Schlumberger en Halliburton | Zijn deze nog koopwaardig?
Ondanks mooie koersstijgingen dit jaar staan de aandelenkoersen van Schlumberger en Halliburton historisch gezien nog steeds laag.
Schlumberger, in 1927 opgericht door twee broers, is de grootste oliedienstverlener ter wereld, voor Halliburton, Baker Hughes en Weatherford. De onderneming werkt met internationale, onafhankelijke en staatsoliemaatschappijen samen voor het in kaart brengen van oliebronnen, het boren van putten en om de productie van olie en gas te optimaliseren.
De activiteiten zijn onderverdeeld in de divisies Reservoir Characterization Group (onder meer het opsporen van oliebronnen), Drilling Group (boren) en Production Group (optimalisatie van olie- en gasproductie). Schlumberger is in circa 85 landen actief met meer dan 100.000 medewerkers met 140 verschillende nationaliteiten. Het bedrijf heeft 125 research en engineering faciliteiten wereldwijd.
In 2016 bedroeg de omzet $28 mrd en werd een nettowinst van $1,6 mrd behaald. Qua bedrijfsomvang en reikwijdte van activiteiten is Schlumberger in de oliedienstverlening wereldwijd marktleider. De onderneming biedt veel diensten aan en wordt alom gezien als een koploper qua technologie, waardoor hogere prijzen kunnen worden gevraagd en sterke relaties kunnen worden opgebouwd met de grootste olieproducenten ter wereld. Middels het onderdeel WesternGeco is Schlumberger ook actief op het gebied van seismiek.
Ondanks mooie koersstijgingen dit jaar staan de aandelenkoersen van Schlumberger en Halliburton historisch gezien nog steeds laag.
Het aandeel Schlumberger heeft het sinds onze koopaanbeveling ronduit slecht gedaan. In navolging van de algehele malaise op de beurzen ging het aandeel vooral de afgelopen maanden hard onderuit. Moet het koopadvies op Schlumberger worden herzien?
Het herstel van de olieprijs legt Schlumberger geen windeieren. De oliedienstverlener buigt een verlies om in winst en kijkt optimistisch naar de toekomst.