Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Opinie Edin Mujagic, 2 mei 2013 15:29

Auf Wiedersehen Bundesbank

0 0 Leestijd ongeveer

Het sloeg is als een bom: de machtige Bundesbank beschuldigt de Europese Centrale Bank (ECB) van hoogverraad. Met de aankondiging desnoods onbeperkt staatsobligaties van de zwakke eurolanden op te zullen kopen, is de ECB, volgens Bundesbank, niet alleen gevaarlijk bezig maar ook nog eens onwettelijk.

Die aankondiging is niet te rijmen met de Statuten van de bank, schreef de Bundesbank aan het Duitse Constitutionele Hof vorig jaar, blijkt uit het onlangs uitgelekt, geheim rapport. 

Hoewel… dat ‘als een bom’ slaat alleen op de media en blogs. Want op de financiële markten was de reactie uiterst zwak. De koers van de euro bewoog nauwelijks op het uitlekken dat het tot voor kort geheime rapport.

Wat ik hieruit afleid is het volgende. Hoe sterk de invloed van de Bundesbank achter de stevig gesloten deuren van de ECB ook mag zijn, op de financiële markten heeft men geconcludeerd dat die invloed nihil is. Anders had de euro toch wel degelijk gereageerd op het bericht van de Bundesbank!

De gevolgen hiervan op de waarde van de euro in de toekomst, zijn groot. Als de euro een sterke en stabiele munt moet zijn, zoals beloofd bij de geboorte en nu nog als doel genoemd wordt, dan kan dat alleen met de ECB als een soort Bundesbank-kloon. Dat is echter bij lange na niet het geval. Áls de ECB al op een centrale bank uit een Europees land lijkt, dan eerder op die van Frankrijk of Italië, zeer zeker niet van Duitsland. Het enige wat de ECB gemeenschappelijk heeft met de Bundesbank, is de stad waar ze zetelen.

In mijn ogen betekent dit echter ook dat zelfs áls de eurolanden op een of andere manier de enorme, structurele problemen van de euro oplossen, de kans groot is dat de euro een zwakke munt zal zijn ook al blijkt die levensvatbaar te zijn. Waarschijnlijk zwakker dan de Amerikaanse dollar.

Zo bezien lijkt de hoofdbeweging in EUR/USD omlaag te zijn gericht en zijn de stijgingen, die er ongetwijfeld zullen zijn ook de komende tijd, tijdelijk en onhoudbaar op de lange termijn. Met andere woorden, de stijgingen van EUR/USD zullen mooie momenten zijn zich vol te laden met put opties EUR/USD. Waarbij dan wel geldt dat hoe langer de looptijd, hoe beter.

En de korte termijn? 1,31 blijkt een hardnekkige steun te zijn voor de koers van EUR/USD. Het gevaar dat de eurolanden Cyprus binnenkort nog een moeten redden en dat de kredietwaardigheid van Slovenië verlaagd is, laat zien dat de eurocrisis ook op de korte termijn alles behalve voorbij. De kans op een nieuwe verheviging ervan de komende tijd is groot. Dit drukt EUR/USD omlaag.

Daartegenover staat dat de inflatie in de VS rap gedaald is de laatste maanden en binnen de Fed weer eens geluiden opgaan het monetaire beleid verder te verruimen. Dit drukt EUR/USD juist omhoog. Dat een renteverlaging door de ECB slechts een kwestie van tijd is, is voor een groot deel verdisconteerd in de prijs. Maar wanneer de ECB de rente verlaagt, en dat kan al begin mei gebeuren, zal er ongetwijfeld toch wat effect zichtbaar zijn in EUR/USD.

Dus al met al is het korte termijn beeld wel eens helderder geweest. Toen ik echter moest kiezen EUR/USD long of short te gaan, met als horizon tot eind juli, koos ik voor short.

Die aankondiging is niet te rijmen met de Statuten van de bank, schreef de Bundesbank aan het Duitse Constitutionele Hof vorig jaar, blijkt uit het onlangs uitgelekt, geheim rapport. 

Hoewel… dat ‘als een bom’ slaat alleen op de media en blogs. Want op de financiële markten was de reactie uiterst zwak. De koers van de euro bewoog nauwelijks op het uitlekken dat het tot voor kort geheime rapport.

Wat ik hieruit afleid is het volgende. Hoe sterk de invloed van de Bundesbank achter de stevig gesloten deuren van de ECB ook mag zijn, op de financiële markten heeft men geconcludeerd dat die invloed nihil is. Anders had de euro toch wel degelijk gereageerd op het bericht van de Bundesbank!

De gevolgen hiervan op de waarde van de euro in de toekomst, zijn groot. Als de euro een sterke en stabiele munt moet zijn, zoals beloofd bij de geboorte en nu nog als doel genoemd wordt, dan kan dat alleen met de ECB als een soort Bundesbank-kloon. Dat is echter bij lange na niet het geval. Áls de ECB al op een centrale bank uit een Europees land lijkt, dan eerder op die van Frankrijk of Italië, zeer zeker niet van Duitsland. Het enige wat de ECB gemeenschappelijk heeft met de Bundesbank, is de stad waar ze zetelen.

In mijn ogen betekent dit echter ook dat zelfs áls de eurolanden op een of andere manier de enorme, structurele problemen van de euro oplossen, de kans groot is dat de euro een zwakke munt zal zijn ook al blijkt die levensvatbaar te zijn. Waarschijnlijk zwakker dan de Amerikaanse dollar.

Zo bezien lijkt de hoofdbeweging in EUR/USD omlaag te zijn gericht en zijn de stijgingen, die er ongetwijfeld zullen zijn ook de komende tijd, tijdelijk en onhoudbaar op de lange termijn. Met andere woorden, de stijgingen van EUR/USD zullen mooie momenten zijn zich vol te laden met put opties EUR/USD. Waarbij dan wel geldt dat hoe langer de looptijd, hoe beter.

En de korte termijn? 1,31 blijkt een hardnekkige steun te zijn voor de koers van EUR/USD. Het gevaar dat de eurolanden Cyprus binnenkort nog een moeten redden en dat de kredietwaardigheid van Slovenië verlaagd is, laat zien dat de eurocrisis ook op de korte termijn alles behalve voorbij. De kans op een nieuwe verheviging ervan de komende tijd is groot. Dit drukt EUR/USD omlaag.

Daartegenover staat dat de inflatie in de VS rap gedaald is de laatste maanden en binnen de Fed weer eens geluiden opgaan het monetaire beleid verder te verruimen. Dit drukt EUR/USD juist omhoog. Dat een renteverlaging door de ECB slechts een kwestie van tijd is, is voor een groot deel verdisconteerd in de prijs. Maar wanneer de ECB de rente verlaagt, en dat kan al begin mei gebeuren, zal er ongetwijfeld toch wat effect zichtbaar zijn in EUR/USD.

Dus al met al is het korte termijn beeld wel eens helderder geweest. Toen ik echter moest kiezen EUR/USD long of short te gaan, met als horizon tot eind juli, koos ik voor short.