Europese telecom | Het tij keert voor de sector
Ondanks (of dankzij?) het defensieve karakter van de sector liggen er mooie kansen in het verschiet voor telecomaandelen.
Deutsche Telekom heeft een beursnotering in Frankfurt en kent een jaaromzet van circa €75 mrd. Het bedrijf is met dochter T Mobile US, een deelneming, de grootste concurrent van de Amerikaanse AT&T en Verizon. Als prijsvechter daagt T Mobile US de twee grootste concurrenten AT&T en Verizon uit. Dit levert grote omzetstijging op, maar de Amerikaanse activiteiten drukken nog de marges.
Bijna 50% van de omzet van Deutsche Telekom komt uit de VS, de rest uit Europa, waarvan uiteraard het meeste uit Duitsland. Het bedrijf is actief in veel andere Europese landen, waaronder Nederland. De resterende omzet van 3% komt uit een ICT-divisie. De marges zijn relatief hoog, ook al doordat de Amerikaanse activiteiten door hun gestegen schaal de marges zien stijgen.
Net als de meeste grote telecomondernemingen biedt Deutsche Telekom zowel vaste als mobiele telefonie aan, evenals tv- en internetdiensten. De concurrenten in Duitsland zijn het Britse Vodafone (vooral mobiel) en het Spaanse Telefónica (ook mobiel).
Ondanks (of dankzij?) het defensieve karakter van de sector liggen er mooie kansen in het verschiet voor telecomaandelen.
Het cijferseizoen bracht afgelopen week aardig wat beweging op de aandelenmarkten, maar de meeste van onze adviezen bleven overeind. Slechts op één aandeel voerden we een advieswijziging door.
Een meerderheid van de beleggers verwacht dat de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen ook invloed zal hebben op de Nederlandse aandelenmarkt. Daarbij hebben Nederlandse particulieren duidelijk meer vertrouwen in Kamala Harris dan in Donald Trump.