg zijn gewoon door te gaan met het opkopen van de Amerikaanse staatsobligaties.
Sinds de aankondiging dat de Fed overweegt QE-beleid af te bouwen, is de toonaangevende Amerikaanse rente gestegen van ca. 1,6 naar 2,9 procent enkele dagen geleden. De tienjarige rente is dus bijna verdubbeld.
Dat kan als gevolg hebben dat economische groei in het derde kwartaal van dit jaar in de Verenigde Staten tegen kan vallen. Áls de Fed begint met het afbouwen van QE in september, moeten we er rekening mee houden dat dat afbouwen  vrij snel daarna kan stoppen.
Omdat beleggers helemaal ingesteld zijn op wanneer en hoe snel – en niet of – de Fed QE zal beginnen te ontmantelen, kan zo een lager dan verwachte economische groei, of een ander macro-economisch cijfer, tijdelijk ertoe leiden dat men de verwachting over tempo van tapering tempert. EUR/USD kan daarop tijdelijk verder stijgen. Ik neem het zekere voor het onzekere en neem wat, kortlopende, long posities EUR/USD in mijn portefeuille.
Niets is echter minder waar. Vele Fed-bestuurders, met Ben Bernanke voorop, hebben de afgelopen weken luid en duidelijk herhaald wat de Fed bij de aankondiging al zei: afbouw van QE is geconditioneerd op economische ontwikkeling.
Tijdens de halfjaarlijkse verslag in het Amerikaanse parlement zei Bernanke dat of en wanneer de Fed stopt met het afbouwen van het QE-beleid, afhankelijk is van economische groei, financiële condities, inflatie en werkloosheid.
Omdat het afbouwen daarvan afhangt is er geen sprake van een van tevoren vastgestelde route en snelheid. Met andere woorden: QE kan ook uitgebreid worden.
Opmerkelijk was vooral dat Bernanke een nieuwe voorwaarde voor de Fed om te starten met het afbouwen van de aankopen van de Amerikaanse staatsobligaties uit de hoge hoed toverde. Hij zei namelijk dat de Fed niets zal wijzigen in het beleid als de zogeheten financiële condities onvoldoende ruim worden. Financiële condities zijn niets anders dat de rentestanden in de Verenigde Staten. Als de rentes dus in ogen van de Fed te hoog worden en daardoor de economische groei in gevaar brengen, zal dat voor de centrale bank reden genoeg zijn gewoon door te gaan met het opkopen van de Amerikaanse staatsobligaties.
Sinds de aankondiging dat de Fed overweegt QE-beleid af te bouwen, is de toonaangevende Amerikaanse rente gestegen van ca. 1,6 naar 2,9 procent enkele dagen geleden. De tienjarige rente is dus bijna verdubbeld.
Dat kan als gevolg hebben dat economische groei in het derde kwartaal van dit jaar in de Verenigde Staten tegen kan vallen. Áls de Fed begint met het afbouwen van QE in september, moeten we er rekening mee houden dat dat afbouwen  vrij snel daarna kan stoppen.
Omdat beleggers helemaal ingesteld zijn op wanneer en hoe snel – en niet of – de Fed QE zal beginnen te ontmantelen, kan zo een lager dan verwachte economische groei, of een ander macro-economisch cijfer, tijdelijk ertoe leiden dat men de verwachting over tempo van tapering tempert. EUR/USD kan daarop tijdelijk verder stijgen. Ik neem het zekere voor het onzekere en neem wat, kortlopende, long posities EUR/USD in mijn portefeuille.