Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
image description
Aandelen Nederland

Fidelity Informations Services (FIS)

Aandeel Fidelity National Information Services

Sinds het aandeel FIS werd afgesplitst van moederbedrijf Fidelity National Financial, kenmerkt de onderneming zich door een grote overnamedrift.

Fidelity National Information Services (FIS) is na de overname van Worldpay in 2019 uitgegroeid tot de grootste betaalverwerker ter wereld. Met de software van het bedrijf worden jaarlijks 75 miljard transacties verwerkt, met een totale waarde van meer dan $10 bln ($10.000 mrd).

Aan de ene kant ligt er volop ruimte om marktaandeel te pakken van banken. Deze partijen zijn traditioneel verantwoordelijk voor de afhandeling van betalingen, maar focussen zich meer op hun kernactiviteiten.

Aan de andere kant moet FIS opboksen tegen nieuwe betaal-fintechs. Op de lange termijn ligt het groeipotentieel minstens in lijn met de gemiddelde toename van het wereldwijde betaalverkeer van 5 à 8%.

Het aandeel FIS


Het aandeel FIS is zoals gezegd ontstaan uit een afsplitsing waarna het bedrijf op overnamepad ging. De meest in het oog springende aankopen zijn Metavante ($3 mrd in 2009), Sungard ($9 mrd in 2015) en WorldPay ($43 mrd in 2019). Hoewel de aankopen deels via nieuwe aandelen zijn gefinancierd, is de schaalgrootte flink toegenomen en zodoende kon het aandeel FIS snel stijgen. Ondanks een flinke koersdaling in het tweede halfjaar, stond het aandeel eind 2021 ruim 500% hoger dan twaalf jaar eerder.

Het bedrijf is voor een groot deel van de inkomsten afhankelijk van cyclische sectoren, zoals de luchtvaart- en hotelindustrie. Een gevolg is dat het koersverloop van het aandeel soms mee kan deinen op de golven van de economische cyclus. Op de lange termijn kan het aandeel echter mee klimmen met de groei van het wereldwijde betaalverkeer.

Waarom beleggen in FIS?

De digitalisering van het betalingsverkeer speelt FIS in de kaart. De onderneming pakt aanzienlijk sneller marktaandeel van de grote banken af, dan dat het terrein verliest aan nieuwe fintech-concurrenten. De waardering ligt gewoonlijk meer in lijn met het eerstgenoemde segment dan met dat van de snelgroeiende financiële nieuwkomers.

Hierdoor biedt het aandeel een kans voor beleggers om in te spelen op de verschuivende verhoudingen in de betaalindustrie, zonder dat ze een zeer hoog gewaardeerd aandeel hoeven te kopen in een veelbelovend segment van de financiële sector. Bovendien maakt de indrukwekkende dividendgroei het aandeel tot een aantrekkelijke investering.

Dividend

FIS heeft het dividend stapsgewijs bijna verdubbeld van $0,20 in 2012 naar $0,39 in 2021. Het heeft er echter alle schijn van dat die dividendgroei in de toekomst aanzienlijk hoger ligt. De onderneming wil vanaf 2021 de groei van de uitkering namelijk opkrikken van 10 naar 20% per jaar. De combinatie van een zeer lage payout-ratio van 25% en een winstgroei van ruim 10% per jaar geeft ook alle ruimte voor een mooie dividendspurt. De uitkering over 2021 van $1,56 over 2021 bracht het dividendrendement over dat jaar op 1,44%.

Risico's voor het aandeel Fidelity National Information Services

Het grootste operationele gevaar voor FIS is dat nieuwe fintech-bedrijven het betaallandschap sneller opschudden dan het zich nu laat aanzien. In dat geval krijgt de onderneming te maken met meer concurrenten. Dat leidt mogelijk tot een verlies van marktaandeel en dalende winstmarges.

Een ander risico is dat de economie een lastige periode doormaakt. Door het grote klantaandeel in cyclische sectoren heeft dat een grote impact op de winstgevendheid. De combinatie van een waardering die lager ligt dan het Amerikaanse beursgemiddelde en een winstgroei die daar op de lange termijn juist boven ligt, vormt ogenschijnlijk een solide buffer voor mogelijke tegenvallers.

Artikelen