Flink aantal wijzigingen op komst voor Dividendportefeuille
De Dividendportefeuille deed op weekbasis weer een stap terug met een negatief rendement van nu 14,3% in 2025. Opvallend was ditmaal dat het vooral de Europese aandelen waren die bij de grote winnaars stonden, terwijl juist de Amerikaanse aandelen, onder aanvoering van de halfgeleidersector, de hardste klappen kregen.
De top-3 grootste dalers bestond volledig uit de sector halfgeleiders met grootste bleeder KLA Corp (-8,7%), Lam Research (-8,4%) en Monolithic Power Systems (-7,0%). Ook farmaceut Bristol-Myers Squibb gleed na de eerdere opleving in lijn met de sector weer hard weg met 7%, waarmee er nu 13% verlies in 2025 op het bord staat.
Dividendportefeuille onder druk door sectoren
Zowel de halfgeleider- als farmasector staat onder druk door berichtgeving dat Trump liet weten plannen te hebben voor (nieuwe) importtarieven met als doel de binnenlandse productie te stimuleren. Grootste daler KLA blijft overigens wel het beste jongetje uit de klas met dit jaar nog steeds een kleine winst van 1,9%; sectorgenoot Broadcom verliest bijna 25% en ook Lam en Monolithic staan op dubbelcijferige verliezen. In positieve zin waren er afgelopen week juist, met uitzondering van LVMH, mooie koerswinsten voor de meeste Europese aandelen, aangevoerd door Lagercrantz (+11%), Lifco (+9,3%), Orkla (+8%), Wolters Kluwer (+8%), Assa Abloy (+7%) en Abbott Laboratories (+6%). Veel van deze aandelen noteren de komende weken ex-dividend en betalen vaak slechts één keer dividend. Orkla is nu met 23,3% met afstand het best presterende aandeel in 2025, gevolgd door Abbott Laboratories (YTD +14%).
Kwaliteitsimpuls
Toch zijn er, met name in Europa, een paar structurele achterblijvers die nu al een paar jaar niet leveren, zowel qua beurskoers als dividend. Die twee gaan bijna altijd hand in hand en wat dat betreft is het dan ook tijd voor een serieuze kwaliteitsverbetering voor de Dividendportefeuille die dit jaar, mede natuurlijk door de dollar, achterblijft bij de verwachtingen.
In verband hiermee scherpen we de ‘regels’ verder aan waarbij er vanaf heden voor alle aandelen, uitzonderingen zoals Orkla daargelaten, geldt dat het dividend in principe elk jaar met minstens 5% verhoogd moet worden. Als daar structureel (meer dan 1 jaar) zonder goede verklaring niet aan voldaan wordt dan zullen we afscheid nemen van dat aandeel. In de praktijk betekent dit dat we op korte termijn flink wat wijzigingen gaan doorvoeren, waarbij ook aandelen verkocht worden die op papier wel koopwaardig zijn.
Verkoopkandidaten in de Dividendportefeuille
Voor de hand liggende verkoopkandidaten zijn onder meer Tecan, Merck, Coloplast, L3 Harris, Union Pacific, Bristol Myers. Deze maand hakken we definitief knopen door en zullen we uiteraard ook een aantal kwalitatief zeer sterke vervangers selecteren die het dividend wel jaarlijks consequent met een mooi percentage blijven verhogen.
Het voordeel is dat de hele beurs een flinke tik heeft gehad en ook de vaak relatief duurdere uitblinkers met een sterke dividendgroei aanzienlijk lager opgepakt kunnen worden. Ook komen de wijzigingen de spreiding ten goede, ofwel minder cyclisch door nieuwkomers (waaronder een aantal bekende namen die de afgelopen jaren veelvuldig in het magazine zijn besproken) die geen of nauwelijks raakvlakken hebben met de bestaande portefeuille-aandelen.