Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Opinie Jeroen Boogaard, 17 sep 2012 13:38

Waar blijft het koopsignaal?

0 0 Leestijd ongeveer

De beurzen stijgen al weer geruime tijd. Maar uit sentimentsonderzoeken blijkt dat particuliere beleggers nog altijd terughoudend zijn en op een duidelijk koopsignaal wachten. Missen zij wederom de boot?

Met de aankondiging van een nieuwe ronde obligatieaankopen en voortzetting van de lage-rentepolitiek zorgde na de Europese Centrale Bank ook de Fed voor hogere aandelenkoersen.

Fed-voorzitter Bernanke is zo bezorgd over de situatie op de arbeidsmarkt dat hij de rente in elk geval tot medio 2015 op een uitzonderlijk laag niveau wil houden. Verder gaat de Fed per maand voor $40 mrd aan hypotheken gerelateerde obligaties opkopen zolang er geen verbetering is te zien op de arbeidsmarkt. Er is derhalve geen concrete einddatum.

Of de nieuwe maatregelen het gewenste positieve effect hebben op de economie is afwachten, maar beleggers kunnen zich in de handen wrijven. Het doel van Bernanke is immers vooral om de aandelenkoersen en huizenprijzen hoger te zetten, en daardoor het consumentenvertrouwen en de bestedingen een impuls te geven.

Hoewel een kleine correctie op korte termijn niet valt uit te sluiten, is de kans groot dat de aandelenmarkten met de steun van de centrale banken in hun rug op termijn hogere regionen gaan opzoeken. Ook het feit dat beleggers over het algemeen nog voorzichtig zijn is positief. Als iedereen enthousiast is over aandelen, zijn posities immers reeds ingenomen en is er weinig opwaarts potentieel meer. Daarvan is nu geen sprake, blijkt uit diverse sentimentsonderzoeken.

Duitse beleggers somber

Zo waren in augustus onder de 780.000 particuliere klanten van de Duitse broker Comdirect net als in de voorgaande maanden meer beleggers bereid om te verkopen dan te kopen. Met een stand van 90 punten zakte de Comdirect Brokerage Index zelfs naar het laagste niveau sinds de start van het maandelijkse onderzoek.

Vooral aandelen waren uit de gratie: hier zakte de indexstand duidelijk van 100,7 punten naar 88,3 punten. Een stand van boven de 100 geeft aan dat de koopbereidheid stijgt. Omgekeerd geldt dat een stand van onder de 100 duidt op een dalende koopbereidheid.

De Duitse DAX-index mag dan inmiddels op de hoogste stand van dit jaar staan, de Duitse particuliere belegger wacht volgens de broker nog altijd op een duidelijk koopsignaal. Een goedkeuring van het Europese noodfonds ESM door het constitutionele hof in Duitsland zou wel eens zo’n signaal kunnen zijn, aldus Comdirect.

Wellicht komt de index deze maand daarom hoger uit. Duidelijk is echter dat beleggers, zoals wel vaker, achter de feiten aanlopen en dat het juist loont om tegen de kudde in te gaan. Sinds begin augustus is de DAX-index immers bijna 10% opgelopen.
Dit soort sentimentsonderzoeken zijn dan ook vooral een contra-indicator. Zijn beleggers zeer positief gestemd, dan is in de regel een top in de maak. Een uiterst negatieve stemming duidt daarentegen vaak op een bodem.

Amerikanen iets positiever

Tegen deze achtergrond is het ook interessant om geregeld een blik te werpen op het sentimentsonderzoek van de American Association of Individual Investors (AAII). De Amerikaanse VEB vraagt elke week aan zijn leden hoe zij tegen de beurs aankijken. Daaruit blijkt dat Amerikaanse particuliere beleggers vorige week weliswaar iets positiever zijn geworden, maar over het algemeen nog altijd terughoudend zijn ten opzichte van aandelen.

Zo kwam het bullish-sentiment, verwachtingen dat de beurs de komende zes maanden gaat stijgen, uit op 36,5%. Dat is weliswaar 3,4%-punt meer dan de week daarvoor, maar nog altijd onder het langetermijngemiddelde van 39% en nog ver verwijderd van de ruim 50% die vaak bij een top te zien is.

Zolang er nog geen sprake is van een jubelstemming en de centrale banken doorgaan met hun stimulerend beleid staan de stoplichten voor aandelen op groen.