Extreme koerszwakte biedt fraaie koerskans
Het verhaal van het bedrijf begon in 1996 met de fusie van het Belgische Callebaut met het Franse Cacao Barry. Maar de traditie in chocolade gaat al 175 jaar terug. De groep is dé absolute nummer één in de productie van cacao- en chocoladeproducten. Of het nu gaat over industriële voedingsproducenten of over chocolatiers of chef-koks, dan wel bakkers of retailers in het algemeen.
De Zwitserse Barry Callebaut Group draait een jaarlijkse productie van 2,3 miljoen ton, gefabriceerd in 62 productie-eenheden met ruim 13.000 werknemers, actief in 147 landen, wat ruim CHF10 mrd aan jaaromzet oplevert. Barry Callebaut is een absoluut groeibedrijf (mede door toenemende chocoladeconsumptie in de wereld) en een wereldspeler met een stevige reputatie, die ook vele jaren de aandeelhouder plezierde. Tussen 2002 en 2022 evolueerde de beurskoers van afgerond CHF100 naar CHF2400 en dat leverde de aandeelhouders een gemiddeld jaarlijks rendement op van 15%. Zoals het topbedrijven betaamt. Maar dit jaar heeft de beurskoers een bodemniveau van amper CHF700 aangetikt, het laagste peil sinds 2011.
Van heel nat naar kurkdroog
Voor die dramatische koersval (-70% sinds de piekkoers, -50% op jaarbasis en -35% sinds het jaarbegin) is de basisgrondstof voor chocolade de hoofdverantwoordelijke: cacaobonen. De cacaoprijs explodeerde immers in 2024. Daar waar de prijs doorgaans schommelt tussen $3000 en $4000 per ton, explodeerde die in de loop van vorig jaar richting $12.500 per ton, het hoogste niveau in 46 jaar! Cacao was daarmee de best presterende grondstof van 2024. Voor het marktevenwicht bij cacao moet in hoofdzaak naar twee landen worden gekeken: Ivoorkust en Ghana. Kameroen, Nigeria, Ecuador, Brazilië en Indonesië zijn kleinere aanbieders maar hebben weinig impact.
Lees ook Cacaoprijzen doen Hershey pijn
De echte actie vindt dus plaats in West-Afrika, waar eerst in 2023 in het regenseizoen dubbel zoveel neerslag viel als het gemiddelde van de voorafgaande 30 jaar. Dit leidde tot schimmelziektes en een virusinfectie (CSSVD) die de oogst aantastten. De regen zorgde ook voor vertraging bij het oogsten, het drogen en de transport van cacao. Vorig jaar kregen we dan een uitzonderlijke, aanhoudende droogte in West-Afrika. Voeg daar nog een tekort aan meststoffen bovenop en de oogst bleef voor de vierde opeenvolgende keer onder de verwachtingen. De opbrengst lag meer dan een kwart lager dan verwacht en kwam op het laagste niveau in dertien jaar uit.
Extreme marktreactie
Zulke vergaande prijsstijgingen in een inverse markt (‘backwardation’ of spotprijs doorgaans een pak hoger dan de termijnprijs) kunnen moeilijk meteen worden doorgerekend en hebben toch een negatieve impact op de verkochte volumes. De markt reageerde dan ook extreem negatief op de bekendmaking van de halfjaarcijfers van Barry Callebaut voor het boekjaar 2024-’25 (afsluitdatum boekjaar 31 augustus) met op 10 april een koersduik van 21,5% (de grootste koersdaling op dagbasis sinds 2009) en een dag later nog eens -8,5%. Recent is gelukkig al sprake van enig koersherstel. De volumedaling voor cacaoproducten (19,5% van het totaal) bedroeg -5,6% en die voor chocoladeproducten (80,5% van het volume) -4,5%.
Maar de impact op de financiële kosten van de indekking van de prijsstijging deed de terugkerende (zonder uitzonderlijke elementen) nettowinst verschrompelen van CHF215,8 mln in de eerste zes maanden van het vorig boekjaar tot CHF63,5 mln voor het eerste semester van het lopende boekjaar of per aandeel van CHF39,60 naar CHF11,90. Daar kwam nog eens een enorme toename in het werkkapitaal bovenop, waardoor de vrije kasstroom liefst CHF2,1 mrd negatief was. Zowel de volumedaling in chocolade (-4,7% versus -2,8% gemiddeld verwacht door analisten) in het eerste halfjaar als de prognose dat dit ook de terugval zal zijn over het volledige boekjaar, deed analisten hun winstverwachtingen, adviezen en koersdoelen verlagen. Bijkomend gevolg is dat de realisatie van het besparingsplan van CHF250 mln met 12 maanden werd uitgesteld. Bij de halfjaarcijfers was 75% van plan gerealiseerd en dat heeft natuurlijk ook een invloed gehad op de onderste lijn van de resultatenrekening.
Prima dividendrendement
Barry Callebaut heeft zich de afgelopen jaren getoond als een mooie dividendbetaler. Afgelopen januari werd ondanks de moeilijke marktomstandigheden andermaal een dividend van CHF29 per aandeel bruto aan de aandeelhouders uitgekeerd. Dat was hetzelfde bedrag als het boekjaar voordien en op de huidige koers vertaalt zich dat in 3,7% bruto dividendrendement. We kunnen dat een mooie ‘wachtpremie’ noemen. Belangrijk daarbij is natuurlijk wel dat er in november geen aankondiging mag komen dat het dividend zal verlaagd worden. Analisten verwachten niet dat dit zal gebeuren: sommigen denken zelfs dat het dividend tot CHF30 per aandeel zal worden opgetrokken. Ik ga uit van een stabiel dividend op CHF29 per aandeel, zoals de twee voorgaande boekjaren.
Bekijk ook Dividendbeleggen | Alles wat je moet weten over deze beleggingsstrategie
Ondertussen is de cacaoprijs weer onder $9000 per ton gezakt. In historisch perspectief is dat natuurlijk nog steeds een uitzonderlijk hoge prijs, die inderdaad op de verkochte volumes zal drukken. De markt lijkt ons wel meer in evenwicht, zodat de kostprijs van de hedging van de cacaoprijs in de tweede jaarhelft van het boekjaar lager zou moeten liggen.
Advies aandeel Barry Callebaut Group op ‘kopen’
Tegen 0,3 keer de omzet, 1,3 keer de boekwaarde en 9 keer de gemiddelde winst van de afgelopen vijf jaar heeft het aandeel flink wat herstelpotentieel. Vandaar dat ik Barry Callebaut Group tip als bijzonder kansrijk voor de komende jaren. De timing is wel een moeilijke factor. Uiteraard zullen de weersomstandigheden in West-Afrika mede de snelheid van het herstel bepalen.
KERNGEGEVENS | |
Fondscode (ticker) | BARN SW |
Beurs | Zürich |
Koers | CHF793,50 |
Hoogste koers 12 md | CHF1627,00 |
Laagste koers 12 md | CHF 707,50 |
Beurswaarde | CHF 4,35 mrd |
Koerswinstverhouding 2025 | 16 |
Dividendrendement | 3,7% |