Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Jeroen Boogaard, 1 feb 2013 15:20

Mijd de Europese banken!

0 0 Leestijd ongeveer

Het team van Berenberg is extreem negatief over de Europese banken en vreest een structurele neergang van de sector. ING behoort tot het selecte groepje winnaars.

Volgens Berenberg is er nog van alles mis met de banken. Dit is enerzijds toe te schrijven aan de vijandige externe omgeving. Banken hebben immers te maken met hoge schulden in het Westen, een zwakke economische groei met lage rentetarieven, kwantitatieve verruiming door centrale banken, toenemende regulering en politici die hun geld terug willen zien.

Maar met hun gedateerde businessmodellen, complexiteit en beloningssystemen die onverantwoorde risico’s in de hand werken hebben de banken ook genoeg interne problemen.  Niet voor niets zijn de rendementen laag. Naar schatting van Berenberg lag het rendement op het eigen vermogen bij de Europese banken in de afgelopen 40 jaar op gemiddeld slechts 7%. En als er bij de banken niets verandert, dan zal de rentabiliteit ook de komende decennia op een laag niveau blijven, zo verwachten de analisten. 

Zij zijn namelijk van mening dat de sector niet slechts te maken heeft met een tijdelijke cyclische teruggang, maar met een structurele daling. Dat betekent ook slecht nieuws voor de aandeelhouders. De koersontwikkeling is namelijk sterk gecorreleerd aan het rendement op het eigen vermogen. Het is dan ook geen verrassing dat banken voor de aandeelhouders een slechte investering zijn geweest. Veel Europese banken noteren op hun koersniveau van twintig jaar geleden.

Drastische hervormingen

Willen de banken het tij keren, dan zullen ze het roer drastisch moeten omgooien. Berenberg ziet het liefst dat de banken zich weer gaan richten op hun nutsfunctie, waarbij ze lage risico’s nemen en niet groei maar het rendement op het eigen vermogen vooropstellen. De ‘nieuwe’ bank heeft ook een eenvoudige structuur en een hoge pay-out ratio.

Om de Europese banken te identificeren die zich kunnen aanpassen en goede overlevingskansen hebben, maakte Berenberg een rangschikking op basis van solvabiliteit, complexiteit, aanpassingsvermogen, risico en het besef (YES!) bij het management dat een structurele hervorming noodzakelijk is.

Een eerdere toepassing van dit SCARY-model werkte goed bij de luchtvaartindustrie, die eveneens voor grote veranderingen stond. Luchtvaartmaatschappijen met de hoogste score (Lufthansa, Air France en BA) wisten inderdaad te overleven en kwamen als winnaar uit de bus. Bedrijven die laag scoorden (Alitalia, Iberia, KLM en Swissair) werden overgenomen of gingen failliet. Alhoewel het niet zeker is dat het model ook voor de bankensector werkt, is het wel duidelijk dat in periodes van grote veranderingen niet alle bedrijven overleven.

De winnaars en verliezers

Weinig verrassend scoren alle Spaanse, Italiaanse en Franse banken bijzonder slecht. Mede hierdoor start Berenberg het volgen van BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole met een verkoopadvies. Van de Spaanse banken gaat Santander van kopen naar verkopen en blijft BBVA op verkopen. De Italiaanse banken Intesa Sanpaolo en Unicredit blijven op houden.

Ook de Duitse banken Commerzbank en Deutsche Bank scoren niet best en blijven op verkopen. Andere grote banken die Berenberg adviseert te verkopen zijn Barclays en Credit Suisse. Wie komen in de toekomst dan als winnaar bovendrijven? Dat is volgens het team een select groepje van Handelsbanken, HSBC, KBC, Swedbank, UBS en ING.

Zij starten het volgen van ING met een koopaanbeveling en hanteren daarbij een koersdoel van €8. De bank scoort goed op het gebied van aanpassingsvermogen en risico en heeft het potentieel om zich als nutsbank te herpositioneren. De bank noteert tegen 7,3 keer de door Berenberg verwachte winst per aandeel, die 15% onder de consensus ligt, tegen een koers-winstverhouding van 11,8 voor de sector. Daarmee is ING de goedkoopste bank die de analisten volgen.

Volgens Berenberg is er nog van alles mis met de banken. Dit is enerzijds toe te schrijven aan de vijandige externe omgeving. Banken hebben immers te maken met hoge schulden in het Westen, een zwakke economische groei met lage rentetarieven, kwantitatieve verruiming door centrale banken, toenemende regulering en politici die hun geld terug willen zien.

Maar met hun gedateerde businessmodellen, complexiteit en beloningssystemen die onverantwoorde risico’s in de hand werken hebben de banken ook genoeg interne problemen.  Niet voor niets zijn de rendementen laag. Naar schatting van Berenberg lag het rendement op het eigen vermogen bij de Europese banken in de afgelopen 40 jaar op gemiddeld slechts 7%. En als er bij de banken niets verandert, dan zal de rentabiliteit ook de komende decennia op een laag niveau blijven, zo verwachten de analisten. 

Zij zijn namelijk van mening dat de sector niet slechts te maken heeft met een tijdelijke cyclische teruggang, maar met een structurele daling. Dat betekent ook slecht nieuws voor de aandeelhouders. De koersontwikkeling is namelijk sterk gecorreleerd aan het rendement op het eigen vermogen. Het is dan ook geen verrassing dat banken voor de aandeelhouders een slechte investering zijn geweest. Veel Europese banken noteren op hun koersniveau van twintig jaar geleden.

Drastische hervormingen

Willen de banken het tij keren, dan zullen ze het roer drastisch moeten omgooien. Berenberg ziet het liefst dat de banken zich weer gaan richten op hun nutsfunctie, waarbij ze lage risico’s nemen en niet groei maar het rendement op het eigen vermogen vooropstellen. De ‘nieuwe’ bank heeft ook een eenvoudige structuur en een hoge pay-out ratio.

Om de Europese banken te identificeren die zich kunnen aanpassen en goede overlevingskansen hebben, maakte Berenberg een rangschikking op basis van solvabiliteit, complexiteit, aanpassingsvermogen, risico en het besef (YES!) bij het management dat een structurele hervorming noodzakelijk is.

Een eerdere toepassing van dit SCARY-model werkte goed bij de luchtvaartindustrie, die eveneens voor grote veranderingen stond. Luchtvaartmaatschappijen met de hoogste score (Lufthansa, Air France en BA) wisten inderdaad te overleven en kwamen als winnaar uit de bus. Bedrijven die laag scoorden (Alitalia, Iberia, KLM en Swissair) werden overgenomen of gingen failliet. Alhoewel het niet zeker is dat het model ook voor de bankensector werkt, is het wel duidelijk dat in periodes van grote veranderingen niet alle bedrijven overleven.

De winnaars en verliezers

Weinig verrassend scoren alle Spaanse, Italiaanse en Franse banken bijzonder slecht. Mede hierdoor start Berenberg het volgen van BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole met een verkoopadvies. Van de Spaanse banken gaat Santander van kopen naar verkopen en blijft BBVA op verkopen. De Italiaanse banken Intesa Sanpaolo en Unicredit blijven op houden.

Ook de Duitse banken Commerzbank en Deutsche Bank scoren niet best en blijven op verkopen. Andere grote banken die Berenberg adviseert te verkopen zijn Barclays en Credit Suisse. Wie komen in de toekomst dan als winnaar bovendrijven? Dat is volgens het team een select groepje van Handelsbanken, HSBC, KBC, Swedbank, UBS en ING.

Zij starten het volgen van ING met een koopaanbeveling en hanteren daarbij een koersdoel van €8. De bank scoort goed op het gebied van aanpassingsvermogen en risico en heeft het potentieel om zich als nutsbank te herpositioneren. De bank noteert tegen 7,3 keer de door Berenberg verwachte winst per aandeel, die 15% onder de consensus ligt, tegen een koers-winstverhouding van 11,8 voor de sector. Daarmee is ING de goedkoopste bank die de analisten volgen.