Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 10 jun 2013 10:28

Sterk rendement op aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Het zijn dit jaar duidelijk de individuele aandelen en aandelenfondsen die uitblinken door rendementen die boven het rendement op de AEX uitsteken. Grondstoffen en opkomende markten blijven onder druk staan, maar voor laatstgenoemde verwachten wij op kortere termijn herstel.

Het zijn dit jaar nog steeds de individuele aandelen en aandelenfondsen/ ETFs die de kar van onze offensieve portefeuille trekken. De individuele aandelen hebben sinds begin dit jaar een rendement laten zien van 12,3% vergeleken met de AEX-index, die het met 5,2% beduidend slechter doet.

Grote negatieve uitschieter is Rio Tinto met een min van 20,1%. De enige andere twee aandelen met een negatief rendement zijn Heineken en EMC. De negatieve performance van Rio Tinto sluit naadloos aan bij de min die grondstoffen laat zien van 6,1%. Grondstofgerelateerde beleggingen staan onder druk door voorraadvorming.

Hierdoor en door − in het geval van koper − de nieuwe mijnen die in productie komen, is de vraag lager dan het aanbod. Dit leidt tot prijsdruk en lagere rendementen voor mijnbouwers als Rio Tinto. Bij Heineken ging alles crescendo tot de publicatie van de eerstekwartaalcijfers, die tegenvielen.

Belangrijker nog was nog dat Heineken de verwachtingen voor de organische groei voor dit jaar wat afzwakte. De aandelenkoers van EMC krabbelde na de cijfers over het eerste kwartaal weer op en zit in een positieve trend. De sterkste stijgers onder de individuele fondsen zijn dit jaar SBM Offshore (34,3%), CSX (27,3%), DuPont (27,2%) en Home Depot (25,9%).

Bij SBM Offshore geven de afwikkeling van probleemdossiers en de goede vooruitzichten het fonds vleugels. Bij Home Depot gaat het al jaren operationeel goed en de aantrekkende huizenmarkt in de VS helpt ook mee. Ook onze ETF-posities (12,6%) en de beleggingsfondsen die zich richten op small- en midcapaandelen (10,2%) renderen dit jaar beter dan de AEX-index.

Na grondstoffen zijn ook onze beleggingen in de opkomende markten in mineur, met een min van 4,4%. Terwijl een herstel van grondstoffen op de korte termijn onzekerder is, verwachten wij van onze beleggingen in de opkomende markten wel op afzienbare termijn een herstel. Onze riante cashpositie van 21,3% geeft ons voldoende speelruimte. 

Het zijn dit jaar nog steeds de individuele aandelen en aandelenfondsen/ ETFs die de kar van onze offensieve portefeuille trekken. De individuele aandelen hebben sinds begin dit jaar een rendement laten zien van 12,3% vergeleken met de AEX-index, die het met 5,2% beduidend slechter doet.

Grote negatieve uitschieter is Rio Tinto met een min van 20,1%. De enige andere twee aandelen met een negatief rendement zijn Heineken en EMC. De negatieve performance van Rio Tinto sluit naadloos aan bij de min die grondstoffen laat zien van 6,1%. Grondstofgerelateerde beleggingen staan onder druk door voorraadvorming.

Hierdoor en door − in het geval van koper − de nieuwe mijnen die in productie komen, is de vraag lager dan het aanbod. Dit leidt tot prijsdruk en lagere rendementen voor mijnbouwers als Rio Tinto. Bij Heineken ging alles crescendo tot de publicatie van de eerstekwartaalcijfers, die tegenvielen.

Belangrijker nog was nog dat Heineken de verwachtingen voor de organische groei voor dit jaar wat afzwakte. De aandelenkoers van EMC krabbelde na de cijfers over het eerste kwartaal weer op en zit in een positieve trend. De sterkste stijgers onder de individuele fondsen zijn dit jaar SBM Offshore (34,3%), CSX (27,3%), DuPont (27,2%) en Home Depot (25,9%).

Bij SBM Offshore geven de afwikkeling van probleemdossiers en de goede vooruitzichten het fonds vleugels. Bij Home Depot gaat het al jaren operationeel goed en de aantrekkende huizenmarkt in de VS helpt ook mee. Ook onze ETF-posities (12,6%) en de beleggingsfondsen die zich richten op small- en midcapaandelen (10,2%) renderen dit jaar beter dan de AEX-index.

Na grondstoffen zijn ook onze beleggingen in de opkomende markten in mineur, met een min van 4,4%. Terwijl een herstel van grondstoffen op de korte termijn onzekerder is, verwachten wij van onze beleggingen in de opkomende markten wel op afzienbare termijn een herstel. Onze riante cashpositie van 21,3% geeft ons voldoende speelruimte.