Dollar onder druk
De dollarindex verloor sinds het begin van 2025 bijna 11% en noteert nu op het laagste niveau sinds maart 2022. De prestatie van de Amerikaanse munt is geen verrassing en daarom houden we al sinds vorig jaar een short-positie aan tegenover de euro en de Japanse yen.
Nog geen groen licht voor renteverlagingen in de VS
Onrust in het Midden-Oosten was in het verleden positief voor de dollar, die als veilige haven werd gekocht. Deze keer bleef het effect heel beperkt, zelfs op het hoogtepunt van het conflict waar naast Iran en Israël ook de VS zelf bij betrokken was.
Lees ook Koning dollar op een tweesprong
Ook de aanhoudende onzekerheid rond importheffingen is nog niet van de baan. Elk land dat op 9 juli nog geen bilateraal handelsakkoord sloot met de VS, valt in principe terug op de hoge invoertarieven die Trump op ‘Liberation Day’ aankondigde. Al is de kans groot dat de onderhandelingsperiode van 90 dagen zal worden verlengd. Hoe dan ook zou een krimp in de wereldhandel ongunstig zijn voor de dollar als wereldreservemunt.
Renteverschil is belangrijke factor
Het renteverschil tussen de verschillende valutablokken is een belangrijke factor in de evolutie van de valutakoersen. Door de hoge schuld dringt Trump aan op snelle renteverlagingen maar deze oproep is bij Fed-voorzitter Powell aan dovemansoren gericht. De inflatie daalt, maar ligt nog steeds boven de doelstelling van 2%. Daarnaast blijft ook de arbeidsmarkt het vrij goed doen met een lage werkloosheidsgraad. Dit zijn voldoende argumenten voor Powell, wiens ambtstermijn in mei volgend jaar afloopt, om de rente nog niet te verlagen. Er staan in 2025 nog vier monetaire vergaderingen van de Federal Reserve op de agenda. De consensusverwachting is dat op 17 september voor het eerst dit jaar de rente zal worden verlaagd.
Dan is er nog de nieuwe begrotingswet of ‘Big Beautiful Bill’ die president Trump door het Congres loodste. Die zal de Amerikaanse overheidsschuld, die recent de kaap van $37 bln ($37000 mrd) overschreed, de komende jaren met bijkomend $3,3 bln doen toenemen. Er is bij investeerders een toenemende bezorgdheid over de schuldpositie van de Amerikaanse overheid en de dalende koopkracht van de munt.
EUR/USD op naar de 1,20?
In de eurozone verlaagde de ECB de beleidsrente het voorbije jaar al acht keer. Intussen zijn de doelstellingen voor de inflatie bereikt. Voorzitter Christine Lagarde liet uitschijnen dat de huidige cyclus van renteverlagingen op zijn einde is gekomen. Het renteverschil met de VS zal dus kleiner worden wanneer de nieuwe Fed-cyclus start.
Er zijn dus nog steeds tal van fundamentele redenen om negatief te zijn tegenover de dollar. Een ‘overshoot’ richting 1,20 of nog iets hoger is dus niet uitgesloten. Alleen moeten valuta’s in verhouding tot andere valuta’s worden gezien en het gaat er met name om hoeveel van die verwachtingen al zijn ingeprijsd.
Lees ook Valutamarkten in de greep van Trump
De dollarposities op de termijnmarkten kunnen daarover een indicatie geven. Eind juni bedroeg de gecombineerde waarde van de bruto short positie van acht valutacontracten tegenover de dollar meer dan $20 mrd. Dat is het hoogste cijfer in meer dan vier jaar. De dollar is dus stilaan wat men een ‘crowded trade’ noemt: een grote groep investeerders is eenzijdig gepositioneerd. Op de duur zijn er onvoldoende sterke drijfveren om de dollar nog lager te sturen. Dit verhoogt de kans op een tegenbeweging.
Een ander aspect is het schuldenplafond in de VS dat binnenkort zal worden opgetrokken. In afwachting daarvan werd de rekening die het Amerikaanse ministerie van Financiën aanhoudt bij de Federal Reserve, de Treasury General Account of TGA, grotendeels leeggehaald. Deze TGA wordt onder meer gebruikt om lonen van ambtenaren en sociale uitkeringen te betalen.
Advies EUR/USD long-positie is ‘houden’
Belastingen en invoerrechten zorgen voor inkomsten maar een belangrijke bron aan de inkomstenzijde, de uitgifte van staatsobligaties, bleef droog zolang het schuldplafond van toepassing was. De verwachting is dus dat het ministerie van Financiën de TGA zo snel mogelijk weer zal aanvullen met vers geld, afkomstig van nieuw uitgegeven staatspapier. Dit impliceert dat de vraag naar dollars zal stijgen, wat een opwaarts prijseffect kan hebben.
Concreet handhaven we voor de korte termijn de bestaande EUR/USD long-positie (WisdomTree Short USD Long EUR met ISIN-code JE00B3SBYQ91) maar beleggers die nu deze positie initiëren dienen er zich bewust van te zijn dat de dollar-rally stilaan in de extra tijd komt. Wie vorig jaar al een positie innam en dus op een mooie winst zit, kan overwegen om deze gedeeltelijk te verzilveren.
Advies JPY/USD long-positie is ‘houden’
Het paar USD/JPY maakte in het tweede kwartaal een pas op de plaats. De Bank of Japan (BoJ) verhoogde in januari de beleidsrente van 0,25 naar 0,5%, maar bijkomende rentestappen laten voorlopig op zich wachten. Nochtans ligt de Japanse inflatie intussen al drie jaar boven de doelstelling van 2%. Met een kerninflatie van 3,7% werd in mei zelfs het hoogste cijfer sinds januari 2023 genoteerd.
De reden dat de BoJ niettemin terughoudend is met bijkomende verhogingen, heeft te maken met de zwakke Japanse economie. De Amerikaanse dreiging met invoertarieven voegt een extra laag onzekerheid toe want Japan is een exporteconomie. BoJ-gouverneur Ueda wil daarom eerst de uitkomst van de tariefonderhandelingen afwachten. Een duurdere yen zou de inflatie afremmen maar is dan weer ongunstig voor de uitvoer.
We behouden voorlopig de long-positie in JPY tegenover de USD via de WisdomTree Long JPY Short USD (ISIN-code JE00B68GSP26).
Advies NOR/EUR long-positie is ‘kopen’
USD/CNY daalde van 7,35 in april naar 7,17. Daarmee is de waardestijging van de Chinse yuan wellicht nog niet helemaal achter de rug maar toch kies ik er voor om de long positie in de yuan hiermee af te sluiten. Er is namelijk geen indicatie dat de People’s Bank of China voorstander is van extra wisselkoersvolatiliteit nu er een handelsakkoord met de VS in de maak lijkt. Het meest waarschijnlijke scenario is daarom dat het paar in een vrij smalle vork zal blijven bewegen.
We initiëren een nieuwe positie met de WisdomTree Long NOK Short EUR (ISIN: JE00B3MRDD32). Het achterliggende idee is dat de Noorse kroon ondergewaardeerd is tegenover de euro. De Norges Bank startte pas heel laat met renteverlagingen terwijl de ECB deze al heeft afgerond. Vorige maand werd de beleidsrente verlaagd van 4,5% naar 4,25% en analisten verwachten dit jaar nog twee bijkomende verlagingen. Dat is mogelijk omdat de inflatie een dalende trend laat zien terwijl de Noorse economie vertraagt.
Bij de winnaars lieten de Zuid-Amerikaanse valuta’s de grootste winsten optekenen met voorop de Braziliaanse real, die 19% sterker werd tegenover de dollar. Ook de Mexicaanse peso presteerde prima met een klim van 15,9%. De euro vinden we terug op de derde plaats met een winst van 12,7%, kort daarna gevolgd door de Zwitserse frank die 12,1% won. Het Brits pond (+9,4%) deed het in verhouding minder goed, net als de Japanse yen (+6,7%).
Goud pikte zowel van de euro als van de dollar marktaandeel in. De blootstelling aan de Amerikaanse munt daalt al geruime tijd maar kwam recent in een stroomversnelling. Eerder dit jaar hielden de World Gold Council (WGC) en het Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF) een bevraging bij 75 centrale banken. Daarbij werd diversificatie als voornaamste motivatie genoemd om de hogere blootstelling aan goud te verantwoorden.
De geopolitieke situatie werd door 70% van de respondenten genoemd. Er is veel onzekerheid rond zaken als tarieven en mogelijke handelsbelemmeringen als gevolg van de talrijke conflicten wereldwijd. Bescherming tegen inflatie is de derde meest vernoemde reden van de centraal bankiers. Analisten verwachten dat 2025 het vierde opeenvolgende jaar wordt waarbij centrale banken gezamenlijk meer dan 1000 ton goud zullen kopen.