Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 29 mei 2013 14:04

Beleggen in hoogvolatiele Amerikaanse aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Powershares S&P500 High Beta Portfolio belegt in honderd aandelen uit de gelijknamige index die gekenmerkt worden door een volatiel karakter en relatief aantrekkelijke waarderingen. Deze ETF is een interessante aanvulling voor beleggers die wat meer risico durven te nemen.

De bullmarkt van de laatste jaren stuwde in eerste instantie de koersen van defensieve aandelen naar nieuwe hoogtepunten, dit jaar ook gevolgd door veel achtergebleven aandelen met een meer cyclisch karakter. Uiteraard is het risicoprofiel van deze aandelen een stuk groter.

Dat kan onder meer afgemeten worden aan de zogenaamde beta van een aandeel, ofwel de mate van volatiliteit ten opzichte van de totale markt. Hoe hoger de beta, hoe groter de afwijking van in dit geval de S&P500-index en dus hoe groter de koersuitslagen.

Zo heeft een aandeel als dat van huizenbouwer PulteGroup (zie tabel) een beta van 2,2, wat betekent dat het aandeel ruim twee keer zo hard op en neer beweegt als de index, in dit geval dus de S&P500-index.

CYCLISCHE SECTOREN
Powershares S&P500 High Beta Portfolio (SPHB) volgt de S&P500 High Beta Index, die bestaat uit de 100 aandelen met de hoogste beta uit de S&P500-index. Elk kwartaal wordt de index herschikt. Uiteraard wijkt de samenstelling van de High Beta Index flink af van de S&P500-index, met zwaardere wegingen voor meer cyclische sectoren als Financials (31% tegen 16% voor de S&P500), Energy (23% tegen 11%) en Materials (9% tegen 4%).

De zware weging in de sector Energy vertaalt zich voor deze ETF met name in posities in de meer volatiele aandelen van olie- en gaswinningsbedrijven, en dus juist niet in de grotere olieconcerns (Exxon, Chevron, etcetera) die qua gewicht de S&P500-index domineren.

De technologiesector wordt binnen deze ETF gedomineerd door de subsector semiconductors, terwijl de S&P500 qua weging met name wordt gestuurd door aandelen van bedrijven die computerhard- en software produceren, zoals Apple, IBM, Oracle en Microsoft. SPHB, dat pas twee jaar geleden werd geïntroduceerd door Powershares, vormt een interessante aanvulling op een breed gespreide effectenportefeuille vanwege de specifieke positie in de meest cyclische grotere Amerikaanse aandelen.

Wie de top-10 van deze ETF bekijkt, ziet gelijk een aantal minder bekende en vooral meer speculatieve namen, zoals First Solar, AMD en Genworth Financial. De veelgeplaagde chipmaker AMD heeft een beta van 2,2 en maakte sinds april binnen enkele weken een enorme koerssprong van minder dan $2,50 naar ruim $4. Hoe extreem het koersverloop van dit aandeel is geweest, blijkt wel als we naar de 52-weekrange kijken met een laagste jaarkoers van $1,81 en een hoogste jaarkoers van $6,46.

Hetzelfde geldt voor veel andere aandelen in de portefeuille, die stuk voor stuk gekenmerkt worden door grote koersuitslagen. Vooralsnog blijft SPHB met een rendement van 9% in 2013 achter bij de S&P500-index. Voor wie wil inspelen op een nieuwe draai van beleggers naar meer risicovolle aandelen is deze ETF een interessant alternatief, aangezien de helft van de portefeuille in de categorie cyclisch valt.

Hou er wel rekening mee dat het om kwalitatief minder sterke aandelen gaat van bedrijven die de laatste jaren wisselende resultaten behaalden, waarbij er gemiddeld geen of weinig dividend wordt uitgekeerd. Het dividendrendement is 0,8% en er wordt vier keer per jaar uitgekeerd. Positief is de expense ratio van slechts 0,25% voor SPHB, dat een totaal belegd vermogen heeft van $263 mln.

CONCLUSIE
Middels Powershares S&P500 High Beta kan tegen lage kosten belegd worden in de 100 meest risicovolle aandelen van de S&P500. Daarmee kan ingespeeld worden op een draai van beleggers van defensieve naar meer cyclische en lager gewaardeerde sectoren als Energy, Financials en Materials die sterk vertegenwoordigd zijn in deze ETF. 

@mennovanhoven

De bullmarkt van de laatste jaren stuwde in eerste instantie de koersen van defensieve aandelen naar nieuwe hoogtepunten, dit jaar ook gevolgd door veel achtergebleven aandelen met een meer cyclisch karakter. Uiteraard is het risicoprofiel van deze aandelen een stuk groter.

Dat kan onder meer afgemeten worden aan de zogenaamde beta van een aandeel, ofwel de mate van volatiliteit ten opzichte van de totale markt. Hoe hoger de beta, hoe groter de afwijking van in dit geval de S&P500-index en dus hoe groter de koersuitslagen.

Zo heeft een aandeel als dat van huizenbouwer PulteGroup (zie tabel) een beta van 2,2, wat betekent dat het aandeel ruim twee keer zo hard op en neer beweegt als de index, in dit geval dus de S&P500-index.

CYCLISCHE SECTOREN
Powershares S&P500 High Beta Portfolio (SPHB) volgt de S&P500 High Beta Index, die bestaat uit de 100 aandelen met de hoogste beta uit de S&P500-index. Elk kwartaal wordt de index herschikt. Uiteraard wijkt de samenstelling van de High Beta Index flink af van de S&P500-index, met zwaardere wegingen voor meer cyclische sectoren als Financials (31% tegen 16% voor de S&P500), Energy (23% tegen 11%) en Materials (9% tegen 4%).

De zware weging in de sector Energy vertaalt zich voor deze ETF met name in posities in de meer volatiele aandelen van olie- en gaswinningsbedrijven, en dus juist niet in de grotere olieconcerns (Exxon, Chevron, etcetera) die qua gewicht de S&P500-index domineren.

De technologiesector wordt binnen deze ETF gedomineerd door de subsector semiconductors, terwijl de S&P500 qua weging met name wordt gestuurd door aandelen van bedrijven die computerhard- en software produceren, zoals Apple, IBM, Oracle en Microsoft. SPHB, dat pas twee jaar geleden werd geïntroduceerd door Powershares, vormt een interessante aanvulling op een breed gespreide effectenportefeuille vanwege de specifieke positie in de meest cyclische grotere Amerikaanse aandelen.

Wie de top-10 van deze ETF bekijkt, ziet gelijk een aantal minder bekende en vooral meer speculatieve namen, zoals First Solar, AMD en Genworth Financial. De veelgeplaagde chipmaker AMD heeft een beta van 2,2 en maakte sinds april binnen enkele weken een enorme koerssprong van minder dan $2,50 naar ruim $4. Hoe extreem het koersverloop van dit aandeel is geweest, blijkt wel als we naar de 52-weekrange kijken met een laagste jaarkoers van $1,81 en een hoogste jaarkoers van $6,46.

Hetzelfde geldt voor veel andere aandelen in de portefeuille, die stuk voor stuk gekenmerkt worden door grote koersuitslagen. Vooralsnog blijft SPHB met een rendement van 9% in 2013 achter bij de S&P500-index. Voor wie wil inspelen op een nieuwe draai van beleggers naar meer risicovolle aandelen is deze ETF een interessant alternatief, aangezien de helft van de portefeuille in de categorie cyclisch valt.

Hou er wel rekening mee dat het om kwalitatief minder sterke aandelen gaat van bedrijven die de laatste jaren wisselende resultaten behaalden, waarbij er gemiddeld geen of weinig dividend wordt uitgekeerd. Het dividendrendement is 0,8% en er wordt vier keer per jaar uitgekeerd. Positief is de expense ratio van slechts 0,25% voor SPHB, dat een totaal belegd vermogen heeft van $263 mln.

CONCLUSIE
Middels Powershares S&P500 High Beta kan tegen lage kosten belegd worden in de 100 meest risicovolle aandelen van de S&P500. Daarmee kan ingespeeld worden op een draai van beleggers van defensieve naar meer cyclische en lager gewaardeerde sectoren als Energy, Financials en Materials die sterk vertegenwoordigd zijn in deze ETF. 

@mennovanhoven