Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Opinie ING Investment Office, 21 sep 2022 14:36

De chipsector | Lange termijn kansen, korte termijn risico’s

0 0 Leestijd ongeveer

Halfgeleideraandelen hebben dit jaar sterk te lijden gehad van hogere rentestanden, recessievrees en geopolitiek. Intussen blijven de belangrijkste groeitrends intact.

Het massale thuiswerken in 2020 en 2021 vanwege de coronapandemie leidde wereldwijd tot enorme elektronicaverkopen (PC’s, computerschermen, smartphones). Daarna zijn de verkoopcijfers echter weer scherp gedaald en de verwachtingen voor dit en volgend jaar worden nog geregeld naar beneden bijgesteld. Dit neemt niet weg dat de groeitrends op de lange termijn zeer positief blijven.

Bekijk ook het dossier beleggen in chipaandelen

De corona-epidemie heeft niets afgedaan aan de groeiverwachtingen voor kunstmatige intelligentie, 5G-communicatie, zelfrijdende auto’s en de daarmee gepaard gaande behoefte aan (cloud-)dataopslag en snelle netwerken. Sommige van deze trends zijn wellicht zelfs versneld en alleen te realiseren met behulp van een gigantische groei van de wereldwijde chipproductie.

Tekorten én overcapaciteit

De mondiale toeleveringsketenproblemen die ontstonden gedurende de pandemie zijn nog steeds niet overal opgelost; met name in China blijven lockdowns regelmatig voor problemen zorgen. Intussen neemt de productiecapaciteit van halfgeleiders voortdurend toe, wat in segmenten zoals geheugenchips en -opslag (Micron, Seagate) en grafische processoren (Nvidia) al heeft geleid tot winstwaarschuwingen, voorraadafschrijvingen en heroverwegingen van investeringsplannen.

Hiermee neemt de kans toe dat de omzet van chipmachinefabrikanten (ASML, Applied Materials) volgend jaar flink onder druk komt te staan. Het is ironisch te noemen dat de EU en de VS uitgerekend nu enorme investeringssubsidies hebben aangekondigd voor de halfgeleiderindustrie. Intussen wordt de toegang van China tot de meest geavanceerde chiptechnologie steeds verder bemoeilijkt.

Hyperrentegevoelig

Al enige tijd verkeren aandelenmarkten tussen hoop en vrees, wisselend tussen een risk-on- en risk-off-modus, afhankelijk van het al dan niet prevaleren van de inflatie- en renteverwachtingen. Na een mild rentebeeld in juni, draaide dit onlangs naar een negatievere toekomstvisie, nadat de Amerikaanse centrale bank (Fed) haar strenge inflatiebeleid herbevestigde op het jaarlijkse Jackson Hole-symposium.

Ook de meest recente (hoger dan verwachte) Amerikaanse inflatiecijfers (CPI) deden de markt weinig goeds. Groeiaandelen zoals die van halfgeleider- en chipmachinefabrikanten hadden hiervan het meest te lijden, aangezien hun waarde vooral wordt bepaald door cashflows die relatief ver in de toekomst liggen. Tel daarbij de angst voor een wereldwijde recessie op en je hebt de perfecte storm.

Zeer cyclische industrie

Halfgeleiderfabrikanten zijn uiterst cyclische bedrijven. De omzet wordt deels bepaald door lange-termijngroeitrends, maar ook op de korte termijn door over- en ondercapaciteit in de markt. Vanwege de grote investeringen – de nieuwste fabrieken kunnen wel $20 mrd kosten – en de lange doorlooptijden om deze te bouwen, komt de nieuwe capaciteit regelmatig beschikbaar op het verkeerde moment.

Het gevolg is prijsdruk, met name in de geheugenchipmarkt waar de prijzen voor computergeheugen (DRAM) en opslag (NAND) bijna zijn gehalveerd sinds midden vorig jaar. Dit resulteert dan snel in aanpassingen van de uitbreidingsplannen, met alle gevolgen van dien voor de chipmachinefabrikanten.

Te veel korte-termijnrisico’s

De belangrijke langetermijngroeitrends voor halfgeleiders zijn nog intact. De lagere koersen van halfgeleideraandelen scheppen in dat opzicht kansen voor langetermijnbeleggers; het is verstandig om voorbereid te zijn op een koersherstel. Maar op de korte termijn zijn de risico’s in onze ogen te groot om nu al vol overtuiging in te stappen.

De kans dat de zwakke geheugenchipmarkt een voorbode is van meer zwakte in belangrijke andere segmenten (zoals processoren) en daarmee leidt tot uitgestelde bestellingen bij chipmachinebouwers is momenteel zeer groot.

Voor nu hebben wij binnen voor aandelen uit de technologiesector een voorkeur voor meer stabiele groeisegmenten zoals cloudopslag en -computing.

Door Marcel Achterberg | ING Investment Office

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!