Franco-Nevada verrast met sterke kwartaalcijfers
De aangepaste winst per aandeel Franco-Nevada kwam uit op $1,07, fors hoger dan de $0,98 die analisten gemiddeld hadden voorzien en ruim boven de $0,76 in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet steeg met 43% tot $368,4 miljoen, dankzij hogere grondstofprijzen en solide prestaties vanuit zowel de goud- als energiegerelateerde activa.
Het bedrijf verkocht 126.585 ounces goud-equivalent, een stijging van 3% op jaarbasis. De aangepaste ebitda bedroeg $321,9 mln, 49% meer dan vorig jaar, en eveneens boven de consensusverwachting van $295,2 mln.
Lees ook Royaltykoning Franco-Nevada schittert in edelmetaalrally
De winstgroei werd mede gedreven door sterke gerealiseerde prijzen. De gemiddelde goudprijs kwam uit op $2.863 per ounce, licht boven de verwachting van $2.850 en 38% hoger dan een jaar eerder. Dankzij deze sterke prijsniveaus en solide bijdragen van andere activa, met name de energiebelangen, wist Franco-Nevada de tegenwind van het stilgevallen Cobre Panama-project ruimschoots te compenseren.
Panama
Tot slot sprak het management de hoop uit dat er onder de nieuwe Panamese president Mulino een constructieve dialoog op gang komt over de mogelijke heropening van de Cobre Panama-mijn, die sinds eind 2023 stilligt. Franco-Nevada heeft gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de overheid en staat open voor het opschorten van de arbitrageprocedure, mits er serieuze onderhandelingen op gang komen. Mocht de mijn heropenen, dan kan dit plots een flinke herwaardering van het aandeel teweegbrengen.
Lees ook Goudmijnaandelen | Teleurstellend rendement, hoe nu verder?
De strategie blijft helder: het dividend groeit voor het achttiende jaar op rij, maar de nadruk ligt op het toevoegen van lange levensduur, hoogwaardige royalty- en streamingcontracten. De dealpijplijn is goed gevuld, vooral binnen goud, en het bedrijf heeft na het kwartaal ook al nieuwe activa toegevoegd, zoals een 4,25%-royalty op Discovery Silver’s Poker Blind-complex. Als de groei van nieuwe mijnen als Greenstone, Tokotazinho en Valentine Gold doorzet, en Panama ruimte biedt voor heropening, dan zou het eerste kwartaal zomaar het ‘zwakste’ van 2025 kunnen blijken.
Advies aandeel Franco-Nevada blijft ‘kopen’
De kaspositie van Franco-Nevada liep het afgelopen kwartaal op van $1,5 naar $1,7 mrd, terwijl het bedrijf volledig schuldenvrij blijft. Met ebitda-marges die richting de 90% gaan, zegt een koers-winstverhouding (P/E) weinig. Omdat de cash letterlijk als water naar binnen stroomt, is de verhouding tussen enterprise value en ebitda een veel betere waarderingsmaatstaf.
De huidige EV/ebitda-multiple van 23 is prima voor Franco-Nevada, het ligt exact op het vijfjarig gemiddelde. Je zou zelfs kunnen betogen dat de goudhausse inmiddels voor een hogere waardering had moeten zorgen. Het advies blijft dan ook: kopen.