Dividendaristocraten en het Lindy-effect
Op de beurs geldt het Lindy-effect. Het is een theorie over de veroudering van niet-bederfelijke dingen, zoals boeken, ideeën of technologie. Het Lindy-effect, ook bekend als de wet van Lindy, stelt dat de levensverwachting van niet-vergankelijke producten evenredig is aan hun huidige leeftijd.
De wet is vernoemd naar Lindy’s delicatessenwinkel in New York, waar het concept door cabaretiers werd bedacht. Het viel hen op dat voorstellingen die slechts twee weken zouden lopen vaak twee weken langer meegingen, net zoals shows die twee jaar liepen, twee jaar langer door gingen.
Grotere kans op kort bestaan
Vertaald naar de zakenwereld: voor bedrijven die nog maar pas bestaan, geldt dat ze een grote kans hebben om nog maar kort te bestaan. En bij bedrijven die al langer succesvol zijn, is de kans groot dat ze ook in de toekomst succesvol blijven. Oudere bedrijven hebben vaak een sterke marktpositie gecreëerd.
In zekere zin is het Lindy-effect ook van toepassing op de levensverwachting. Hoewel de gemiddelde levensverwachting rond de tachtig jaar schommelt, wil dat niet zeggen dat een tachtigjarige nog tachtig jaren voor de boeg heeft. Bij de geboorte is de levensverwachting relatief laag vanwege de kindersterfte, en iedereen die in zijn eerste levensjaar overlijdt, trekt het gemiddelde omlaag.
Lees ook Nifty Fifty 2.0, een nieuw lijstje langetermijnwinnaars
Maar als je 65 jaar oud wordt, dan is je levensverwachting ongeveer vijf jaar hoger dan gemiddeld. En, naarmate je ouder wordt, neemt de levensverwachting toe, al wil dat niet zeggen dat je de jaren in goede gezondheid doorbrengt. Het is niet zo dat we langer gezond blijven omdat we langer leven.
Lindy-effect in de zakenwereld
Het Lindy-effect tref je ook aan in de zakenwereld, zoals te zien is bij Coca-Cola. De oorsprong van dit bedrijf reikt terug tot het jaar 1885. De frisdrankenproducent overleefde de Grote Depressie, twee wereldoorlogen en de Grote Recessie. Niet alleen overleefde het iconische bedrijf dit alles, de directie verhoogde in de afgelopen 63 jaar ook stelselmatig het jaarlijkse dividend.
Volgens het Lindy-effect heeft Coca-Cola een betere kans om de 21e eeuw te overleven dan Facebook, Google of Uber, die mogelijk over enkele tientallen jaren al zijn verouderd. Disruptie is een groot probleem voor gevestigde bedrijven.
Nieuwe, innovatieve spelers verdringen vaak gevestigde waarden, die vervolgens uit de markt verdwijnen. Dit was te zien bij bedrijven als Kodak en Nokia, waarvan de verhalen nu cliché zijn, maar immer nog relevant.
De gevolgen van disruptie en sterke concurrentie zijn zichtbaar in de gemiddelde levensduur van bedrijven. Die is nu veel korter dan in de jaren zestig. Bestonden de indexleden van de S&P 500 toentertijd gemiddeld 60 jaar, inmiddels is met enkele uitzonderingen de gemiddelde levensduur gezakt naar 18 jaar.
Oudere bedrijven betalen veelal dividend
Bedrijven zijn niet verplicht om dividend uit te keren, maar jongere bedrijven betalen vaak geen of kleinere dividenden in vergelijking met meer volwassen bedrijven. Ze investeren de winst die ze behalen liever in groei.
De hoogte van het dividend hangt af van de winst die gemaakt wordt. Bedrijven die hoge dividenden uitkeren, gebruiken het dividend als lokkertje om nieuwe aandeelhouders aan zich te binden. Voor sommige beleggers zijn hoge dividenden aantrekkelijk. Het zorgt namelijk voor een regelmatige bron van inkomsten.
Over het algemeen keren bedrijven enkel dividend uit als er geld over is of als ze goed bij kas zitten. Maar er is een belangrijke kanttekening: dividenduitkeringen zijn nooit gegarandeerd. Daar tegenover staat dat beleggers als zij het dividend herinvesteren profiteren van het effect van het samengestelde rendement en het rendement op de lange termijn vergroten.
Lindy-effect en dividendaandelen
Als de wet van Lindy ook van toepassing is op betrouwbare dividendbetalers, zoals de Dividend Aristocrats met een smetteloze dividendhistorie van 25 jaar, dan suggereert het Lindy-effect dat aandelen als McCormick en Fastenal het potentieel hebben om toe te treden tot de Dividend Kings. Dat is een selecte krans van bedrijven die het jaarlijkse dividend vijftig jaar op rij hebben verhoogd, zoals bijvoorbeeld Coca-Cola.