Updates

Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Opinie Harry Geels, 26 jul 2012 13:34

De drie sleutels voor meer rijkdom

0 0 Leestijd ongeveer

Snel rijk worden is er niet bij, geluk daargelaten. Maar met een goede werkwijze en hard werken moet het mogelijk zijn op de langere termijn rijkdom te vergaren en voor degenen die het al hebben te behouden en uit te bouwen. Drie sleutelwoorden zijn daarbij van belang: filosofie, strategie en discipline.

We leven in onzekere tijden. De vraag is of de euro overeind blijft en hoe de schuldencrisis wordt opgelost. Het punt is echter dat er altijd wel een crisis is die beleggers de stuipen op het lijf jaagt. In de afgelopen twintig jaar hebben we een Azië-, roebel-, dollar-, huizenmarkt-, krediet-, euro- en schuldencrisis gehad. Tussendoor hebben nog de nodige oorlogen, vulkaanuitbarstingen en dergelijke gehad. En als we er goed voor gaan zitten dan kan deze lijst nog makkelijk tien keer langer worden gemaakt. Welkom in onze wereld (van beleggen).

En weet u, iedere crisis (of de keerzijde daar van: een hype) is altijd anders. En altijd zijn er mensen die zeggen dat de crisis van dat moment anders is dan alle andere en dat het lang duurt voordat hij wordt opgelost (of de keerzijde daarvan dat tijdens de hype de bomen dit keer echt tot in de hemel zullen doorgroeien). Voordat u gaat beleggen moet u één ding volledig tot u laten doordringen: u wordt door media en experts verleid te denken wat u eigenlijk niet moet denken.

Drie sleutelwoorden

De sleutel voor financieel succes ligt niet in het bericht of advies dit of dat aandeel wel of niet te kopen. Nee, de sleutel voor succes ligt in een drie-eenheid. Er zijn nogal wat varianten bedacht van die drie-eenheid. Blogger Rick Ferri spreekt van ‘filosofie, strategie en discipline’. In mijn boek ‘Beleggen met Technische Analyse’ heb ik het over ‘visie, methoden en technieken’ en de gewezen Russische psychiater Alexander Elder schrijft in zijn beleggingsboeken over de 3 M’s: ‘mind, money and method’. Het komt eigenlijk op hetzelfde neer.

Filosofie

Het begint bij de ontwikkeling van een beleggingsfilosofie voor de lange termijn (ik spreek van ‘visie’, Elder van ‘methode’). Hier moet de vraag beantwoord worden hoe u denkt dat de financiële markten werken. Zijn ze efficiënt en dus niet te verslaan, of denkt u dat met actief beheer de markt verslagen kan worden? En als u dat laatste denkt, bent u daar dan toe in staat of laat u dat aan een ander over? In hoeverre gelooft u in spreiding? En als we spreiden hoe doen we dat dan? Beleggingsfondsen, of individuele aandelen en obligaties? Welke soorten risico’s zitten er aan de verschillende beleggingscategorieën als aandelen en obligaties? Denkt u dat u daarvoor gecompenseerd wordt op de lange termijn?

Als u van te voren geen antwoorden formuleert op deze vragen, heeft u een kant-en-klaar recept voor een financiële catastrofe in handen. Zelfs als u zich laat adviseren is het aan te bevelen goed beslagen ten ijs te komen en uw visie of filosofie over beleggen te delen met uw adviseur of beheerder. Het kan helpen om voor een goede ‘match’ te zorgen. Het zou helemaal geweldig zijn als de visie of filosofie krachtig kan worden samengevat in een slogan. Zie daarvoor een eerdere column: ‘Een succesvolle beleggingsfilosofie in tien woorden’

Strategie

Na de filosofie of visie moet de strategie worden bepaald (ik spreek van methode. Elder spreekt van ‘money’, waarmee hij eigenlijk ‘money management’ bedoelt, of wel: hoe gaan we het vermogen precies inzetten). Welke spreiding passen we toe? Hoeveel beleggen we in iedere positie? En wanneer nemen we winst of verlies, of iets breder gezien: wanneer en hoe gaan we de portefeuille herbalanceren? Als u in passief beheer gelooft, bouwt u bijvoorbeeld een portefeuille met ETF’s en gaat u regelmatig herbalanceren. Voor ideeën hierover kunt u mijn oude column over de twee simpelste belangrijkste lessen van beleggen er nog eens op naslaan. 

Als u in actief beheer gelooft, gaat het er om de juiste beleggingen (individuele beleggingen of beleggingsfondsen) te selecteren. Welke methoden gebruiken we om die te selecteren? Kwantitatief, fundamenteel, technisch of wellicht een combinatie van verschillende analysemethoden? Bouwen we mogelijkheden in om op bepaalde thema’s in te spelen, zoals bijvoorbeeld agrarische producten, of smallcaps uit opkomende markten? En hoeveel ruimte sta ik hiervoor toe in de portefeuille, met in het achterhoofd de les dat alles toch anders kan gaan dan gedacht.

Discipline

De laatste, maar waarschijnlijk, nog wel de belangrijkste factor uit de drie-eenheid is discipline, of zoals Elder dat noemt ‘Mind’. Het probleem dat veel beleggers hebben is dat ze zich niet aan de afgesproken beleggingsmethode houden. In slechte tijden laten ze zich bang maken en in goede tijden willen ze achter de best presterende beleggingen aanlopen. Ze gaan op verkeerde momenten sparen (als beleggingen in slechte tijden goedkoop worden) en gaan op verkeerde momenten weer beleggen (als beleggingen in goede tijden weer duur zijn).

Het is zoals Winston Churchill ooit goed heeft verwoord: ‘Simply state your case and stick to your decision’. Maar dat betekent niet dat we niet kritisch mogen zijn op de filosofie en de werkwijze die daarop aansluit. Sterker nog, die moet je regelmatig evalueren en zo nodig aanpassen. Vergeet niet dat Churchill ooit ook eens zei: ‘However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.’

Harry Geels is directeur Research en partner bij Inmaxxa Vermogensbeheer in Naarden. Daarnaast is hij hoofdredacteur van Traders Club Magazine (TCM). De informatie in deze opinie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Geels geven zijn persoonlijke mening weer.