Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Edin Mujagic, 30 jul 2013 13:41

Fed krijgt een nieuwe baas

0 0 Leestijd ongeveer

Hoewel de huidige topman van de Fed, Ben Bernanke (foto), het niet letterlijk heeft gezegd, wijst alles erop dat hij per 31 januari 2014 de centrale bank zal verlaten. De zoektocht naar zijn opvolger is in volle gang.

Het Witte Huis – de Amerikaanse president draagt leden van het Fed-bestuur voor – heeft naar eigen zeggen een short list. Met de eerste herfstbladeren zal Barack Obama bekend maken wie Bernanke zal vervangen. Het ziet ernaar uit dat de strijd gaat tussen Larry Summers en Janet Yellen. Summers is onder meer minister van Financiën onder Bill Clinton en hoofd economisch adviseur van Barack Omaba geweest. Yellen was hoofd economisch adviseur van president Bill Clinton en is sinds 2010 vice-voorzitter van de Fed, voorgedragen voor die post door president Obama.

Summers, Yellen, een pot nat

Zeker op de korte termijn is er nauwelijks een andere factor dan (het verwachte beleid van) de centrale banken die meer bepalend is voor de koers van EUR/USD. Hoewel het natuurlijk interessant is wie van die twee het zal worden, met betrekking tot de koers van EUR/USD is dat juist niet bijzonder belangrijk.

De aankondiging van Obama – en de aanloop ernaartoe – zal ongetwijfeld zichtbaar zijn in de koers van EUR/USD, al is het maar omdat wisseling van de wacht bij de Fed doorgaans gemiddeld eens per decennium voorkomt.  Gevolgen voor die koers zijn echter ook op de wat langere termijn te verwachten.

Dollar zwak

De Amerikaanse dollar is mijns inziens zeer zwak ten opzichte van de euro als we bedenken dat sinds het begin van de crisis het voortbestaan van de euro im Frage is. Met dat zwaard boven de euro zou je zeker geen structurele stijging van EUR/USD verwachten, wat en hoe groot de problemen in  de Verenigde Staten ook zijn. Maar die stijging zien we, ook de laatste tijd.

Dé reden waarom EUR/USD al heel lang in een range 1,21 – 1,32 zit – en als er uitschieters zijn dan naar boven, tot 1,37 – is dat de Fed veel eerder dan de Europese Centrale Bank (ECB) het monetaire beleid heeft verruimd. Vergeet niet dat toen de ECB in 2011 nog de rente aan het verhogen was, de Fed-rente al lang en breed op 0 procent lag en de eerste ronde van kwantitatieve verruiming vol in gang was.

Toen de ECB, veel later, de Fed achterna ging met het rentebeleid, ging de bank uit Frankfurt niet zo ver als de Fed én was duidelijk te zien dat die renteverlagingen niet van harte gingen. En zeker niet  door alle ECB-bestuurders werden gesteund.

Revolutie in monetair beleid

Sinds kort verwachten beleggers dat de Fed het beleid van kwantitatieve verruiming (QE), lees het opkopen van de Amerikaanse staatsobligaties op enorm grote schaal, zal gaan afbouwen. Ik moet het nog zien overigens, waarover volgende week in een extra artikel. Maar het zijn de verwachtingen op de markten die cruciaal zijn.

En de verwachting nu is dat de Fed vanaf september zal beginnen met het afbouwen van QE. In het kielzog daarvan is op het eerste gezicht een daling van EUR/USD te verwachten.  Zelf heb ik echter juist enkele long posities in EUR/USD opgebouwd (looptijd enkele maanden) en shorts gereduceerd.

Eerst zien, dan geloven

In de eerste plaats doordat ik, zoals gezegd, dat snel en sterk afbouwen van QE-beleid nog moet zien. De tweede reden is de genoemde wisseling van de wacht bij de Fed. Summers of Yellen, beiden staan bekend als zogeheten duiven, centrale bankiers die een hogere inflatie niet zo erg vinden en het rentebeleid vooral op het stimuleren van de economische groei en verlagen van de werkloosheid richten. Beiden zijn meer ‘duif’ dan Bernanke. Dit geldt zeker voor Yellen (bij haar voordracht in 2010 stemde de belangrijkste Republikeinse senator tegen omdat zij ‘pro-inflatie’ is). Ik zet mijn geld op haar. 

Zij is namelijk niet zo controversieel (c.q. ongeleid projectiel) als Summers en is al jaren vice-voorzitter van de Fed, wat belangrijk is uit hoofde van continuïteit. Daarnaast speelt ook een rol dat zij een vrouw is. Zeker Barack Obama is gevoelig voor de historische kans om voor het eerst in de historie een vrouw baas van de Fed te maken.

Yellen staat bekend als opperhoofd van duiven tussen Fed-bestuurders. De kans is dan ook zeer groot dat met haar aan het roer, de eventuele afbouw van het QE-beleid over een veel langere periode dan beleggers nu verwachten uitgesmeerd zal worden of zelfs gestopt zal worden. En de renteverhogingen daarna zullen nog jaren op zich laten wachten. Beleggers gaan nu uit van eerste renteverhogingen in 2015.

Zelfs met de ECB die met de maand meer op de Fed lijkt qua beleid, is in mijn ogen een structurele daling van EUR/USD de komende maanden niet te verwachten door de Yellen- dan wel Summers-factor aan de andere kant van de oceaan. Sterker nog, stijging richting 1,35 zo niet iets verder kan zelfs waarschijnlijker worden genoemd.
 

Het Witte Huis – de Amerikaanse president draagt leden van het Fed-bestuur voor – heeft naar eigen zeggen een short list. Met de eerste herfstbladeren zal Barack Obama bekend maken wie Bernanke zal vervangen. Het ziet ernaar uit dat de strijd gaat tussen Larry Summers en Janet Yellen. Summers is onder meer minister van Financiën onder Bill Clinton en hoofd economisch adviseur van Barack Omaba geweest. Yellen was hoofd economisch adviseur van president Bill Clinton en is sinds 2010 vice-voorzitter van de Fed, voorgedragen voor die post door president Obama.

Summers, Yellen, een pot nat

Zeker op de korte termijn is er nauwelijks een andere factor dan (het verwachte beleid van) de centrale banken die meer bepalend is voor de koers van EUR/USD. Hoewel het natuurlijk interessant is wie van die twee het zal worden, met betrekking tot de koers van EUR/USD is dat juist niet bijzonder belangrijk.

De aankondiging van Obama – en de aanloop ernaartoe – zal ongetwijfeld zichtbaar zijn in de koers van EUR/USD, al is het maar omdat wisseling van de wacht bij de Fed doorgaans gemiddeld eens per decennium voorkomt.  Gevolgen voor die koers zijn echter ook op de wat langere termijn te verwachten.

Dollar zwak

De Amerikaanse dollar is mijns inziens zeer zwak ten opzichte van de euro als we bedenken dat sinds het begin van de crisis het voortbestaan van de euro im Frage is. Met dat zwaard boven de euro zou je zeker geen structurele stijging van EUR/USD verwachten, wat en hoe groot de problemen in  de Verenigde Staten ook zijn. Maar die stijging zien we, ook de laatste tijd.

Dé reden waarom EUR/USD al heel lang in een range 1,21 – 1,32 zit – en als er uitschieters zijn dan naar boven, tot 1,37 – is dat de Fed veel eerder dan de Europese Centrale Bank (ECB) het monetaire beleid heeft verruimd. Vergeet niet dat toen de ECB in 2011 nog de rente aan het verhogen was, de Fed-rente al lang en breed op 0 procent lag en de eerste ronde van kwantitatieve verruiming vol in gang was.

Toen de ECB, veel later, de Fed achterna ging met het rentebeleid, ging de bank uit Frankfurt niet zo ver als de Fed én was duidelijk te zien dat die renteverlagingen niet van harte gingen. En zeker niet  door alle ECB-bestuurders werden gesteund.

Revolutie in monetair beleid

Sinds kort verwachten beleggers dat de Fed het beleid van kwantitatieve verruiming (QE), lees het opkopen van de Amerikaanse staatsobligaties op enorm grote schaal, zal gaan afbouwen. Ik moet het nog zien overigens, waarover volgende week in een extra artikel. Maar het zijn de verwachtingen op de markten die cruciaal zijn.

En de verwachting nu is dat de Fed vanaf september zal beginnen met het afbouwen van QE. In het kielzog daarvan is op het eerste gezicht een daling van EUR/USD te verwachten.  Zelf heb ik echter juist enkele long posities in EUR/USD opgebouwd (looptijd enkele maanden) en shorts gereduceerd.

Eerst zien, dan geloven

In de eerste plaats doordat ik, zoals gezegd, dat snel en sterk afbouwen van QE-beleid nog moet zien. De tweede reden is de genoemde wisseling van de wacht bij de Fed. Summers of Yellen, beiden staan bekend als zogeheten duiven, centrale bankiers die een hogere inflatie niet zo erg vinden en het rentebeleid vooral op het stimuleren van de economische groei en verlagen van de werkloosheid richten. Beiden zijn meer ‘duif’ dan Bernanke. Dit geldt zeker voor Yellen (bij haar voordracht in 2010 stemde de belangrijkste Republikeinse senator tegen omdat zij ‘pro-inflatie’ is). Ik zet mijn geld op haar. 

Zij is namelijk niet zo controversieel (c.q. ongeleid projectiel) als Summers en is al jaren vice-voorzitter van de Fed, wat belangrijk is uit hoofde van continuïteit. Daarnaast speelt ook een rol dat zij een vrouw is. Zeker Barack Obama is gevoelig voor de historische kans om voor het eerst in de historie een vrouw baas van de Fed te maken.

Yellen staat bekend als opperhoofd van duiven tussen Fed-bestuurders. De kans is dan ook zeer groot dat met haar aan het roer, de eventuele afbouw van het QE-beleid over een veel langere periode dan beleggers nu verwachten uitgesmeerd zal worden of zelfs gestopt zal worden. En de renteverhogingen daarna zullen nog jaren op zich laten wachten. Beleggers gaan nu uit van eerste renteverhogingen in 2015.

Zelfs met de ECB die met de maand meer op de Fed lijkt qua beleid, is in mijn ogen een structurele daling van EUR/USD de komende maanden niet te verwachten door de Yellen- dan wel Summers-factor aan de andere kant van de oceaan. Sterker nog, stijging richting 1,35 zo niet iets verder kan zelfs waarschijnlijker worden genoemd.