Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
houden
Advies Loege Schilder, 18 okt 10:31

Chart Industries | Snelle groei, maar wel met hobbels

0 0 Leestijd ongeveer

Het nieuwe Duurzame portefeuille-aandeel Chart Industries levert producten en technologie voor schonere energie, water en industriële toepassingen. Het drijft op innovatie met meer dan duizend patenten.

Naar de innovatieve producten van Chart Industries is veel vraag. Met de oplossingen voor vloeibaar gas (LNG) helpt het bedrijf de transitie naar schoner energiegebruik. Het gebruik van LNG nam een vlucht toen Rusland Oekraïne binnenviel.


Europese landen stapten van Russisch gas over naar Amerikaans LNG. Verder zorgt Chart voor efficiëntere energievoorziening van datacenters en de afvang van CO2-uitstoot. Dat is door de investeringen in AI een sterke groeimarkt. Ook de oplossingen voor schoon water worden steeds belangrijker, met onder andere de alarmerende concentratie PFAS in het water.

Sterke groei

De onderneming is dan ook sterk gegroeid in de afgelopen jaren. Voor een klein gedeelte is die groei autonoom uit de bestaande klanten en voor het grootste deel uit overnames. In het eerste kwartaal van 2023 werd de overname van Howden afgerond waardoor de omzet van Chart bijna 50% groeide. Door de overnames is het productaanbod verbeterd.

Chart kan bij klanten meer toegevoegde waarde bieden, met hogere marges en trouwere klanten tot gevolg. Dat is zichtbaar in de cijfers. De brutomarge steeg van 30% in het eerste half jaar van 2023 naar 32,8%. De aankomende jaren verwacht het management dat de brutomarge verder stijgt naar 35%.

Investeringen

Chart Industries is de afgelopen periode volop in ontwikkeling geweest. Vanwege de sterke vraag heeft het bedrijf fors geïnvesteerd in extra productiecapaciteit. De nieuwe orders bedroegen in het eerste half jaar van 2024 $2,3 mrd, terwijl de omzet op $2 mrd lag.

De onderneming had per 30 juni 2024 een werkvoorraad van $4,4 mrd, wat goed was voor ongeveer een jaar omzet en $500 mln hoger lag dan een jaar eerder. Hoewel in het tweede kwartaal de nieuwe orders nog sneller groeiden dan de omzet, verwacht het management dat de aankomende periode de stapel achterstallig werk lager wordt door de inzet van de nieuwe productiecapaciteit.

Investeringen zijn nodig

Chart verwacht dat op korte termijn beperkt investeringen nodig zijn en wil de vrijkomende kasstroom gebruiken om de balans te versterken. Als gevolg van de investeringen en de overnames is de schuldpositie opgelopen. Direct na de overname van Howden eind eerste kwartaal 2023 was de verhouding schuld/ebitda 4,08.

Lees ook Duurzame portefeuille | Winstnemen op AI-aandeel, nieuwe belegging in de energietransitie

Die verhouding was aan het einde van het tweede kwartaal 2024 teruggelopen naar 3,26. Allereerst heeft het bedrijf een aantal activiteiten die niet bij de kernstrategie passen verkocht, waarbij in 2023 $500 mln is vrijgekomen, die is gebruikt voor verbetering van de balans. Voor eind 2024 worden meer van dit soort transacties verwacht.

Schuldpositie

Daarnaast is de gerichtheid op uitgavenbeheer belangrijk geweest. Het bedrijf kan vrijwel de volledige nettowinst vrij besteden, onder andere voor het aflossen van de schulden. Ook het werkkapitaal is teruggebracht. Waar in het tweede kwartaal van 2023 dat werkkapitaal nog 23% bedroeg van de omzet, was dat een jaar later teruggebracht naar 20%.

De sterkere balans zorgt ervoor dat financiers een minder hoge rente eisen. Dit levert naar verwachting jaarlijks $23 mln op. Daarnaast zijn rondom de overname van Howden leningen met een hoge rente afgesloten die aflopen. Vanaf het vierde kwartaal van 2024 levert dit ook een voordeel op van $79 mln.

Groeiprognose

De bedrijfsleiding gaf bij de halfjaarcijfers een prognose af voor de periode tot 2026. Men rekent erop dat de omzet jaarlijk met ongeveer 15% groeit, waarbij de brutomarge verbetert naar 35%. Door efficientieverbeteringen in de operatie en op de balans zou de winst per aandeel gedurende die jaren met 40-50% per jaar groeien.

Een dergelijk hoog percentage vind je maar bij weinig bedrijven terug en het wordt gedeeltelijk verklaard door de relatief hoge schuld en de succesvolle uitvoering van de overname van Howden. De commerciële synergieën liggen al op bijna $1 mrd, ver boven de verwachte $350 mln in 2026, terwijl de kostenbesparingen nu al dicht bij het doel van $250 mln in 2026 liggen.

Hobbels in de groei

Toch is de sterke groei niet zonder slag of stoot gegaan. De resultaten bleven de afgelopen kwartalen achter bij de verwachtingen. In het derde kwartaal van 2023 was de winst per aandeel ruim 20% lager dan verwacht en na een positieve verrassing in het slotkwartaal van 2023, bleef de winst per aandeel ook in de eerste twee kwartalen van 2024 zo’n 4% achter bij de verwachtingen. Na de laatste tegenvaller daalde de aandelenkoers bijna 30%.

Voor heel 2024 heeft het management een verwachting van de wpa afgegeven tussen $10,75 en $11,75, terwijl analisten iets negatiever zijn met $10,48. Analisten verwachten dat de winst per aandeel in 2028 verdrievoudigd is ten opzichte van 2023. Dat is ook lager dan de verwachting van het management, maar nog steeds aanzienlijk. Afgezet tegen een wpa van ruim $10 is de koers van $127 relatief laag. En wanneer de verwachtingen worden waargemaakt en de winst verdrievroudigt, dan wordt de waardering helemaal interessant. Beleggers geven Chart weinig vertrouwen en dat is zichtbaar in de aandelenkoers.

Advies aandeel Chart Industries op ‘kopen’

Wat mij betreft is Chart Industries dan ook een interessant aandeel voor de Duurzame portefeuille en ik geef het een koopadvies. Het bedrijf is actief in snelgroeiende markten en heeft een sterke concurrentiepositie door een voorsprong op het gebied van technologische innovatie. Er zijn nog diverse verbetermogelijkheden om de efficiëntie en winstgevendheid op te krikken.

Maar het belangrijkste is dat er meer vertrouwen komt in het bedrijf. Andere aandelen met vergelijkbare groeicijfers zijn twee of drie keer zo hoog gewaardeerd. Verbetering van de balans, een betere inschatting van de toekomstige resultaten en meer stabiliteit in de omzetontwikkeling kan daar voor zorgen. Daar hebben we geduld voor nodig en gelukkig hebben we dat als langetermijnbelegger.

Duurzaam in vele facetten
Chart Industries zet zich in voor duurzaamheid door geavanceerde technologieën te ontwikkelen voor de productie, opslag en distributie van waterstof, LNG en andere hernieuwbare energiebronnen. Een belangrijk aspect van de strategie is het bevorderen van een lagere koolstofvoetafdruk en de overgang naar schone energie. Het bedrijf heeft ambitieuze milieudoelstellingen, waaronder een significante vermindering van de emissies in de bedrijfsvoering en producten.

Chart streeft ernaar om tegen 2030 een substantiële groei te realiseren in de verkoop van waterstoftechnologieën en oplossingen voor CO2-reductie. Daarnaast richt het zich op het verbeteren van energie-efficiëntie in zijn productiefaciliteiten en het bevorderen van circulaire economie-praktijken binnen de bevoorradingsketen. Door deze initiatieven speelt Chart Industries een sleutelrol in de mondiale inspanningen voor duurzaamheid en energieovergang.

 

 

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ