Optiebeleggen in een stabiele sector
Traditioneel wordt de gezondheidszorgsector gezien als een veilige haven; mensen worden nu eenmaal ziek, recessie of niet. Precies daarom is de sector doorgaans minder gevoelig voor grote uitslagen dan bijvoorbeeld technologie of energie. In de SPDR Health Care Select Sector ETF (XLV) maken zwaargewichten als Eli Lilly, Johnson & Johnson, Abbvie en UnitedHealth samen ruim een derde van de portefeuille uit. Deze bedrijven zijn financieel solide met stabiele kasstromen, maar missen op korte termijn echte verrassingen. Hun kwartaalcijfers bieden zelden grote schommelingen en staan bekend om hun voorspelbare omzet.
De recente prestaties onderstrepen deze verwachting: in juni boekte XLV weliswaar een lichte plus, maar op kwartaalbasis bleef het resultaat in de min. Daarnaast zijn beleggers voorzichtig: inflatie en rentebeleid blijven op de achtergrond spelen, maar de gezondheidszorgsector is traditioneel minder gevoelig voor dat soort macro-economische schokken. Zonder onverwachte sectorbrede nieuwsberichten zal XLV waarschijnlijk op korte termijn in een smalle bandbreedte bewegen. Voor aandelenbeleggers levert dat misschien weinig spektakel, maar optiebeleggers zullen die rust juist waarderen. Want voor de optiebelegger biedt een zijwaartse markt juist kansen. Een populaire strategie in dit soort marktomstandigheden is de iron condor.
Iron condor
Een iron condor is een neutrale optieconstructie die bestaat uit vier verschillende opties met dezelfde onderliggende waarde en expiratiedatum. Deze strategie combineert een bull put spread met een bear call spread.
De constructie wordt opgezet door simultaan een putoptie te schrijven met een hogere uitoefenprijs en een putoptie te kopen met een lagere uitoefenprijs, terwijl tegelijkertijd een calloptie wordt geschreven met een lagere uitoefenprijs en een calloptie wordt gekocht met een hogere uitoefenprijs. Het verschil tussen de uitoefenprijzen creëert een bandbreedte waarbinnen de belegger maximale winst behaalt.
De maximale winst wordt bereikt wanneer de onderliggende waarde bij expiratie tussen de uitoefenprijzen van de geschreven put en call blijft. Deze winst bestaat uit de netto ontvangen premie bij het opzetten van de constructie. Het risico is beperkt tot het verschil tussen de uitoefenprijzen van de puts of calls, verminderd met de netto ontvangen premie.
Een iron condor wordt met name gebruikt bij een verwachting dat de markt zijwaarts zal bewegen, waarbij geprofiteerd wordt van tijdsverval van opties.
De constructie
De looptijd die we voor deze optiecombinatie gebruiken is 19 september 2025.
Tegelijkertijd doen we de volgende transacties:
1. We kopen de putoptie $125 voor $1,20;
2. We verkopen (schrijven) de putoptie $127 voor $1,53;
3. We verkopen (schrijven) de calloptie $142 voor $0,76
4. We kopen de calloptie $144 voor $0,47.
De hefboom bedraagt 100, waardoor we bovengenoemde bedragen ontvangen en betalen met een factor van 100. Door het verkopen van de put- en calloptie met een uitoefenprijs van $127 en $142 ontvangen we $229. Door het kopen van de andere twee opties betalen we $167. Per saldo ontvangen we $62.
Winst en verlies
Het risico en het maximale verlies van deze positie is $138. Dit wordt bereikt als XLV bij expiratie op of onder de $125 staat of op of boven de $144. Dit verlies bestaat uit de $2 verschil in uitoefenprijs aan de boven- of onderkant ($127-$125 en $144-$142). Door de hefboom van 100 die in deze opties zit, komt dat neer op $200 per positie. Hier mogen we het reeds ontvangen bedrag van $62 van aftrekken.
De maximale winst realiseren we als XLV bij expiratie op 19 september tussen de $127 en $142 staat. We verdienen dan $62. Voor deze constructie houden we een investering aan van $138 om het eventuele verlies af te dekken. Komt onze visie uit en staat de koers bij de expiratie tussen de $127 en $142, dan is het procentuele rendement 45%. Dit rendement wordt behaald in minder dan twee maanden.