Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Brokeronderzoek Jeff Thijssen, 15 nov 2020 17:39

Brokeronderzoek | Wie is van alle markten thuis?

0 0 Leestijd ongeveer

Scherpe tarieven zijn niet de enige reden waarom beleggers kiezen voor een bepaalde broker. Ook handelsmogelijkheden, service en gebruiksgemak spelen een belangrijk rol bij de uiteindelijke keuze van een broker.

Kosten zijn voor veel beleggers doorslaggevend bij de keuze van een broker. Toch is het verstandig om ook andere aspecten mee te wegen. In dit deel van het Brokeronderzoek hebben we gekeken naar drie verschillende aspecten: handelsmogelijkheden, gebruiksgemak en service die brokers bieden. Het beoordelen en rangschikken van brokers op dit soort onderwerpen is niet eenvoudig. Dit komt in de eerste plaats doordat de wensen en behoeften van verschillende typen beleggers enorm uiteenlopen.

Zo zitten waardebeleggers over het algemeen niet te springen om een uitgebreid aanbod aan ordertypes. Zij hebben genoeg aan een limietorder voor het kopen van aandelen, die ze vervolgens bij voorkeur voor de lange termijn vasthouden. Beleggers die hun beleggingsbeslissingen daarentegen enkel nemen op basis van technische analyse kunnen in de praktijk vaak niet zonder stoploss. Ook de persoonlijke voorkeuren van beleggers voor beleggingsinstrumenten als aandelen, obligaties, ETF’s, beleggingsfondsen, opties en andere hefboomproducten lopen flink uiteen.

Verder is het lastig om voor alle gebieden tot objectieve meetcriteria te komen en daar punten aan toe te kennen. Met name gebruiksgemak is een grijs gebied. Waar de één goed uit de voeten kan met de verschillende analysefuncties die een broker aanbiedt, zijn deze vanwege de complexiteit voor een andere belegger juist een reden om te vertrekken.

Om net als voorgaande jaren toch tot een vergelijking te komen, hebben we een lijst met criteria opgesteld. Daarbij zijn we ervan uitgegaan dat het hebben van meer mogelijkheden en dienstverlening altijd beter is dan minder.

Handelsmogelijkheden aandelen

Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat Nederlandse beleggers met name investeren in Nederlandse bedrijven. Daarvoor kunnen ze terecht bij alle brokers die meedoen aan ons onderzoek. De wereld is echter een stuk groter dan Nederland, dat slechts 0,6% van de wereldeconomie uitmaakt. Daarom hebben we door middel van een steekproef onderzocht welke landen door welke brokers nog meer worden aangeboden.

Brokers buitenlandse aandelen

In de tabel ‘handelsmogelijkheden aandelen’ is goed te zien dat de aandelen van de belangrijkste beurzen in Noord-Amerika en Europa goed beschikbaar zijn. Bij alle brokers zijn, naast Nederland, namelijk ook de Verenigde Staten, Duitsland, België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland voor handen. In met name Scandinavië, Azië en Australië is het aanbod minder eenduidig. Bij Binck en Rabobank hebben klanten geen toegang tot Hongkong, Japan, Singapore en Australië. Bij Lynx en Mexem wordt Denemarken niet ondersteund en is Finland slechts beperkt beschikbaar. Bij de overige aanbieders zijn Scandinavië, Australië en Azië wel goed vertegenwoordigd. Het aanbod is over het algemeen goed: in de praktijk kan de gemiddelde particuliere belegger gewoon terecht bij zijn eigen broker als hij een aandeel wenst aan te schaffen.

Net als vorig jaar hebben we ook dit jaar onderzocht bij welke brokers beleggers short kunnen gaan in aandelen. Ze kunnen immers niet alleen geld verdienen aan koersstijgingen, maar ook aan koersdalingen. De meest eenvoudige manier om dit in de praktijk te doen is de verkoop van aandelen die u niet bezit, met de insteek om ze later goedkoper terug te kopen. In de tabel ‘handelsmogelijkheden overig’ is te zien dat dit short gaan in aandelen wordt ondersteund door DeGiro, Lynx, Mexem en Saxobank. Bij Binck kunnen de klanten slechts enkel intraday in een beperkt aantal aandelen short gaan. (Intraday betekent dat posities op het einde van de dag weer gesloten dienen te zijn.)

Beleggingsinstrumenten per broker

Naast aandelen, hebben we ook onderzocht welke verschillende beleggingsinstrumenten beschikbaar zijn. Dat een beleggingsinstrument beschikbaar is bij een broker wil echter niet zeggen dat alle producten in die categorie in de praktijk ook daadwerkelijk verhandelbaar zijn. Beleggers die specifieke producten op het oog hebben, doen er dan ook goed aan om te controleren of die bij hun broker ook echt beschikbaar zijn.

Brokers instrumenten

ETF’s en beleggingsfondsen zijn in de praktijk bij elke broker goed vertegenwoordigd. Obligaties in principe ook, maar omdat Saxobank een minimum hanteert van €10.000 hebben we daarvoor niet de volle punten gegeven. Ook opties zijn goed beschikbaar. Alleen klanten van Flatex kunnen hier niet in handelen.

Kijken we naar de Amerikaanse markt voor opties, dan valt op dat ABN Amro, Binck, Lynx, Mexem en Saxo bij onze steekproef een maximale score behalen. Net als vorig jaar kunnen klanten van Flatex en de Rabobank niet in Amerikaanse opties handelen. Vergelijken we de verschillende brokers op het totale aanbod aan beleggingsinstrumenten, dan is de conclusie dat Lynx en Mexem het meest uitgebreide aanbod hebben, gevolgd door DeGiro en SaxoBank.

Brokers opties

Beschikbare ordertypen

Bij het plaatsen van een order kan een belegger verschillende voorwaarden stellen. Het bekendste en wellicht meest gebruikte ordertype is een limiet, die bij elke partij beschikbaar is. De opgegeven limiet is het maximale bedrag dat u wenst te betalen bij een kooporder en het minimale dat u wenst te ontvangen bij een verkoop. Ook de bestens-order is populair onder beleggers. Stuurt u deze order naar de beurs, dan krijgt u direct uitvoering tegen de best mogelijke prijs. Doordat u op voorhand niet een garantie krijgt tegen welke prijs uw order wordt uitgevoerd, is het advies echter om dit ordertype alleen te gebruiken bij zeer liquide aandelen waarbij het verschil tussen de biedprijs en laatprijs minimaal is. Enkel bij ABN Amro is dit ordertype niet beschikbaar.

Net als de limiet, wordt ook de stoplossorder door elke broker ondersteund. Dit ordertype wordt vaak gebruikt om ervoor te zorgen dat een verlies in een bepaalde positie niet te hoog oploopt. Een voorbeeld: als u een aandeel in bezit heeft dat tegen €100 noteert en u een doorlopende verkooporder plaatst met een stoploss op €90, dan blijft u in het bezit van de aandelen zolang de beurskoers boven de €90 noteert. Mocht het aandeel echter dalen en de €90 of lager aantikken, dan wordt de stop geraakt. Op dat moment gaat er een bestensorder naar de beurs en worden uw aandelen verkocht tegen de best mogelijke prijs op dat moment.

Brokers ordertypen

Beleggers dienen er echter wel rekening mee te houden dat het beschermen van een positie met een stoploss niet waterdicht is. Mocht een aandeel op vrijdag sluiten tegen €100 waarna in het weekend bekend wordt dat het betreffende bedrijf wordt beschuldigd van boekhoudfraude, dan zou de het aandeel op maandag kunnen openen op €80, waarna de stoploss wordt geraakt en de stukken waarschijnlijk voor €80 of zelfs lager worden verkocht. Wilt u dit voorkomen, dan kunt u gebruik maken van de stoplimiet. Naast een stopprijs geeft u dan ook een limiet mee waartegen u de stukken wenst te verkopen zodra de stoploss is geraakt. In het genoemde voorbeeld zou dat bijvoorbeeld €89 kunnen zijn. Wordt de stoploss geraakt op €90, dan gaat er met deze criteria geen bestensorder naar de beurs, maar geeft u aan dat u minimaal €89 of meer per aandeel wenst te ontvangen. Is dit niet haalbaar, dan blijven de stukken in de portefeuille.

In ons onderzoek hebben we ook het aanbod van de trailing stoploss vergeleken. In tegenstelling tot de stoploss, die op één vast prijsniveau blijft liggen, stijgt het stoplossniveau van een trailing stoporder bij een longpositie mee met de koers. Er wordt dan ook weleens gezegd dat dit ordertype vergelijkbaar is met een bergbeklimmer die zichzelf regelmatig zekert om ervoor zorg te dragen dat hij geen diepe val maakt naarmate hij dichter bij de top komt. Aan de trailing stoporder kleeft overigens wel hetzelfde risico als aan de traditionele stoploss: mocht de openingskoers fors lager zijn dan de slotkoers van de voorgaande dag, dan kan de uiteindelijke verkoopprijs een stuk lager liggen dan de belegger op voorhand had verwacht.

Lynx en Mexem behalen het maximaal aantal punten op het gebied van ordertypes, gevolgd door Saxobank. ABN Amro biedt beleggers op het gebied van ordertypes de minste mogelijkheden.

Gebruiksgemak

Voor een belangrijk deel is gebruiksgemak subjectief, daar is geen ontkomen aan. Wij komen tot een oordeel door de brokers te vergelijken op basis van een aantal objectieve maatstaven. Als eerste hebben we daarbij gekeken naar de verschillende manieren waarop klanten toegang kunnen krijgen tot hun effectenrekening voor informatie en het doen van transacties. Daaruit komt naar voren dat klanten bij alle brokers via internet (pc/laptop) of mobiel (smartphone of tablet) kunnen inloggen. Ook telefonisch zijn alle brokers bereikbaar voor het doorgeven van orders, maar dit is in de praktijk bij de meerderheid vaak wel een stuk duurder dan het plaatsen van orders via internet of mobiel. Daarnaast biedt een aantal brokers ook nog software aan die klanten kunnen installeren op de eigen computer. Dit soort software biedt over het algemeen meer mogelijkheden, wat met name interessant is voor de actieve belegger.

Brokers toeganelijkheid

Om een goede indruk te krijgen van een platform is het bij sommige aanbieders mogelijk een fictieve rekening aan te vragen. Dit kan voor zover wij weten bij Lynx, Mexem en Saxobank. Ook hebben we onderzoek gedaan naar de verschillende mobiele applicaties die de brokers aanbieden. We vinden het daarbij belangrijk dat klanten de beurskoersen van aandelen kunnen volgen, orders kunnen plaatsen en grafieken kunnen bestuderen. Alle apps behaalden de maximale score, behalve die van ABN Amro. Deze ene app toont namelijk geen grafieken van het koersverloop.

Service per broker

Ook ervaringen op het gebied van service zullen per belegger verschillen. Net als vorig jaar hebben we negen aspecten onderzocht die van belang kunnen zijn: fundamentele analyse, technische analyse, optie-analyse, chatfunctie, schaduwportefeuille, nieuws, smart-order-routing voor Nederland, gratis telefonische orders en gratis realtime koersen op aandelen in de AEX-index. Daarnaast toetsen we dit jaar op twee nieuwe aspecten: geen minimum bedrag vereist bij het openen van een effectenrekening en beschikbaarheid van het handelsplatform in het Nederlands.

brokers service mogelijkheden

Bij deze laatste twee criteria valt op dat Lynx de enige broker is waarbij een minimale storting is vereist. Voor de opening van een effectenrekening vraagt deze partij een minimale eerste storting van €3000. Mexem, dat net als Lynx gebruikmaakt van het handelsplatform van Interactive Brokers, vraagt geen minimale eerste storting. Daar staat echter tegenover dat het platform op de peildatum van ons onderzoek nog niet in het Nederlands beschikbaar was. Klanten moeten het daardoor doen met een Engelstalige variant.

Onze contactpersoon bij Mexem heeft laten weten dat deze relatief nieuwe speler op de Nederlandse markt hard werkt aan een Nederlandse versie. Daardoor is het aannemelijk dat bij ons volgende onderzoek Mexem deze service wel kan aanbieden.

Welke broker scoort het beste? 

Zoals gezegd ligt het aan uw persoonlijke wensen en behoeften welke broker het beste bij u past. Er zijn dan ook ongetwijfeld verschillende punten niet meegenomen in dit gedeelte van ons onderzoek die voor u wél van belang zijn. Niet alle denkbare criteria lenen zich echter voor de vorm van onderzoek die wij hebben gekozen. Een voorbeeld daarvan zijn de verschillen in onderpand (marginverplichting) die brokers vragen bij het aangaan van shortposities, iets dat met name voor beleggers in opties erg belangrijk is.

De opgetelde en gewogen scores voor de drie onderdelen (handelsmogelijkheden, gebruiksgemak en service) laten net als vorig jaar een duidelijke winnaar zien. Dat is Lynx. De broker uit Amsterdam wordt op de voet gevolgd door zowel Saxo als Mexem, die in totaal evenveel punten wisten binnen te slepen. Mexem, dat we voor het eerst hebben meegenomen in ons onderzoek, blijft daarmee wat achter ten opzichte van Lynx, dat eveneens gebruikmaakt van het platform van Interactive Brokers. De reden hiervoor is dat Mexem op de peildatum van ons onderzoek nog niet beschikte over een Nederlandstalig platform.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ