Verdeeldheid in Japan kan de yen schaden
Tijdens de verkiezingen voor het Japanse Hogerhuis, een van de twee kamers van het parlement, leed de regeringscoalitie van premier Ishiba een flinke nederlaag. Ishiba’s Liberaal-Democratische Partij (LDP) en haar kleinere partner Komeito raakten hun meerderheid kwijt ten faveure van het radicaal-rechtse Sanseito.
Wel blijft de LDP veruit de grootste partij in het parlement en zijn oppositiepartijen erg versplinterd. Ishiba wil aanblijven als premier en de verwachting is ook niet dat hij gedwongen zal worden om af te treden. Japan zit middenin de onderhandelingen met de VS over de importheffingen en een leiderschapswissel zou de positie mogelijk verzwakken.
Oppositiehulp is nodig
Om in het zadel te blijven zal Ishiba mogelijk wel de hulp nodig hebben van de oppositiepartijen. Zij kunnen volgens ING aandringen op een soepeler fiscaal beleid, om daarmee de kosten van levensonderhoud in Japan aan te pakken. Sanseito wil zelfs dat de btw volledig wordt afgeschaft. De kostenverlagingen zouden betaald moeten worden door meer Japanse staatsobligaties uit te geven. Met een schuld van ongeveer twee keer het bbp is Japan nu al het grootste land ter wereld met de zwaarste schuldenlast.
Lees ook Wordt de waarderingskloof gedicht?
Als Ishiba gedwongen wordt om af te treden, dan is de kans groot dat hij wordt vervangen door Sanae Takaichi. Hij wil dat de Bank of Japan de rente langzaam verhoogt. Beide scenario’s kunnen volgens ING negatief uitpakken voor de koers van de yen.