Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Opinie Christian Slagter-Koster, 24 jun 2013 12:47

Groeimogelijkheden in Brazilië

0 0 Leestijd ongeveer

De protesten in Brazilië hebben de binnenlandse beurs en valuta onder druk gezet. Maar op langere termijn zijn er nog voldoende groeimogelijkheden.

De protesten in Brazilië waren in eerste instantie gericht tegen het slechte openbaar vervoer. Dit is veranderd in een meer algehele verontwaardiging over de publieke diensten in Brazilië. Brazilianen zijn niet te spreken over onder meer de gezondheidszorg, terwijl er ook meer bewijs is van corruptie in diverse overheidslagen. Dit terwijl de economische groei in Brazilië ervoor heeft gezorgd dat tientallen miljoenen mensen niet meer in armoede hoeven te leven.

Dit was vooral te danken aan de hoge grondstofprijzen en binnenlandse consumptiegroei over de afgelopen jaren. Juist deze twee facetten zijn echter afgezwakt. Waar er in 2010 nog sprake was van een economische groei in Brazilië van 7,5%, was dit in 2012 nog maar 0,9%. Daarbij rekenen economen voor dit jaar op een economische groei van ‘slechts’ 2,5%, waarmee de hoop van de Braziliaanse overheid op een sterk herstel in 2013 de kop in lijkt te worden gedrukt. Ondertussen staat de inflatie in het land op 6,5%, wat de limiet is van de bandbreedte van 2,5-6,5% die de Braziliaanse overheid zichzelf voor dit jaar ten doel heeft gesteld.

In Beleggers Belangen nummer 25 (21 juni 2013) schreven wij nog dat alle grote opkomende beurzen momenteel in de min staan. Naast de binnenlandse beslommeringen, is een andere reden voor de slechte beursprestaties in Brazilië de hint van de Federal Reserve (Fed) over een mogelijk einde aan de monetaire verruiming. Een gevolg hiervan zouden lagere grondstofprijzen zijn, wat nadelige gevolgen heeft voor een grondstofrijk land als Brazilië.

Kansen voor groei

Lange tijd stonden Braziliaanse aandelen in de schijnwerpers vanwege de hoge groeiverwachtingen. Omdat hier uiteindelijk niet aan kon worden voldaan, zijn beleggers teleurgesteld. Tezamen met het negatieve sentiment is de markt zodoende onder druk komen te staan. Gemiddeld staan Braziliaanse aandelen deze maand al ruim 15% lager en bijna 25% vanaf het begin van dit jaar. Daarbij stond de real ook onder druk. De Braziliaanse munt daalde vorige week tot het laagste niveau in vier jaar tijd, waarna de centrale bank van het land besloot tot een interventie. Dit heeft de real ten opzichte van de dollar laten stijgen met 0,7% tot 2,24 dollar, maar afgewacht moet worden of de munt de komende tijd zijn waarde weet te behouden.

Een lagere koers van de real hoeft echter niet negatief uit te pakken voor Braziliaanse bedrijven. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat zij competitiever kunnen zijn in de markt. Zo kan Vale, de grootste exporteur van Brazilië, door de lagere munteenheid de kosten in dollars terugbrengen en zullen investeringen minder kosten. De koers van Vale, het op drie na grootste mijnbouwbedrijf ter wereld, is dit jaar al 31% gedaald door onder meer de lagere grondstofprijzen. BHP Billiton en Rio Tinto, de grootste mijnbouwbedrijven, zagen hun koers in dezelfde periode dalen met respectievelijk 13% en 21%.

Er gloort echter hoop voor Vale. Het bedrijf is de kosten aan het terugbrengen, terwijl de focus wordt verlegd naar de lucratieve ijzerertstak. Mede hierdoor wist het bedrijf recent voor het eerst in acht maanden analisten te verrassen met zijn eerstekwartaalcijfers. Met een dividendrendement van 5,3% is het aandeel daarbij een aantrekkelijke investering op langere termijn, zeker als de grondstofprijzen weer opkrabbelen.

Een ander interessant aandeel is Embraer, een Braziliaanse vliegtuigbouwer van kleinere toestellen. Het bedrijf produceert ook militaire vliegtuigen en leverde bijvoorbeeld begin dit jaar nog 20 kleinere toestellen aan de Amerikaanse luchtmacht. Dit betekende de eerste deal van Embraer met de Amerikaanse overheid, waarbij de waarde wordt geraamd op $428 mln. Verder werd vorige week bekend dat Boeing Embraer gaat helpen om zijn nieuwe tankvliegtuig in de markt te zetten. Dit toestel, de KC-390, wordt het grootste vliegtuig dat ooit gebouwd is in Brazilië. Het laat zien dat Embraer als serieuze partij binnen de sector wordt gezien en voorlopig verzekerd is van de nodige opdrachten.

Record aan beursgangen

Daarnaast zullen ondanks de zwakke economische omstandigheden in Brazilië diverse beursgangen dit jaar een record van meer dan €8 mrd opleveren. Zo verwacht Votarntim Cimentos, de grootste cementproducent van Brazilië, dat het met zijn beursgang 10,3 mrd real (€3,49 mrd) zal ophalen. Hiermee komen de opbrengsten van Braziliaanse beursgangen in het eerste halfjaar van 2013 uit op €8,03 mrd. Eerder dit jaar ging verzekeraar BB Seguridade naar de beurs, waarmee het omgerekend €4,3 mrd ophaalde en daarmee tot dan toe de grootste beursgang van het jaar was. Het betekent een sterke stijging ten opzichte van de Braziliaanse beursgangen in 2012, toen slechts drie bedrijven naar de beurs gingen en in totaal €1,35 mrd ophaalden.

Uiteraard zijn er nog de nodige risico’s. Zo is er nog geen duidelijkheid over de gevolgen van de protesten en een mogelijke oplossing. Wel laten Braziliaanse bedrijven zien dat de focus op de lange termijn ligt en er nog voldoende interesse is in hun activiteiten.

Wilt u niet direct beleggen in aandelen, dan zijn wellicht ETF’s of beleggingsfondsen een interessante keuze. Er zijn diverse index-trackers tot landen-ETF’s voorhanden. Hier vindt u meer over in Beleggers Belangen nummer 25.

 

De protesten in Brazilië waren in eerste instantie gericht tegen het slechte openbaar vervoer. Dit is veranderd in een meer algehele verontwaardiging over de publieke diensten in Brazilië. Brazilianen zijn niet te spreken over onder meer de gezondheidszorg, terwijl er ook meer bewijs is van corruptie in diverse overheidslagen. Dit terwijl de economische groei in Brazilië ervoor heeft gezorgd dat tientallen miljoenen mensen niet meer in armoede hoeven te leven.

Dit was vooral te danken aan de hoge grondstofprijzen en binnenlandse consumptiegroei over de afgelopen jaren. Juist deze twee facetten zijn echter afgezwakt. Waar er in 2010 nog sprake was van een economische groei in Brazilië van 7,5%, was dit in 2012 nog maar 0,9%. Daarbij rekenen economen voor dit jaar op een economische groei van ‘slechts’ 2,5%, waarmee de hoop van de Braziliaanse overheid op een sterk herstel in 2013 de kop in lijkt te worden gedrukt. Ondertussen staat de inflatie in het land op 6,5%, wat de limiet is van de bandbreedte van 2,5-6,5% die de Braziliaanse overheid zichzelf voor dit jaar ten doel heeft gesteld.

In Beleggers Belangen nummer 25 (21 juni 2013) schreven wij nog dat alle grote opkomende beurzen momenteel in de min staan. Naast de binnenlandse beslommeringen, is een andere reden voor de slechte beursprestaties in Brazilië de hint van de Federal Reserve (Fed) over een mogelijk einde aan de monetaire verruiming. Een gevolg hiervan zouden lagere grondstofprijzen zijn, wat nadelige gevolgen heeft voor een grondstofrijk land als Brazilië.

Kansen voor groei

Lange tijd stonden Braziliaanse aandelen in de schijnwerpers vanwege de hoge groeiverwachtingen. Omdat hier uiteindelijk niet aan kon worden voldaan, zijn beleggers teleurgesteld. Tezamen met het negatieve sentiment is de markt zodoende onder druk komen te staan. Gemiddeld staan Braziliaanse aandelen deze maand al ruim 15% lager en bijna 25% vanaf het begin van dit jaar. Daarbij stond de real ook onder druk. De Braziliaanse munt daalde vorige week tot het laagste niveau in vier jaar tijd, waarna de centrale bank van het land besloot tot een interventie. Dit heeft de real ten opzichte van de dollar laten stijgen met 0,7% tot 2,24 dollar, maar afgewacht moet worden of de munt de komende tijd zijn waarde weet te behouden.

Een lagere koers van de real hoeft echter niet negatief uit te pakken voor Braziliaanse bedrijven. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat zij competitiever kunnen zijn in de markt. Zo kan Vale, de grootste exporteur van Brazilië, door de lagere munteenheid de kosten in dollars terugbrengen en zullen investeringen minder kosten. De koers van Vale, het op drie na grootste mijnbouwbedrijf ter wereld, is dit jaar al 31% gedaald door onder meer de lagere grondstofprijzen. BHP Billiton en Rio Tinto, de grootste mijnbouwbedrijven, zagen hun koers in dezelfde periode dalen met respectievelijk 13% en 21%.

Er gloort echter hoop voor Vale. Het bedrijf is de kosten aan het terugbrengen, terwijl de focus wordt verlegd naar de lucratieve ijzerertstak. Mede hierdoor wist het bedrijf recent voor het eerst in acht maanden analisten te verrassen met zijn eerstekwartaalcijfers. Met een dividendrendement van 5,3% is het aandeel daarbij een aantrekkelijke investering op langere termijn, zeker als de grondstofprijzen weer opkrabbelen.

Een ander interessant aandeel is Embraer, een Braziliaanse vliegtuigbouwer van kleinere toestellen. Het bedrijf produceert ook militaire vliegtuigen en leverde bijvoorbeeld begin dit jaar nog 20 kleinere toestellen aan de Amerikaanse luchtmacht. Dit betekende de eerste deal van Embraer met de Amerikaanse overheid, waarbij de waarde wordt geraamd op $428 mln. Verder werd vorige week bekend dat Boeing Embraer gaat helpen om zijn nieuwe tankvliegtuig in de markt te zetten. Dit toestel, de KC-390, wordt het grootste vliegtuig dat ooit gebouwd is in Brazilië. Het laat zien dat Embraer als serieuze partij binnen de sector wordt gezien en voorlopig verzekerd is van de nodige opdrachten.

Record aan beursgangen

Daarnaast zullen ondanks de zwakke economische omstandigheden in Brazilië diverse beursgangen dit jaar een record van meer dan €8 mrd opleveren. Zo verwacht Votarntim Cimentos, de grootste cementproducent van Brazilië, dat het met zijn beursgang 10,3 mrd real (€3,49 mrd) zal ophalen. Hiermee komen de opbrengsten van Braziliaanse beursgangen in het eerste halfjaar van 2013 uit op €8,03 mrd. Eerder dit jaar ging verzekeraar BB Seguridade naar de beurs, waarmee het omgerekend €4,3 mrd ophaalde en daarmee tot dan toe de grootste beursgang van het jaar was. Het betekent een sterke stijging ten opzichte van de Braziliaanse beursgangen in 2012, toen slechts drie bedrijven naar de beurs gingen en in totaal €1,35 mrd ophaalden.

Uiteraard zijn er nog de nodige risico’s. Zo is er nog geen duidelijkheid over de gevolgen van de protesten en een mogelijke oplossing. Wel laten Braziliaanse bedrijven zien dat de focus op de lange termijn ligt en er nog voldoende interesse is in hun activiteiten.

Wilt u niet direct beleggen in aandelen, dan zijn wellicht ETF’s of beleggingsfondsen een interessante keuze. Er zijn diverse index-trackers tot landen-ETF’s voorhanden. Hier vindt u meer over in Beleggers Belangen nummer 25.