Europese obligaties blijven in trek
DWS stelt dat de economische fundamenten verzwakken en het risico op een recessie of stagflatie groeit. De vermogensbeheerder vindt dat deze economische onzekerheid nog onvoldoende is verwerkt in de huidige aandelenwaarderingen. De afgelopen weken liepen de koersen juist flink op.
Lees ook Wat de belegger merkt van het strengere immigratiebeleid in de VS
Vooral in de VS zijn de winstverwachtingen voor bedrijven volgens DWS te rooskleurig. Het gebrek aan begrotingsruimte en de Fed die moet afwachten of de inflatie dit keer inderdaad van korte duur is, impliceren slechts een oppervlakkig economisch herstel in 2026. Europese aandelen vertonen in de ogen van DWS tekenen van oververhitting. In Europa verwacht de vermogensbeheerder pas vanaf 2026 een groei-effect van het ruimere begrotingsbeleid.
Voorjaarsmaanden zitten vaak tegen
Verder wijst DWS erop dat mei en juni historisch gezien vaak tegenzitten. Het zou DWS dan ook niet verbazen als de recente opleving van de beurzen stilvalt zodra harde data aansluiten bij de al verzwakte vertrouwensindicatoren. De analisten sluiten daarom een langdurige correctie in de loop van dit jaar allesbehalve uit. Daarom hebben zij hun risiconiveau voor aandelen verlaagd van neutraal naar -1.
Ondanks krappe spreads en hoge waarderingen geeft DWS binnen de obligatiemarkten de voorkeur aan Europese investment grade-obligaties. Volgens de analisten is het fundament solide en blijft de vraag naar Europese staatsobligaties met langere looptijden robuust door de aanhoudende onzekerheid rond handelsconflicten. DWS verwacht dat dankzij onderhandelingen de gemiddelde importheffing daalt tot ongeveer 14% tot 15%. Voor Europese high yield-obligaties heeft de vermogensbeheerder het risiconiveau verhoogd van -1 naar neutraal en datzelfde advies blijft van toepassing voor Amerikaanse high yield-obligaties.