Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Opinie Jeroen Boogaard, 20 aug 2012 10:45

Profiteren van de Duitse energierevolutie

0 0 Leestijd ongeveer

Imtech profiteert als geen ander van de Duitse energierevolutie, maar er zijn er meer.

Europa loopt in de wereld voorop als het gaat om de ontwikkeling van duurzame energie en stimulering van energiebesparende ‘groene’ oplossingen.

De torenhoge ambities van Brussel komen tot uiting in de zogeheten 20/20/20-doelstellingen voor 2020. Die houden in dat de uitstoot van broeikasgassen met 20% moet worden verminderd ten opzichte van 1990, de energie-efficiëntie met 20% omhoog moet en het aandeel van duurzame energie moet toenemen naar 20%.

Hoewel de meeste landen nog een lange weg te gaan hebben, zijn de ontwikkelingen in een aantal landen bemoedigend. Naast Oostenrijk, waar het aandeel van duurzame energie reeds op 70% ligt, loopt ook Duitsland voorop.

Na de kernramp in Japan heeft de Duitse overheid het energiebeleid radicaal omgegooid. Over tien jaar zullen alle kerncentrales in het land dicht zijn. Het aandeel van duurzame energie moet toenemen van de huidige 25% naar 35% in 2020.

Daartoe investeren de Duitsers de komende tien jaar €200 miljard in onder meer de bouw van nieuwe windparken. Zo wil milieuminister Norbert Roettgen liefst 25.000 megawatt aan nieuwe windenergie capaciteit installeren aan de Noordzee en de Baltische Zee, vergelijkbaar met de capaciteit van 25 kerncentrales.

Zonnepanelen en windturbines

Beleggers die dachten te profiteren van de Duitse ‘energiewende' en hun kaarten hadden gezet op producenten van zonnepanelen, zijn echter van een koude kermis thuisgekomen. Door overproductie in China zijn de prijzen enorm gekelderd en hebben veel Duitse spelers het moeilijk. Marktleider Q-Cells werd onlangs failliet verklaard, waar het bedrijf ruim drie jaar geleden nog een beurswaarde had van bijna €8 miljard.

Ook een investering in Nordex, na Siemens de leidende Duitse producent van windturbines, is weinig succesvol gebleken. In deze markt is eveneens sprake van overcapaciteit, waardoor de prijzen de afgelopen twee jaar met 20% zijn gedaald en Nordex is de verliezen is geraakt. Noteerde het fonds eind 2007 nog op €37, nu is daar nog maar €3 van over.

Betere perspectieven bieden bedrijven die zich richten op energiebesparende oplossingen voor de industrie, kantoorgebouwen en woningen. Dit is een mooie groeimarkt, waar bijvoorbeeld Imtech al jaren met succes op inspeelt. Vorig jaar behaalde het bedrijf ongeveer 30% van zijn omzet met groene technologie en duurzaamheidsoplossingen, vooral dankzij de activiteiten in Duitsland.

Imtech is daarmee een uitgelezen mogelijkheid om in te spelen op de verdere groeikansen in deze markt, in Duitsland maar ook in andere Europese landen. Daarnaast zijn grote ondernemingen als ABB en Schneider Electric belangrijke spelers op het gebied van energie-efficiency.

Warmtekrachtinstallaties en isolatiesystemen

Maar is ook een aantal Duitse smallcaps die een graantje kunnen meepikken van de energierevolutie. Daaronder bijvoorbeeld Centrotec, dat net als Imtech actief is met energiebesparende oplossingen voor gebouwen. Hoewel het resterende 26%-belang in de verliesgevende zonnecellenproducent Centrosolar het resultaat onderaan de streep blijft drukken, maken de kernactiviteiten een goede groei door.

Ook Sto is goed gepositioneerd in deze markt. Het bedrijf is een leidende speler op het gebied van gevelisolatiesystemen voor gebouwen, die zowel bij nieuwbouw als renovatie gebruikt worden. Na de sterke groei van de afgelopen jaren, zorgen de zwakke bouwmarkten nu wel voor de nodige tegenwind.

Een andere – speculatieve – small cap is 2G Energy, dat kleine warmtekrachtinstallaties op met name biogas bouwt en installeert. In de afgelopen jaren was de groei fenomenaal, mede door subsidies van de Duitse overheid. Vooruitlopend op mogelijke wijzigingen in de stimuleringswetgeving (EEG) kreeg 2G vorig jaar extra veel orders binnen.

Dat effect blijft dit jaar uit, waardoor de omzet licht lager uitkomt. Volgend jaar keert de Duitse markt echter weer naar de normale verhoudingen terug, terwijl 2G ook steeds meer omzet betrekt uit het buitenland. Omdat het unieke groeiverhaal van 2G volgens analisten van Warburg Research intact blijft, houden zij vast aan hun koopadvies.


De auteur heeft een positie in Imtech.