Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Opinie Jeroen Boogaard, 25 jun 2013 13:16

De laatste veilige havens

0 0 Leestijd ongeveer

Veilige havens zijn schaars, nu bijna alles onder druk staat. Wel zijn er twee trackers die beleggers tijdelijk beschutting kunnen bieden, in afwachting van nieuwe kansen.

Wanneer het stormt op de beurzen, zoeken beleggers traditiegetrouw bescherming op de obligatiemarkten en in goud. Zeker staatsobligaties deden het in het verleden altijd goed bij dalende aandelenkoersen. Door de extreem lage rente zijn de omstandigheden nu echter compleet anders. De correctie op de beurs is immers een direct gevolg van de crash op de obligatiemarkten, die ook goud, grondstoffen en vastgoedfondsen sterk onder druk zet.

Een stijgende rente kan na een eerste schrikreactie, zoals nu, gepaard gaan met hogere aandelenkoersen als hieraan een aantrekkende economische groei ten grondslag ligt. De winstgroei van het bedrijfsleven moet dan immers kunnen versnellen. De Fed rekent op dit positieve groeiscenario en verwacht dat de Amerikaanse groei volgend jaar toeneemt naar 3 tot 3,5%. Dit zou de sterkste groei zijn in de afgelopen tien jaar.

Maar beleggers zijn erg sceptisch over de economische groeivooruitzichten en vrezen dat een te sterke rentestijging het voorzichtige herstel van de Amerikaanse economie weer in de kiem zal smoren. Krijgt de Fed gelijk en neemt de economische groei inderdaad toe, dan kunnen aandelen hun opwaartse trend hervatten.

De correctie biedt dan een mooie kans om posities uit te breiden, maar gezien alle onzekerheden is het meer dan ooit zaak om zo goedkoop mogelijk in te slaan. Waar de Europese aandelenmarkten al veel waarde bieden, is dat op Wall Street minder het geval.

Kortlopende leningen

Wie op dit moment liever even de kat uit de boom kijkt en wil wachten tot de beurzen tot bedaren zijn gekomen, kan natuurlijk tijdelijk een deel van zijn vermogen parkeren op een spaarrekening. Maar in afwachting van nieuwe kansen kunnen beleggers de huidige volatiliteit ook uitzitten in obligaties met een korte looptijd.

Die zijn nu in feite de enige overgebleven veilige haven. Kortlopende leningen zijn immers veel minder gevoelig voor een rentestijging dan leningen met een lange looptijd, omdat de investering sneller vrijkomt en vervolgens herbelegd kan worden tegen de nieuwe hogere rentetarieven.

Zeker wanneer de rente in kort tijdsbestek sterk oploopt, presteren korte leningen relatief goed. Zo boekten kortlopende (3-6 maanden) Amerikaanse staatsobligaties tijdens de obligatiecrash in 1994 een totaalrendement van 4,2%, terwijl tienjarige leningen 7,9% verloren. Dat jaar steeg de Amerikaanse tienjarige rente met 201 basispunten.

Obligatietrackers

Het wekt dan ook geen verbazing dat obligatietrackers met een korte looptijd zich dit jaar mogen verheugen in een sterke instroom van nieuwe gelden. Een tracker die zich goed leent als tijdelijke veilige haven is de iShares Short Treasury Bond ETF, die in Amerikaanse staatsobligaties belegt met een looptijd van maximaal een jaar.

Met een ‘duration’ van 0,4 zal een rentestijging van 1% zich normaliter vertalen in een koersdaling van de onderliggende waarde van slechts 0,4%. Het totaalrendement van de index bleef de afgelopen maand ondanks de snelle rentestijging nipt positief. Beleggers kunnen een extra rendement halen met een stijging van de US dollar, die in deze tijden ook weer dienst doet als veilige haven.

Wie geen valutarisico wil lopen, heeft aan de iShares Barclays Euro Treasury Bond (0-12 maanden) een goed alternatief. Deze tracker heeft dezelfde duration en belegt in kortlopende staatsobligaties in de eurozone.

Wanneer het stormt op de beurzen, zoeken beleggers traditiegetrouw bescherming op de obligatiemarkten en in goud. Zeker staatsobligaties deden het in het verleden altijd goed bij dalende aandelenkoersen. Door de extreem lage rente zijn de omstandigheden nu echter compleet anders. De correctie op de beurs is immers een direct gevolg van de crash op de obligatiemarkten, die ook goud, grondstoffen en vastgoedfondsen sterk onder druk zet.

Een stijgende rente kan na een eerste schrikreactie, zoals nu, gepaard gaan met hogere aandelenkoersen als hieraan een aantrekkende economische groei ten grondslag ligt. De winstgroei van het bedrijfsleven moet dan immers kunnen versnellen. De Fed rekent op dit positieve groeiscenario en verwacht dat de Amerikaanse groei volgend jaar toeneemt naar 3 tot 3,5%. Dit zou de sterkste groei zijn in de afgelopen tien jaar.

Maar beleggers zijn erg sceptisch over de economische groeivooruitzichten en vrezen dat een te sterke rentestijging het voorzichtige herstel van de Amerikaanse economie weer in de kiem zal smoren. Krijgt de Fed gelijk en neemt de economische groei inderdaad toe, dan kunnen aandelen hun opwaartse trend hervatten.

De correctie biedt dan een mooie kans om posities uit te breiden, maar gezien alle onzekerheden is het meer dan ooit zaak om zo goedkoop mogelijk in te slaan. Waar de Europese aandelenmarkten al veel waarde bieden, is dat op Wall Street minder het geval.

Kortlopende leningen

Wie op dit moment liever even de kat uit de boom kijkt en wil wachten tot de beurzen tot bedaren zijn gekomen, kan natuurlijk tijdelijk een deel van zijn vermogen parkeren op een spaarrekening. Maar in afwachting van nieuwe kansen kunnen beleggers de huidige volatiliteit ook uitzitten in obligaties met een korte looptijd.

Die zijn nu in feite de enige overgebleven veilige haven. Kortlopende leningen zijn immers veel minder gevoelig voor een rentestijging dan leningen met een lange looptijd, omdat de investering sneller vrijkomt en vervolgens herbelegd kan worden tegen de nieuwe hogere rentetarieven.

Zeker wanneer de rente in kort tijdsbestek sterk oploopt, presteren korte leningen relatief goed. Zo boekten kortlopende (3-6 maanden) Amerikaanse staatsobligaties tijdens de obligatiecrash in 1994 een totaalrendement van 4,2%, terwijl tienjarige leningen 7,9% verloren. Dat jaar steeg de Amerikaanse tienjarige rente met 201 basispunten.

Obligatietrackers

Het wekt dan ook geen verbazing dat obligatietrackers met een korte looptijd zich dit jaar mogen verheugen in een sterke instroom van nieuwe gelden. Een tracker die zich goed leent als tijdelijke veilige haven is de iShares Short Treasury Bond ETF, die in Amerikaanse staatsobligaties belegt met een looptijd van maximaal een jaar.

Met een ‘duration’ van 0,4 zal een rentestijging van 1% zich normaliter vertalen in een koersdaling van de onderliggende waarde van slechts 0,4%. Het totaalrendement van de index bleef de afgelopen maand ondanks de snelle rentestijging nipt positief. Beleggers kunnen een extra rendement halen met een stijging van de US dollar, die in deze tijden ook weer dienst doet als veilige haven.

Wie geen valutarisico wil lopen, heeft aan de iShares Barclays Euro Treasury Bond (0-12 maanden) een goed alternatief. Deze tracker heeft dezelfde duration en belegt in kortlopende staatsobligaties in de eurozone.