Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Opinie Michiel Pekelharing, 26 jun 2013 10:51

Impuls voor Azië?

0 0 Leestijd ongeveer

China en Japan trekken volop de aandacht op het economische wereldtoneel, constateert ING Investment Management-strateeg Valentijn van Nieuwenhuijzen.

Hoe de wereldeconomie zich in de tweede helft van 2013 houdt, wordt voor een groot deel bepaald door de ontwikkelingen in Azië. In die regio gaat veel aandacht uit naar de opleving van de Japanse economie in het kielzog van de maatregelen van nieuwe premier Shinzo Abe en een ruimer beleid van de centrale bank. ‘Het land kan een enorme inhaalslag maken als Abe erin slaagt om de economische motor aan de praat te krijgen’, zegt Van Nieuwenhuijzen:

‘Over tien jaar kan de Japanse economie dan 30 tot 40% zijn gegroeid en dat geeft de Nikkei dan een enorme stimulans. Maar als het niet lukt, gaat het land nog eens tien jaar van deflatie en zeer lage groei tegemoet. Het alles-of-niets-karakter zorgt ervoor dat beurskoersen heel scherp reageren op economische cijfers, commentaar van de centrale bank of andere aanwijzingen voor de uitkomst van het economisch experiment.

Kinderen groeien op

De ontwikkelingen in opkomende markten zoals China vormen volgens Van Nieuwenhuijzen een groter risico voor de wereldeconomie dan wat er in Japan gebeurt: ‘Opkomende landen hebben zich sinds de jaren negentig ontpopt tot gezond opgroeiende kinderen die steeds meer zijn gaan bijdragen aan het huishouden. Maar nu hebben ze bij wijze van spreken het vervelende deel van de puberteit bereikt. Er wordt van ze verwacht dat ze zich meer volwassen gaan gedragen, maar die omslag gaat niet overal even soepel.’

Van Nieuwenhuijzen doelt daarmee op de onvermijdelijke verschuiving in de economie van opkomende landen en met name China. De strategie waarbij productontwerpen uit de ontwikkelde wereld worden gekopieerd en de exportsector dankzij relatief lage loonkosten en een goedkope munt op volle toeren draait, werkt steeds minder goed. De salarissen zijn gestegen zodat de concurrentiepositie verzwakt en in de toekomst moet de groei komen van een stijgende binnenlandse consumptie.

Grondstoffen

‘Dat soort veranderingen gaat ten koste van het groeitempo’, waarschuwt Van Nieuwenhuijzen: ‘Het besef dat het groeitempo van de economie in China enige tijd laag blijft, moet volgens mij nog indalen op financiële markten. Bij ING IM gaan we voorlopig uit van een percentage van 5%.’

Aan een lichte afkoeling van de Chinese economie zitten ook voordelen. Het land is de grootste importeur van veel grondstoffen. Het afnemende groeitempo leidt ertoe dat ook de vraag naar grondstoffen minder snel toeneemt en op de grondstofmarkt staan veel prijzen al een jaar lang onder druk. ‘Dat raakt de economieën van grondstofexporterende landen zoals Brazilië’, vertelt Van Nieuwenhuijzen: ‘Maar voor de ontwikkelde wereld hebben de lage grondstofprijzen dezelfde werking als een wereldwijde belastingverlaging.’

Japan favoriet

De ontwikkelde wereld staat er ook in andere opzichten goed voor. ‘Het herstel van de wereldeconomie wordt gedragen door de opleving in Japan, de aanhoudende kracht van Duitsland en de groei in de Verenigde Staten. Dat is opmerkelijk, aangezien alle drie de landen in het afgelopen decennium op enig moment economisch werden afgeschreven’, constateert Van Nieuwenhuijzen. Vooralsnog is Japan de favoriete beleggingsregio. Bovendien moeten beleggers zich volgens ING IM bewust zijn van de onderstroom, waarbij categorieën die de laatste jaren populair waren omdat ze inkomsten genereerden, zoals dividendaandelen, geleidelijk terrein verliezen aan goedkopere cyclische aandelen die meer profiteren van het economisch herstel.
 

Hoe de wereldeconomie zich in de tweede helft van 2013 houdt, wordt voor een groot deel bepaald door de ontwikkelingen in Azië. In die regio gaat veel aandacht uit naar de opleving van de Japanse economie in het kielzog van de maatregelen van nieuwe premier Shinzo Abe en een ruimer beleid van de centrale bank. ‘Het land kan een enorme inhaalslag maken als Abe erin slaagt om de economische motor aan de praat te krijgen’, zegt Van Nieuwenhuijzen:

‘Over tien jaar kan de Japanse economie dan 30 tot 40% zijn gegroeid en dat geeft de Nikkei dan een enorme stimulans. Maar als het niet lukt, gaat het land nog eens tien jaar van deflatie en zeer lage groei tegemoet. Het alles-of-niets-karakter zorgt ervoor dat beurskoersen heel scherp reageren op economische cijfers, commentaar van de centrale bank of andere aanwijzingen voor de uitkomst van het economisch experiment.

Kinderen groeien op

De ontwikkelingen in opkomende markten zoals China vormen volgens Van Nieuwenhuijzen een groter risico voor de wereldeconomie dan wat er in Japan gebeurt: ‘Opkomende landen hebben zich sinds de jaren negentig ontpopt tot gezond opgroeiende kinderen die steeds meer zijn gaan bijdragen aan het huishouden. Maar nu hebben ze bij wijze van spreken het vervelende deel van de puberteit bereikt. Er wordt van ze verwacht dat ze zich meer volwassen gaan gedragen, maar die omslag gaat niet overal even soepel.’

Van Nieuwenhuijzen doelt daarmee op de onvermijdelijke verschuiving in de economie van opkomende landen en met name China. De strategie waarbij productontwerpen uit de ontwikkelde wereld worden gekopieerd en de exportsector dankzij relatief lage loonkosten en een goedkope munt op volle toeren draait, werkt steeds minder goed. De salarissen zijn gestegen zodat de concurrentiepositie verzwakt en in de toekomst moet de groei komen van een stijgende binnenlandse consumptie.

Grondstoffen

‘Dat soort veranderingen gaat ten koste van het groeitempo’, waarschuwt Van Nieuwenhuijzen: ‘Het besef dat het groeitempo van de economie in China enige tijd laag blijft, moet volgens mij nog indalen op financiële markten. Bij ING IM gaan we voorlopig uit van een percentage van 5%.’

Aan een lichte afkoeling van de Chinese economie zitten ook voordelen. Het land is de grootste importeur van veel grondstoffen. Het afnemende groeitempo leidt ertoe dat ook de vraag naar grondstoffen minder snel toeneemt en op de grondstofmarkt staan veel prijzen al een jaar lang onder druk. ‘Dat raakt de economieën van grondstofexporterende landen zoals Brazilië’, vertelt Van Nieuwenhuijzen: ‘Maar voor de ontwikkelde wereld hebben de lage grondstofprijzen dezelfde werking als een wereldwijde belastingverlaging.’

Japan favoriet

De ontwikkelde wereld staat er ook in andere opzichten goed voor. ‘Het herstel van de wereldeconomie wordt gedragen door de opleving in Japan, de aanhoudende kracht van Duitsland en de groei in de Verenigde Staten. Dat is opmerkelijk, aangezien alle drie de landen in het afgelopen decennium op enig moment economisch werden afgeschreven’, constateert Van Nieuwenhuijzen. Vooralsnog is Japan de favoriete beleggingsregio. Bovendien moeten beleggers zich volgens ING IM bewust zijn van de onderstroom, waarbij categorieën die de laatste jaren populair waren omdat ze inkomsten genereerden, zoals dividendaandelen, geleidelijk terrein verliezen aan goedkopere cyclische aandelen die meer profiteren van het economisch herstel.