Bekende en verrassende namen komen met dividendnieuws
In Europa viel Airbus op met opvallend nieuws omtrent het dividend. In de Verenigde Staten was er ook een luchtvaartgerelateerd bedrijf dat het dividend weer fors verhoogde.
Airbus is voornamelijk bekend door de concurrentiestrijd met het Amerikaanse Boeing voor de titel van grootste vliegtuigbouwer ter wereld. De basis voor het bedrijf werd echter gelegd met de productie van defensie-apparatuur. In 2000 is de onderneming ontstaan door het samenvoegen van de belangrijke defensiebedrijven van Frankrijk (Aérospatiale), Duitsland (DASA) en Spanje (Construcciones Aeronáuticas) met als doel om een dominante speler in de defensie-industrie op het continent te creëren. Tegenwoordig vormt de productie van jachtvliegtuigen (Eurofighter) en ander oorlogstuig ruim eenvijfde van de omzet. Daarnaast maakt Airbus ook helicopters (10% van de concerninkomsten).
Ruim tweederde van de omzet wordt gegenereerd via het verkopen van burgervliegtuigen zoals de A380 – het grootste vliegtuig ter wereld met ruimte voor ruim 800 passagiers. Geografisch gezien is de Europese thuismarkt nog altijd de belangrijkste voor Airbus, maar het is een kwestie van tijd voordat die positie wordt overgenomen door het Verre Oosten. Momenteel is Azië goed voor 32% van de inkomsten, tegen 33% voor Europa. Andere belangrijke gebieden zijn de Verenigde Staten (16%) en het Midden-Oosten (11%).
De onderneming staat genoteerd aan Euronext Parijs en aan de beurzen van Madrid en Frankfurt. Ruim een kwart van de aandelen is in vaste handen, onder meer van de Duitse, Franse en Spaanse overheid.
In Europa viel Airbus op met opvallend nieuws omtrent het dividend. In de Verenigde Staten was er ook een luchtvaartgerelateerd bedrijf dat het dividend weer fors verhoogde.
In tegenstelling tot de vorige jaren is de Belgische wereldspeler in live (sport)verslaggeving het jaar minder sterk begonnen. Vooral door uitstel van klantenleveringen. Dat zet het aandeel (tijdelijk) onder druk.
Het winstgroeipotentieel van Colruyt Group lijkt opgeborgen te zitten in een boodschappenbak van de warenhuisketen. Structurele winstgroei is bijna onmogelijk op een competitieve Belgische retailmarkt.