Dividendportefeuille: slechte week met flinke dalers
Zwakte in de halfgeleidersector in combinatie met een paar flinke koersdalingen na cijfers, onder meer voor Europese zwaargewicht Wolters Kluwer, gaven de Dividendportefeuille een flinke tik. Op weekbasis rolde er een verlies van 3% uit; zodoende resteert in 2025 slechts een minimale plus van 0,7% (slotkoersen donderdag 27 februari).
Positief is wel dat nagenoeg alle aandelen in de Dividendportefeuille qua dividend gewoon blijven leveren, wat er samen met de lagere koersen toe leidde dat het gemiddelde dividendrendement weer een mooie sprong heeft gemaakt (nu 1,65%).
Wolters-Kluwer
Het was een week om snel weer te vergeten. Geen enkele echte uitschieter (L’Oréal en Bristol Myers Squibb waren met +4,5% de grootste stijgers) en een flink aantal grote dalers, vaak na cijfers. Het meest in het oog springende aandeel is hier Wolters Kluwer dat op weekbasis 15% inleverde en vooral rake klappen kreeg op het nieuws dat topvrouw Nancy McKinstry begin 2026 na ruim twintig jaar zal vertrekken.
Lees ook Ceo Wolters Kluwer vertrekt na vertienvoudiging beurskoers
Over die periode ging het dividend elk jaar verder omhoog met vooral de laatste jaren een versnelling van de dividendgroei. Uiteindelijk was dat in 2021 aanleiding om Wolters Kluwer, in een relatief laat stadium, op te nemen in de Dividendportefeuille. Ook na de koerstik deze week staat er nog altijd een mooie +132% op het bord.
Na dividendverhogingen van 15% in de voorgaande jaren gaat het dividend over 2024 met 12% omhoog, wat nog altijd prima is voor een aandeel met een dividendrendement van 1,6%. De waardering blijft hoog met een k/w van 28 voor 2025, maar dat past Wolters Kluwer. Ook met een nieuwe ceo zal het bedrijf de komende jaren sterke groeicijfers blijven rapporteren.
Owens Corning
Nog zo’n grote daler op weekbasis was Owens Corning, dat 11% kwijtspeelde in een week waarin sterke kwartaalcijfers werden gepubliceerd. Omzet en winst waren boven verwachting, maar intraday zakte het aandeel toch weg. Owens Corning (dakbedekking, isolatie en deuren) blijft een cyclisch aandeel dat sterk afhankelijk is van de huizenmarkt en consumentenbestedingen.
Na de sterke periode tijdens de coronapandemie, met een dubbelcijferige omzetgroei, is er de komende jaren normaliter nauwelijks groei. Mede daardoor is de k/w nog altijd minder dan 10, zeer laag dus.
Lees ook Owens Corning | Wat is uw mening over de isolatiespecialist?
Tel daarbij op een dividend van 1,8% dat jaarlijks met dubbele cijfers wordt verhoogd, de inkoop van eigen aandelen én de sterke balans, en het is niet gek dat analisten gemiddeld zeer positief blijven met tien keer ‘kopen’, acht keer ‘houden’ en geen enkel verkoopadvies. Wie nog geen positie in Owens Corning heeft krijgt opnieuw een mooie kans.
SEB
Tot slot was er nog SEB, de Franse producent van kleine huishoudelijke apparatuur; ook hier waren de cijfers prima. Een mooie omzet- en winststijging en, voor mij het allerbelangrijkste, het dividend gaat dit jaar met 7% omhoog naar €2,80 per aandeel.
Toch daalde het aandeel 9% omdat SEB geen concrete prognose af wil geven voor 2025; voor dit jaar verwacht SEB organische omzet- en winstgroei, zonder cijfers te noemen. Ik lig hier niet wakker van; zolang SEB het dividend met minstens 5% per jaar laat groeien blijft het aandeel in portefeuille.