Overspoelt tegenbeweging diversiteit het AVA-seizoen?
Op het gebied van diversiteit en inclusie waait er sinds het aantreden van Donald Trump een heel andere wind in de Amerikaanse politiek. In zijn ogen is het diversiteits- en inclusiebeleid van bedrijven een ‘onwettig en verderfelijk identiteitsgericht systeem’. Buitenlandse ondernemingen die toch vasthouden aan hun DEI (Diversity, Equity en Inclusion)-beleid, zouden niet meer in aanmerking komen voor opdrachten van de Amerikaanse overheid.
Conservatieve denktanks zoals de National Center for Public Policy Research (NCPPR) en de National Legal and Policy Center (NLPC) zien in de politieke omslag een uitgelezen kans om hun pijlen te richten op de aandeelhoudersvergaderingen (AVA) van het Amerikaanse bedrijfsleven. Het aantal voorstellen om het DEI-beleid in te trekken, nam nog sneller toe dan dat het aantal ESG-proposities (Environment, Social & Governance) enkele jaren geleden toenam.
Vruchtbare bodem
Op het eerste gezicht lijkt er een vruchtbare bodem te zijn voor dit soort initiatieven. Verschillende concerns hebben hun diversiteitsdoelen geschrapt. Consultancyfirma’s zoals KPMG, Deloitte en PwC hebben transparantierapporten van het internet gehaald, of in ieder geval alle online verwijzingen daarnaar weggehaald. Inmiddels is het AVA-seizoen ruim voldoende onderweg om al een heel duidelijke conclusie te trekken. Aandeelhouders voelen er helemaal niets voor om het DEI-beleid overboord te zetten.
Tijdens de AVA van Coca-Cola op 1 mei diende NLPC een verzoek in om de diversiteitsdoelstellingen in het aannamebeleid los te laten. De frisdrankfabrikant riep aandeelhouders echter op om tegen het voorstel te stemmen. Daarbij was het argument dat de onderneming veel beter kan inspelen op marktontwikkelingen als het personeelsbestand een goede weerspiegeling vormt van de bevolking.
Farmareus Bristol Myers Squibb verzette zich op de AVA van 6 mei tegen een voorstel van NCPPR met het bericht dat het diversiteitsbeleid leidt tot betere medicijnontwikkeling, wat de basis vormt voor hogere inkomsten en stijgende aandeelhouderswaarde. Met dat laatste lijkt het bedrijf in ieder geval in wetenschappelijk opzicht wel degelijk een punt te hebben. Uit een studie van de London School of Economics naar de prestaties van 945 Britse en Amerikaanse bedrijven, kwam in 2024 naar voren dat er een positieve relatie is tussen een hoge mate van DEI en innovatie binnen een bedrijf. Ook hebben deze bedrijven een kleine voorsprong wat betreft de creatie van aandeelhouderswaarde op lange termijn. Dit verschil was echter niet statistisch significant. Beleggers kunnen dus geen waarde toevoegen door specifiek op zoek te gaan naar bedrijven met een heel sterk diversiteits- en inclusiebeleid.
Volledig weggestemd
Zowel bij Coca-Cola als bij Bristol Myers Squibb kreeg het anti-ESG-voorstel nauwelijks meer dan 1% van de stemmen. Dat gold overigens ook voor vergelijkbare stemrondes bij Berkshire Hathaway, Goldman Sachs en Levi’s. Voorlopig houden bedrijfsbesturen en aandeelhouders dus goed vast aan een divers en inclusief beleid. Toch kan de recente tegenbeweging iets moois opleveren. Als er door de huidige aandacht meer onderzoek wordt gedaan naar het thema, krijgen beleggers over enkele jaren mogelijk beter inzicht in hoe DEI nou precies doorwerkt in de bedrijfsvoering en welke impact het heeft op verwachte financiële rendementen.
Bekijk ook het dossier Duurzaam beleggen | Hoe pak ik dit het beste aan?